Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

75. Механізм розрахунку поточної ціни екологічно чистого товару.

Етапи аналізу

Зміст етапу

Постановка задачі і мети

Формування попиту на екологічно чисту продукцію та завоювання відповідної частки на ринку. Максимізація прибутку

Визначення попиту

Верхня межа ціни

Розрахунок витрат виробництва

Нижня межа ціни

Аналіз цін і товарів конкурентів

Ціни і товари конкурентів

Вибір стратегії ціноутворення. Вибір методу ціноутворення

На основі поточних цін при даній собівартості. Середні витрати + прибуток. Беззбитковість з цільовим прибутком. Плинна ціна. Ціна на основі ефекту в сфері експлуатації. Ціна на основі попиту на ринку. На основі відчутної цінності товару. На основі закритих торгів.

Вибір варіанту остаточної ціни

Первинна ціна пропозиції.

Встановлення остаточної ціни

Остаточна ціна продажу з врахуванням знижок або надбавок

Коректування ціни товару

Коректування ціни товару залежно від стадії його життєвого циклу, ступеня конкурентоспроможності, екологічної безпеки та корисних властивостей.

76.

77. Процес оцінки життєвого циклу товарів.Процес ОЖЦ включає: цілі та масштаби процесу оцінки, запаси, оцінку впливів та аналіз удосконаленого життє¬вого циклу.

Визначення цілей та розмаху: цілі, масштаби, обмеження, процедури обробки даних.

Життєвий цикл матеріально-виробничих ресурсів: процес визначення енергетичних витрат, викидів у повітря і воду, забруднення ґрунтів та інші впливи на довкілля протягом життя продукції, процесів чи діяльності.

Оцінка життєвого циклу впливів: технологічний, кількісний та якісний процес характеристики та оцінки ресурсних потреб у матеріалах, сировині та їх екологічних компонентах. В ідеа¬лі оцінка передбачає екологічні впливи, впливи на людське здоров’я, вичерпність ресурсів, зміни у довкіллі і навіть шумові впливи.

Аналіз життєвого никлу удосконалень: систематична оцінка потреб і можливостей в удосконаленні використання енергії, сировини та відходів протягом всього життєвого циклу продукції, процесів чи діяльності. Цей аналіз може включати і кількісні, і якісні вимірювання удосконалень, таких як зміни в проектуванні продукції, використанні сировини, промислових процесах та ін.

78. Три напрямки встановлення рівня ціни на екологічно чисту продукцію.Можливі три напрями встановлення рівня ціни:

1) мінімальний рівень ціни, що визначається витратами;

2) максимальний рівень, сформований попитом;

3) оптимально можливий рівень ціни (в тому числі, на основі аналізу цін конкурентів).

Дуже низька ціна

Отримати прибуток при цій ціні неможливо

Можлива ціна

Дуже висока ціна

Сформувати попит при цій ціні неможливо

Собівартість продукції

Ціни конкурентів на аналогічні товари

Ціни конкурентів на екологічно чисті товари

Унікальні характеристики товарів


79. Типи маркетингових інновацій. На практиці виділяють такі інновації:

Наукові інновації — процес формування нового наукового на­прямку або використання досягнень однієї науки в будь-якій іншій галузі (медична та економічна кібернетика, радіофізика, тощо).

Науково-технічні інновації — комплексний процес реалізації науково-технічних нововведень протягом інноваційного циклу.

Організаційно-управлінські інновації — процес прийняття в конкретній організації нової процедури або методу управління, форми організації праці, організаційної структури, які ради­кально відрізняються від тих, які функціонували раніше (АСУ, менеджмент довкілля підприємства тощо).

Соціальні інновації — процес реалізації заходів, спрямованих на зміни взаємовідносин у різних соціальних групах, покращання умов праці, зміни економічних, екологічних, культурних та політичних аспектів.

Інновація є не тільки фізичним предметом, але й включає в себе також всі елементи, які призначені для задоволення потреб та запитів споживачів. Сюди входять зовнішнє оформлення продукту або упаковка, ціна, обслуговування, його місцезна­ходження та інші елементи маркетингу. Відповідно, процес ство­рення інноваційного продукту включає в себе не тільки технічну розробку виробу, але і взаємозв’язок всіх елементів, які сприяють підвищенню ступеня задоволення потреб, запитів та бажань споживачів, зростання їх вигоди.

80.

81. Комплекс маркетингових комунікацій в системі екологічного маркетингу.Комплекс маркетингових комунікацій розвиває та інтегрує дії виробничої або сервісної фірми для реалізації поставлених нею збутових цілей.

Показники

Цілі підприємства

Реклама (advertising)

Створення екологічно безпечного образу товару; образу фірми, що турбується про екологізацію як власного виробництва, так і навколишнього середовища, досягнення обізнаності про них потенційних покупців.

Стимулювання збуту (sales forse promotion)

Спонукання до здійснення купівель, стимулювання роботи торгової мережі.

Особистий продаж (personal selling)

Встановлення довгострокових двосторонніх комунікацій між виробником і споживачем екологічно чистого товару.

Зв'язки з громадсь-кістю (PR)

Досягнення високої екологічної репутації фірми.

82. Система знижок в процесі ціноутворення на екологічно чисту продукцію.Складовою частиною ціноутворення є система знижок. Знижки використовують фірми-виробники товарів і роздрібна торгівля, зменшуючи первинну ціну з метою залучення нових покупців, скорочення великих запасів як дії у відповідь на зниження цін конкурентів.

Розрізняють три види знижок, що найчастіше використовуються:

1) за оплату готівкою (безготівкові);

2) на кількість партії товару;

3) торгові знижки.

Знижки за оплату товару готівкою надаються покупцеві у вигляді зниження ціни за оперативну оплату рахунку. Надання таких знижок поліпшує фінансове положення виробника з точки зору готівки, оскільки, звичайно, в практиці ринкових відносин терміни безготівкової оплати рахунків за відпущені товари коливаються від 3 до 60 днів.

Під кількісними знижками розуміють зниження ціни за купівлю великих партій товарів. Продаж і транспортування такими партіями знижує збутові витрати виробника. Сезон­ні знижки надаються покупцям, які здійснюють несезонну купів­лю товарів або послуг. Подібні знижки дозволяють зберегти ста­більний рівень виробництва протягом всього року.

Торгові знижки надаються виробниками дилерам за послуги, пов’язані з просуванням товарів до кінцевого споживача, які в іншому випадку повинні виконуватись самим виробником.

Визначаючи величину знижки, виробник повинен порівняти її розмір із сумою коштів, що може бути витрачена для продажу товару іншим способом.

Фірма постійно повинна зіставляти й аналізувати альтерна­тивні варіанти продажу свого товару, переглядати ціни і знижки залежно від всіх змін, які відбуваються на ринку.

83.

84. Основні проблеми при формуванні екологічно чистого асортименту.Формування екологічно чистого асортименту - проблема конкретних товарів, їх окремих серій, визначення співвідношень між «чистими» і «старими» товарами, товарами одиничного і серійного виробництва, «наукомісткими» і звичайними товарами, матеріалізованими товарами, ліцензіями і «ноу-хау». При формуванні екологічно чистого асортименту виникають такі проблеми:

1) ціна;

2) споживча якість;

3) гарантії безпеки і чистоти;

4) забезпечення достатнім і, водночас, екологічно орієнто¬ваним сервісом;

5) наміри виробника щодо лідерства у створенні принципово нових екологічно чистих видів продуктів або вимушеної (в зв’язку із вимогами законодавства, моди чи ін. причин) діяльності (необхідність йти слідом за іншими виробниками).

Суть проблеми формування екологічно чистого асортименту полягає у плануванні фактично всіх видів діяльності, спрямованої на відбір екологічно чистих продуктів для майбутнього виробництва і реалізації на ринку і на приведення характеристик цих продуктів відповідно до вимог охорони навколишнього середовища та споживачів.

85. Впровадження екомаркетингу у практичну діяльність. Екологічно чиста продукція зараз починає утримувати міцні позиції у випуску як товарів промислового призначення (очисна техніка, контрольно-вимірювальне обладнання, чисті технології), так і споживчих товарів (від натуральних продуктів харчування до нешкідливих фарб). Виробництво такої продукції вважається престижним, при чому компанії тим самим створюють собі рекламу і схвальний імідж. Можна виділити багато причин, які впливають на впровадження екологічного маркетингу в практич­ну діяльність, а саме соціальні, економічні, мода тощо. У даний час конкурентноздатність на національному і світовому ринках визначається у тому числі й екологічними параметрами товарів, що випускаються, а також затратами на охорону навколишнього середовища під час виробництва, які впливають на рівень загаль­них витрат. Тому виникає потреба у виокремленні мотиваційних типів компаній, які запроваджують екологічний маркетинг у своїй діяльності. Крім того необхідно відмітити, що впроваджен­ню випуску екологічної продукції притаманні перспективи та проблеми, які розглядаються при визначенні місця екологічного маркетингу у діловій практиці.

86. Товарний знак та основні його функції.Торгова марка (товарний знак) - зареєстроване у вста¬новленому порядку і надане товару позначення, яке відрізняє цей товар від інших, та вказує на його виробника (підприємство, фірму). Він являє собою малюнок (символ, знак), назву, слово¬сполучення або певне поєднання букв, чисел. Товарний знак реєструється в державних установах України, інших держав і користується правовим захистом.

З позиції маркетингу, товарний знак — це особливий символ товарної відповідності, що вказує не тільки на те, кому належить виняткове право мати в своєму розпорядженні даний товар, отримувати прибуток, але і хто несе відповідальність за поста¬чання неякісного товару.

Основні функції товарного знаку (торгової марки) екологічно орієнтованих підприємств:

•свідчити про відсутність шкідливих речовин та добро¬зичливість до навколишнього середовища товару, що продається;

•викликати довір’я покупців завдяки екологічній репутації власника товарного знаку.

87. Екологічна освіта та її завдання. Досвід розвинутих країн зарубіжжя свідчить, що для стійкого розвитку суспільства, забезпечення конкурентоспроможності країни на світовому ринку необхідні значні зусилля у напрямку розвитку економічної і екологічної освіти. Оскільки, метою такої освіти має бути формування екологічного світогляду, що базується на єдності людини та природи, то основними завданнями є: формування високої культури відношення до природи і нової системи цінностей змалку; виховання соціально-екологічної активності населення; розвиток здатності моделювати та прогнозувати наслідки діяльності стосовно навколишнього середовища; забезпечення можливості отримання основних уявлень про природні екосистеми та шляхи безпечної взаємодії людини та навколишнього середовища.Проте для досягнення максимального екологічного ефекту недостатні лише законодавчі зусилля у напрямку екологічної освіти, необхідними передумовами є екологічні добровільні ініціативи підприємств та організацій і сформовані екологічні потреби суспільства. Без попиту на екологічно орієнтовану продукцію підприємства не сконцентрують свою увагу на екологізації виробництва. Система неперервної екологічної освіти може допомогти сформувати новий тип споживача – екологічно свідомого та вимогливого.

88. Екологічний звіт, екологічний аудит та екологічне консультування. Екологічні звіти інформують широкі кола громадськості, урядові та неурядові організації про проведену роботу та містять зобов'язання на майбутнє в напрямку екологічного маркетингу. Адже екологічний звіт – вид послуг, за допомогою якого підприємство: демонструє ступінь екологічної відповідальності; збільшує відкритість щодо можливих споживачів та зацікавлених осіб і організацій; свідчить про важливість для себе стратегічного екологічного менеджменту. Екологічний звіт може складатися силами самого підприємства, а може здійснюватись спеціалізованою фірмою, яка має відповідних спеціалістів для формування такого звіту. Крім того, екологічний звіт містить: коротку інформацію про підприємство і характеристику його роботи; загальну й екологічну політику; кількісну характеристику екологічних удосконалень і екологічних заходів.

Екологічний аудит – вид екологічних послуг, що являє собою систематичний документально обґрунтований процес перевірки, що полягає в отриманні об'єктивним шляхом і оцінці аудиторських доказів з метою встановлення відповідності екологічно значущих видів діяльності, подій, умов, систем менеджменту або інформації щодо довкілля аудиторським критеріям. Послуги екологічного аудиту включають: аналіз впливу екологічно небезпечної діяльності на стан природного середовища та здоров’я населення; еколого-економічний прогноз екологічних наслідків господарської діяльності; екологічне обґрунтування впровадження винаходів, ресурсозберігаючих технологій і систем, приладів контролю.

Екологічне консультування – це вид екологічних послуг, які полягають у наданні допомоги організаціям підвищувати еколого-економічну ефективність своєї діяльності, створювати вартість шляхом надання екологічної інформації і рекомендацій, а також наданні послуг для досягнення поставлених екологічних цілей. Основними клієнтами таких екоконсультаційних (екоконсалтингових) фірм можуть бути великі підприємства, об'єднання підприємств, галузі.

89.

90. є в 14-ї