Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

27. Метод ціноутворення на основі рівня попиту.

Метод базується на аналізі зміни кривої попиту на екологічно чистий товар і має три модифікації:

  1. при встановленні ціни виробник прагне отримати найбіль­ший прибуток;

  2. при встановленні ціни виробник прагне зберегти стабіль­ність обсягів виробництва екологічно чистої продукції;

  3. при встановленні ціни виробник прагне збільшити свою частку ринку.

Встановлення ціни при цьому відбувається за схемою:

1) прогнозується крива попиту на екологічно чистий товар;

2) визначається мінімальна ціна, яку може встановити про­давець;

3) вибирається кілька варіантів цін, які охоплюють нижню межу цін конкурентів на аналогічний товар (звичайний «сірий» товар та на екологічно чистий);

4) прогнозується реакція конкурентів на кожен варіант ціни;

5) аналізується приріст частки ринку для кожного варіанту;

6) вибирається раціональний рівень ціни, виходячи із спів­відношення ціни на екологічно чистий товар та приросту частки ринку.

До методів встановлення ціни на основі попиту, належить метод максимізації поточного прибутку.

Аукціон також допомагає встановити ціну за допомогою визначення попиту на екологічно чистий товар та бажання спо­живачів його придбати. У цьому випадку споживачі змагаються між собою за право придбання екологічно чистого товару, який має для них певну цінність (безпека споживання, життєдіяльності, особистий вклад у збереження навколишнього середовища).

28. Суть стратегічного планування в сфері екологічного маркетингу. Стратегічне планування маркетингу являє собою процес створення та підтримання відповідності між цілями п-ства, його потенційними можливостями та шансами у сфері маркетингу.

Завдання стратегічного маркетингу полягає у: виборі цільових ринків; визначенні маркетингових заходів та часу виходу на ринок; кінцевий результат стратегічного планування.

Особливості стратегічного планування: 1) вибір остаточної стратегії здійснюється після порівняння кількох альтернативних варіантів; 2) незважаючи на те що планування є довгостроковим в ньому вказуються і короткотермінові цілі. Етапи розробки стратегічного плану: 1) полягає в розробці ключової мети п-ства на довгостроковий період; 2) вибір кількох альтернативних варіантів і розрахунок найкращого з них; 3) планування реалізації визначеної стратегії; 4) розбивання загальної стратегії на поточні цілі.

Існує 2 типи стратегії екомаркетингу6 1) пасивна стратегія; 2) наступальна стратегія.

29. Роль реклами в стимулюванні збуту екологічно чистої продукції.

Реклама (від латинського слова reklamo) - комерційна, тобто обслуговуюча ринок, пропаганда властивостей продукції і послуг, корисних і важливих для споживача. Реклама - найдієвіший інструмент в спробах підприємства модифікувати поведінку покупців, привернути їх увагу до товарів з екологіч­ними характеристиками, показати екологічну корисність товарів, створити позитивний образ самого підприємства як екологічно- орієнтованого.

Її головне, традиційне призначення - забезпечення збуту товарів і прибутку рекламодавцю.

Формуючи попит і стимулюючи збут, спонукаючи спожи­вачів купувати екологічно безпечні товари і прискорюючи процес купівлі-продажу, екологічна реклама виконує на ринку економічну та екологічну функції. Використовуючи свої можливості цілеспрямованого впливу на екологічно стурбованого споживача, реклама виконує функцію управління попитом. Керуюча функція стає головною ознакою сучасної екологічної реклами, оскільки вона є складовою частиною системи екологічного маркетингу. Практика зарубіжних фірм показує, що на рівні споживача майже будь-який стан споживчого попиту може бути змінений за допомогою маркетингових дій, що включають цілеспрямовані рекламні заходи, щоб рівень вимог споживача відповідав реальним виробничим можливостям фірми або її збутовій політиці.

Передусім, реклама повинна привернути увагу потенційного споживача, яка може бути як довільною, так і мимовільною.

Якщо екологічна реклама своєю емоційною стороною зуміє привернути увагу, то потім вона повинна зацікавити своїм змістом, викликати ту або іншу реакцію, створювати певний емоційний стан.

Вплив реклами залежить і від оцінки продукції, що рекламується, і від аргументації на її користь. Якщо такої оцінки і аргументації споживач не виявляє, то і вплив реклами значно слабшає.

Щоб екологічна реклама досягала мети, вона повинна запам’ятатися споживачеві, бути такою, що впізнається для будь-якої продукції або послуг.

30. Призначення упаковки, основні її функції.Упаковка — це вмістилище або оболонка товару. Вона може бути одношаровою, двохшаровою або багатошаровою. Внутрішня упаковка — безпосереднє вмістилище товарів, що служить для естетичного оформлення товару. Зовнішня упаковка — матеріал, що служить захистом для внутрішньої упаковки і забезпечує споживача необхідною інформацією.

Основні функції упаковки:

•зберегти товари від псування і пошкоджень;

•забезпечити створення раціональних одиниць вантажу для транспортування, навантаження і розвантаження товарів;

•надати змогу формування раціональних одиниць для їх складування;

•забезпечити створення оптимальних за вагою і обся¬гом одиниць для продажу товару;

•бути важливим носієм реклами.