Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

18.Визначте основні періоди та етапи античної колонізації Північного Причорномор’я.

VII-кінецьVIст.до н.е –це період «Великої грецької колонізації»,одним з напрямів якої було освоєння Північного Причорномор’я.

Періоди:

-I.Грецький період(друга половина VII-середина I cт.до н.е)Характерними ознаками цієї доби були винекнення й становлення міст-держав та Боспорського царства.

-II.Римський період(середина I ст.до н.е-IV ст.н.е.).Війни понтійського царя Мітридата VI Євпатора проти Риму (89-63 до н.е.)стали поворотним моментом у житті міст-держав Пвнічного

Причорномор’я.

Етапи:І ЕТАППочатковий етап пов’язаний із заснуванням у другій половині VII ст. до Н.Х. двох найдавніших поселень у Північному Причорномор’ї : Березанського та Таганрогського.Цей етап, який в історії стародавньої Греції називався архаїчним, для античних міст Північного Причорномор’я став періодом поступового становлення економіки, основою якої було сільське господарство. У цей період наладжуються торгівельні стосунки з острівними полісами Іонії, а саме Хіосом, Родосом, Самосом, Мілетом, та полісами материкової Греції. У цей період стосунки між колоністами та місцевим населенням були мирні. Про це свідчить велика кількість незахищених поселень.

ІІ ЕТАПЦей етап війшов в історію стародавньої Греції як класичний.У цей етап активізується різногалузева економіка полісів, сільське господарство, ремесла, внутрішня та зовнішня торгівля, зростає значення Північно Причорноморських центрів у грецькому світі. Поліси Північного Причорномор’я були одними із основних експортерів зерна до материкової Греції. Демосфен стверджував, що Боспор ввозив до Афін 16 700 тонн зерна в рік. У Північному Причорномор’ї побувала воєнна ескадра на чолі з Періклом. Частина полісів вступила до Делосського союзу.

ІІІ ЕТАПЦей етап війшов в історію стародавньої Греції як еліністичний. У цей період спостерігається занепад економіки грецьких полісів.

Поняття “колонізація” відрізняється від сучасного поняття. Поперше, грецькі поліси були незалежними від метрополій. Подруге, місцеві племена ніколи не були залежними від грецьких полісів. Греки селились тільки на незайманих теріторіях.Саме від часів Грецької колонізації два світи – античний та варварський вступають у тісні торгівельні та культурні відношення. У степ надходили мистецькі вироби майстрів Греції, Боспору, Ольвії : бронзові, золоті, срібні прикраси, ужиткові предмети, парадний посуд. Зі степу греки отримували : скот, рабів, зерно.

19.З’ясуйте роль античної колонізації Північного Причорномор’я в українській історії.

Велику роль в історії України відіграли античні міста-дер­жави Північного Причорномор'я. Як органічна частина ан­тичної цивілізації, вони утворились і розвивалися у тісній взає­модії з місцевим причорноморським населенням. Останнє впро­довж цілого тисячоліття відчувало на собі вплив високої ан­тичної культури, що знайшло свій вияв у прискоренні їх со­ціально-економічного та культурного розвитку.

В історії античних міст-держав Північного Причорномор'я вирізняються два основні періоди. Перший охоплює час з VI по середину І ст. до нашої ери й характеризується відносно само­стійним життям на базі еллінських традицій і мирними

відносинами зі скіфськими племенами. Другий припадає на середину І ст. до нашої ери - 70-ті роки IV ст. нашої ери, коли міста-держави поступово потрапляли у сферу інтересів Риму й до того ж зазнавали постійних руйнівних нападів готів і гунів.

У процесі античної колонізації у Північному Причорно­мор'ї утворилися чотири основних осередки.

Перший - це побережжя Дніпро-Бузького та Березансько-го лиманів. Другий центр античної цивілізації Півдня України склав­ся в районі Дністровського лиману, де розташувалися міста Ніконій і Тіра.Третій центр сформувався в Південно-Західному Криму. Головне місто тут - Херсонес Таврійський.

Четвертий центр античної культури в Північному Причор­номор'ї виник на Керченському й Таманському півостровах. Тут були побудовані міста Пантікапей, Феодосія, Фанагорія.

Важливе місце в економічному житті Ольвії, Херсонесу та інших міст займали землеробство і скотарство. Наприклад, Оль­вія мала свою сільськогосподарську територію - хору, на якій її мешканці могли вирощувати хліб і городину, пасти худобу. Хліборобством і скотарством займалися також мешканці поселень, що оточували Ольвію. У прибережних районах було дуже розвинуте рибальство. Херсонес з самого початку розвивався як центр сільськогосподарського виробництва. Мешканці міста володіли значним сільськогосподарським районом.

Стародавнє різноетнічне населення території нинішньої України пройшло в своєму розвитку всі основні формаційні етапи: кам'яний (палеоліт, мезоліт, неоліт), мідно-кам'яний, бронзовий, ранній залізний віки. Кожний з цих етапів створив свій тип суспільно-господарської організації життя: первісна палеолітична та родова общини, племінна структура, класове суспільство. Особливого значення для історичного про­гресу цих земель мала епоха античної цивілізації Північного Причорномор'я. Тому не дивно, що ці території історичних зв'язків перейняла згодом Київська Русь.

Велику роль в історії України відіграли античні міста-дер­жави Північного Причорномор'я. Як органічна частина ан­тичної цивілізації, вони утворились і розвивалися у тісній взає­модії з місцевим причорноморським населенням. Останнє впро­довж цілого тисячоліття відчувало на собі вплив високої ан­тичної культури, що знайшло свій вияв у прискоренні їх со­ціально-економічного та культурного розвитку.