Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

16.Доведіть,що кочові народи,які заселяли південні українські землі з кінця II тис.До н.Е.До iiIст н.Е (кіммерійці,скіфи,сармати)залишили помітний слід в історії України.

Бронзову добу в давній історії України і нашого краю змінює ранньозалізний вік, який в українській науці поділяється на три періоди: доскіфський (ІХ –VIII ст. до н.е.), скіфський (VII –III ст. до н.е.), сарматський (II ст. до н.е. – IV ст. н.е.).

Цей період характеризується такими історичними явищами, як остаточне роз-селення індоєвропейських племен, техно-логічний перелам у виготовленні металевих виробів (перехід від бронзових до залізних), виникнення перших ранньодержавних утво-рень, існування яскравих кочових утворень.

В той час південь України заселяли народи, які залишили після себе великий слід в світовій історії – кіммерійці, скіфи, сармати. Ці іраномовні племена прийшли на Україну зі сходу, послідовно змінюючи одне одного та приносячи помітні зміни в історію та культуру стародавніх мешканців степової та лісостепової зон України.

На території України в період ранньо-залізного віку існувало 17 археологічних культур, які характеризують матеріальну і духовну культуру різноманітних племен. На території нашого краю в доскіфський час мешкали – чорноліські племена (кінець ІХ – VIІІ ст. до н.е.), в скіфський – землеробські племена або скіфи-орачі за античними джерелами (VII – IV ст. до н.е.), в сармат-ський період – зарубинецькі (ІІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е.) та черняхівські (ІІІ – початок V ст. н.е.) племена.

Вони залишили нам багато археоло-гічних пам’яток, розкопки яких дають змогу досить повно і всебічно висвітлити матері-альну і духовну культурну мешканців нашого краю в період раннього залізного віку.

Отже, коли в українському степу панували кочові кіммерійські племена, в нашому регіоні поширюється чорноліська культура, яка отримала свою назву від Чорного лісу на Кіровоградшині.

Походить чорноліська культура від білогрудівської та є культурою перехідного періоду від бронзового та ранньозалізного віку. За думкою дослідників, саме розпад великого угруповання білогрудівських племен спричинив консолідацію чорно-ліського населення в південній частині Правобережного Лісостепу.

17.Причини грецької колонізації Північного Причорномор’я.

Серед причин грецької колонізації можна виділити наступні:

1) Демографічний вибух. Населення континентальної Еллади стрімко зростало, що призводило до соціального напруження. Брак родючих земель штовхав велику кількість греків до заселення нових територій. Спочатку, це були близькі території на Балканах та в Італії, а потім грецькі поселення виникають на узбережжі Африки, Західної частини Середземномор’я та на берегах Чорного моря.

2) Брак природних ресурсів. Крім традиційної нестачі родючих земель, в Елладі давня господарча діяльність людини призвела до зникнення лісів, виснаження родовищ металів та ін. необхідних ресурсів.

3) Політичні конфлікти. Сам по собі, демократичний лад грецьких полісів сприяв постійній політичній боротьбі за владу в середині поліса. Тому всіх політично неблагонадійних елементів грецьких полісів відправляли у вигнання в новостворені колонії, прагнучи пом’якшити політичне становище в державі. Саме в цей час, в Елладі виникає таке явище, як тиранія – встановлення одноосібної влади в полісі насильницьким шляхом. Грецькі тирани не завжди були жорстокими правителями, і тому всіх незгодних та політично шкідливих громадян прагнули відправити по далі, світ за очі – в колонії.

4) Розвиток торгівлі. Спочатку, грецькі купці займалися лише каботажним плаванням вздовж берегів Континентальної та Малоазіатської Греції, але згодом, жага до наживи грецьких купців переборювала їх страх до невідомих земель, і греки починають встановлювати торгівельні зв’язки з новим народами, серед яких і було скіфське населення Північного Причорномор’я.