Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oa_3_kurs / Статистика.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

РОБОЧА ПРОГРАМА,

методичні вказівки та індивідуальні завдання

до вивчення дисципліни «Статистика»

для студентів напряму підготовки

6.030504 економіка підприємства

Дніпропетровськ НМетАУ 2014

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

РОБОЧА ПРОГРАМА,

методичні вказівки та індивідуальні завдання

до вивчення дисципліни «Статистика»

для студентів напряму підготовки

6.030504 економіка підприємства

Затверджено

на засіданні Вченої ради

академії

Протокол № 1 від 27.01.2014

Дніпропетровськ НМетАУ 2014

УДК 31(075.8)

Робоча програма, методичні вказівки та індивідуальні завдання до вивчення дисципліни «Статистика» для студентів напряму підготовки 6.030504 – економіка підприємства / Укл.: Т.Б. Ігнашкіна. – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2014. – 110 с.

Наведено перелік питань навчальної програми, методичні вказівки до їх вивчення, комплект практичних завдань для самостійної роботи студентів в аудиторний і позааудиторний час, а також варіанти завдань для виконання контрольної роботи студентами заочного факультету.

Призначена для студентів напряму підготовки 6.030504 – економіка підприємства, а також для інших напрямів галузі знань 0305 – економіка та підприємництво заочної форми навчання.

Укладач: Т. Б. Ігнашкіна, канд. екон. наук, доц.

Відповідальний за випуск С.Б. Довбня, д-р екон. наук, проф.

Рецензент Л.М. Савчук, канд. екон. наук, проф. (НМетАУ)

Підписано до друку 25.11.014. Формат 60х84 1/16. Папір друк. Друк плоский.

Облік. – вид. арк. 6,47. Умов. друк. арк. 6,38. Тираж 100 пр. Замовлення № 226.

Національна металургійна академія України

49600, Дніпропетровськ-5, пр. Гагаріна, 4

__________________________________________

Редакційно-видавничий відділ НМетАУ

ВСТУП

Статистика як наука є потужним інструментом пізнання складних процесів, що протікають у громадському житті, фундаментом суспільних і економічних наук. Вона розробляє основи статистичної методології, визначає місце й область їх використання, характеризує той або інший стан суспільно-економічних явищ, використовуючи для цієї мети основні закони і закономірності, відкриті економічною теорією.

Спираючись на сутність, якісну природу явищ через узагальнення масових даних, статистика дає інструментарій для вивчення характеру дії основних законів реального життя і рішення багатьох задач, дозволяє робити прогнозні розрахунки, формує інформаційну інфраструктуру.

Тому оволодіння методами статистичного виміру й аналізу складних суспільних явищ – невід'ємний елемент підготовки студентів за спеціальностями економічного профілю. Цим обумовлюється значення і необхідність одержання знань з дисципліни «Статистика».

Курс статистики включає теоретичний матеріал із загальної теорії статистики, в якій розглядаються категорії статистичної науки, методи і засоби вивчення масових соціально – економічних явищ;

В одержанні необхідного обсягу знань і навичок з дисципліни «Статистика», окрім засвоєння теоретичного курсу в обсязі навчальної програми, значна увага приділяється виконанню практичних завдань.

З урахуванням важливості і необхідності придбання студентами навичок практичної роботи розроблено комплекс тестових задач (підрозділ 2.1) та розрахункових матеріалів (підрозділ 2.2), які вміщують завдання з більшості тем дисципліни.

Надані завдання призначені для студентів всіх форм навчання.

Варіанти завдань для виконання контрольної роботи студентами заочної форми навчання наведені у додатку. Номер варіанта обирається за двома останніми цифрами залікової книжки. Тести-задачі в цій роботі повинні бути надані з розгорнутим розв’язанням. І тільки після цього потрібно обрати один правильний варіант відповіді з чотирьох можливих.

У результаті вивчення дисципліни та виконання практичних завдань в години аудиторного і позааудиторного навантаження студенти повинні:

а) знати:

  • основні категорії статистичної науки, методи і засоби вивчення взаємозалежних явищ, що закономірно розвиваються;

  • показники, що використовуються для зазначених вище цілей: абсолютні і відносні величини, середні величини, показники динаміки, варіації, помилок вибірки, різноманітні види індексів, показники статистичних взаємозв'язків;

б) вміти:

  • опрацювати статистичні дані й надати результати опрацювання в зручній для наступного аналізу формі;

  • розрахувати статистичні показники, які вивчені в теоретичному курсі; виконати статистичний аналіз досліджуваних масових явищ, представлених відповідними показниками.

Соседние файлы в папке oa_3_kurs