Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс_фіто ч 1 2013 в головний.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Полісахариди

Коріння алтеї, листя подорожника, слань ламінарії (морської капусти), насіння льону, багато овочів і фрукти.

До цієї групи природних сполук відносяться крохмаль, інулін, клітковина, слизи, пектинові речовини і камеді. Всі ці групи речовин використовуються в медичній практиці в якості допоміжних засобів і мають важливе медичне значення як джерела лікувальних препаратів ранозагоювальної, протизапальної, обволікуючої дії, входять до складу відхаркувальних, пом'якшувальних, проносних засобів. Полісахариди можуть виконувати роль своєрідних протекторів. Використання у вигляді водних витяжок або у вигляді сухого екстракту і навіть у вигляді порошкоподібної сировини полісахариди здатні знешкодити організм від забруднення.

Крохмаль

Пшениця, кукурудза, рис, картопля, ячмінь

Крохмаль та декстрини - продукти неповного гідролізу лінійних полісахаридів, сприяють холестериновому обміну, поліпшують травлення. Крохмаль часто використовують у медичній практиці: як присипку, наповнювач і субстрат для виготовлення таблеток, присипок, паст. Крохмаль у присипках та мазях застосовують при хворобах шкіри (екземи, задавнені рани, трофічні виразки), у вигляді клейстеру - при захворюваннях травного каналу (коліту та сигмоїдиту, для лікування простої і токсичної диспепсій, гастриту, дизентерії як обволікуючий засіб.

Клітковина

Овочі, деякі фрукти, чорний хліб.

В організмі клітковина не засвоюється, але має значення для посилення перистальтики шлунково-кишкового тракту, проявляє адсорбуючі, антидотні властивості, сприяє виведенню з організму токсичних речовин, холестерину, підвищує антитоксичну здатність печінки, сприяє синтезу вітамінів групи В, особливо ціанокобаламіну, філохінону, позитивно впливає на артеріальний тиск. В просвіті кишечника клітковина утворює пухку масу, полегшуючи доступ ферментів до всіх часток їжі. Карбюлоза (препарат з целюлози) виводить радіонукліди, солі важких металів, нітрати і нітрити з організму людини. Клітковина застосовується для виготовлення бинтів, вати та інших медичних матеріалів.

Інулін

Коріння кульбаби, цикорію, оману, топінамбуру.

Адсорбуючі властивості

Пектини

Шипшина корична, смородина, лісові суниці, калина, корені живокосту лікарського, корені алтеї лікарської, різні овочеві культури.

Застосовують для лікування ентероколіту та коліту, у тому числі і дизентерійного походження, гастриту, захворювань печінки і сечостатевої системи, внутрішніх кровотеч, атеросклерозу, зменьшують кількість холестерину в крові, посилюють травлення, сприяють утворенню в кишках вітамінів групи В. При введенні їх в середину, а також при нанесенні на шкіру проявляють протимікробну дію, сприяють всмоктуванню води та інших речовини, які є в кишечнику або на шкірі. Утворюють комплекси з солями важких металів, особливо ртуті і свинцю, а також з радіонуклідами, і виводять їх з організму. У торговельній мережі реалізуються пектини з плодів і овочів (цитрусовий, яблучний і буряковий). Вони проявляють гастропротекторну дію, потенціюють і пролонгують дію ацетилсаліцилової кислоти і зменшують гастротоксичність останньої.

ЛІПІДИ

Насіння і плоди (соняшник, рапс, льон, кукурудза, оливки, деякі види пальм, арахіс).

Вони використовуються як основи ряду медичних препаратів, у складі мазей, лініментів і бальзамів. Здатні проникати через шкіру і тим самим полекшують резорбцію включених в них медикаментів. Ненасичені жирні кислоти (олеїнова, линолева, линоленова та ін.), які входять до складу рослинних олій мають властивості вітамінів (вітамін F) їх недостача викликає порушення функцій нирок і статевих залоз. Знижують вміст холестерину, пригнічують розвиток атеросклерозу. У медичній практиці деякі з них використовуються самостійно як проносні, ранозагоюючі, протизапальні засоби (олія рицинова, обліпихова).

Служать основою для одержання жирних екстрактів : масло анісове – відхаркуючий засіб (2-3 краплі на прийом) часто додають до відхаркуючих мікстур (краплі нашатирно-анісові); масло блекоти з листя блекоти використовують зовнішньо при невралгіях, міозитах, ревматоїдному артриті; масло дурманове використовують зовнішньо при невралгіях, ревматизмі.