Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс_фіто ч 1 2013 в головний.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Фізіологічно активні речовини рослин

Дія лікарських рослин на організм людини відбувається завдяки фармакологічно активним речовинам. Вона може бути симптоматичною, етіотропною, місцевою, резорбтивною, вибірковою, патогенетичною та ін.

Фармакологічно активними можуть бути ліпіди, вуглеводи, вітаміни та природні речовини вторинного синтезу: алкалоїди, сапоніни, серцеві глікозиди, дубильні речовини. Оскільки в рослинах міститься певний комплекс фармакологічно активних речовин, серед них розрізнять основну активну речовину, яку називають діючето. Всі інші речовини, що містяться поряд з основною, називають супутніми. Роль і значення їх для лікувального процесу різні. Супутніми речовинами можуть бути вітаміни, органічні кислоти, флавоноїди, мінеральні речовини, які дуже впливають на ефективність лікування, оскільки доповнюють вплив основної діючої речовини.

Окремі супутні речовини (полісахариди, дубильні речовини) при набуханні,сприяють збільшенню тривалості дії основних лікарських речовин, що надзвичайно важливо при затяжних, хронічиих захворюваннях.

Однак поряд з корисними супутніми речовинами містяться й шкідливі. Так, у свіжій корі крушини ламкої міститься значна кількість антрополів, які негативно діють на слизову оболонку шлунка та викликають нудоту і блювання. Для клінічного застосування кору крушини ламкої попередньо обробляють при температурі 100 °С протягом 1-1,5 год або витримують на складах не менше 1-2 років.

У насінні рицини також виявлено надзвичайно отруйну речовину токсальбумін.

Є в рослинах і так звані баластні речовини, фармакологічно індиферентні. Проте індиферентність їх умовна. Клітковина та інші сполуки, що вважаються баластними є необхідними для людського організму. Клітковина стимулює перистальтику кишок, посилює виділення травних соків, нормалізує холестериновий обмін. Вивчення її позитивного впливу на людський організм триває. Особливого значення вона набуває при підвищеній радіації.

БІЛКИ

Водорості (спіруліна, хлорела), бобові (горох, квасоля, сочевиця), зернові культури (гречка, овес, пшениця, жито, ячмінь), овочі, частково фрукти.

У лікарських рослинах містяться білки прості (протеїни) і складні (протеїди). Прості білки під час гідролізу розпадаються на амінокислоти. Складні білки складають комплекс простого білка з небілковими компонентами. Самі по собі білки й амінокислоти у фітотерапії поки що не використовуються, але вони мають виняткове значення у житті рослин і тварин. Білки є джерелом 10 незамінних амінокислот, які в організмі людини не синтезуються. Глікопротеїди (комплекс білка з цукрами) – забезпечують стійкість організму проти інфекцій; ліпопротеїди (комплекс білка з жирами) – участь в жировому обміні; фосфопротеїди – енергетичні процеси; металопротеїди – функції дихального ланцюжка; нуклеопротеїди – передача генетичних властивостей. Білки виступають в ролі ферментів, виконують енергетичну функцію.

Вуглеводи Олігосахариди

Цукрова тростина, цукровий буряк, овес, ячмінь, жито, соя,

Олігосахариди є джерелом енергії, виявляють антидотну противірусну, противиразкову, антибіотичну, імунотропну, протипухлинну активність, регулюють діяльність органів травного тракту, серцево-судинної системи, протиатеросклеротичну дію.

Сахароза цукрова тростина, цукровий буряк Основний наповнювач порошків і таблеток з сильнодіючими та отруйними речовинами, які назначають в малих і дуже малих дозах

Мальтоза овес, ячмінь, жито, соя