Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс_фіто ч 1 2013 в головний.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Ксантони

Представники родини терличеві

Сировина, що містить ксантони, може використовуватися в якості кардіотонічних, діуретичних, жовчогінних, психотропних, противірусних і навіть протитуберкульозних засобів. Найчастіше в рослинах виявлють ксантон мангіферин. Можливо, саме наявністю мангіферину в листі тирличу великолистового обумовлює виражену протизапальну, ранозагоювальну і болезаспокійливу дію свіжозібраної сировини.

ВІТАМІНИ

Деякі вітаміни входять до складу ферментів, інші є проміжними продуктами обміну речовин, постачальниками функціональних груп. Частина вітамінів (група В, С, Р) водорозчинні, інші (А, Е, Д, К) - жиророзчинні. Вони необхідні людині в дуже малих кількостях, але при цьому відіграють важливу роль, беручи участь у всіх біохімічних процесах в якості універсальних компонентів клітинного метаболізму. Без вітамінів неможливі нормальний обмін речовин і життєдіяльність організму, але в організмі людини вони не синтезуються. Їх синтез відбувається в зелених рослинах, в процесі синтезу беруть участь і мікроорганізми.

Рослини, що містять вітаміни, використовуються в фітотерапії у вигляді настоїв, відварів, чаїв входять до складу низки популярних лікарських полівітамінних зборів (плоди шипшини, чорної смородини), листя волоського горіха - при порушеному обміні речовин, фурункульозі, листя і плоди суниці - як кровоспинний кошти, входять до складу вітамінних і проносних зборів, при анемії.

Каротиноїди

Зелена цибуля, петрушка, шпинат, кропива, коренеплоди моркви, м'якоть гарбуза, плоди горобини, обліпихи, шипшини, квітк нагідок

Каротиноїди - рослинні пігменти жовтого, оранжевого або червоного кольору. Це група жиророзчинних речовин. Є попередниками вітаміну А (провітамін А). Каротиноїди синтезуються тільки вищими рослинами, грибами і бактеріями. Тварини і людина не здатні їх синтезувати. Цей факт посилює роль каротиноїдів у профілактиці багатьох захворювань і обумовлює широке використання в фітотерапевтичний практиці рослин, що містять їх. β-каротин - сильний антиоксидант. Він здатний блокувати масоване утворення вільних радикалів, яке відбувається при патологічних станах. Він підсилює імунітет, підвищує опірність організму, охороняє організм від променевих уражень. Рослинна сировина, що містить каротиноїди, успішно використовується в якості ранозаживляючих, протизапальних, бактерицидних засобів. Квітки нагідок (Calendula officinalis) та її препарати мазь «Календула», «Калефлон», рідкий комплексний препарат «Ротокан» використовуються при шлунково кишкових захворюваннях, захворюваннях верхніх дихальних шляхів (ангіна) для зняття запалень і посилення регенерації слизових оболонок ротової порожнини і пошкоджень зовнішніх покривів шкіри. Багатогранними лікувальними властивостями володіють плоди обліпихи і горобини звичайної. Вони багаті на каротиноїди (10-20 мг%). Цінність плодам додає комплекс вітамінів групи В, полісахариди, жирне масло, а плодам горобини - високий вміст вітаміну С і флавоноїдів. Вченими України проведено клінікоекспериментальне вивчення нового препарату «Фламікар» з плодів горобини звичайної. Доведено, що комплекс речовин, які містяться в плодах горобини (вітамінів, каротиноїдів і флавоноїдів) при курсовому лікуванні експериментальних тварин нормалізує генетичний апарат клітин, інтенсивність перекисного окислення ліпідів, тобто проявляє виражену антиоксидантну активність, має імуномодулюючу дію, знижує спонтанний та індукований канцерогенез, подовжує життя експериментальних тварин. Встановлено високу ефективність при лікуванні хворих похилого віку з атеросклерозом, кардіосклерозом, ішемічною хворобою серця. Є новим геропротекторним засобом.Учение інституту геронтологи (Київ) при клінічному випробуванні «Фламікара» відзначили антиоксидантну, мембраностабілізуючу, гепатопротекторну, сорбційну, імуномодулюючу, антиканцерогенну та діуретичну активність. Настільки доступні і ефективні лікувальні засоби раціонально широко використовувати в фітотерапії, особливо в дитячій і геронтологічний практиці і в якості профілактичних засобів.

Вітамін А (аксерофтол, ретинол)

Зелені частини таких рослин, як люцерна, конюшина, кропива, петрушка, салат, в листках лопуха, подорожника, щавлі, шпинаті, морква, томати, червоний перець, , шипшина, картоплі, капусті, огірках, цибулі, горобина, абрикоси та інші ягоди, особливо ті, які забарвлені в червоний і зелений кольори.

Вітамін А захищає епітелій, забезпечує нормальний стан шкіри, слизових оболонок очей, сприяє загоюванню ран. Може накопичуватись у печінці, нирках. Має особливе значення для збереження зору, розвитку ростучого організму та правильного функціонування статевого апарата, посилює діяльність багатьох залоз внутрішньої секреції. Нестача його в їжі призводить до рогового переродження епітеліальної тканини, сухості шкіри, злущування її, зниження опірності організму інфекціям, головним чином простудним захворюванням і до порушення нормального процесу зору (куряча сліпота) та до відкладання каменів у жовчному міхурі, в нирках і в сечовому міхурі. Багато його в жирі і печінці риб, у м'ясі морських риб, печінці великої рогатої худоби, в ікрі, яєчному жовтку, молоці (особливо влітку), маслі, сметані, жирному сирові. В рослинах є провітамін А (каротин), з якого в печінці утворюється вітамін А. Потреба в цьому вітаміні - 1 мг на добу, а в каротині - 3 мг. Для людей, робота яких пов'язана з напруженням зору (шофери, льотчики, поліграфісти та ін.), а також для підлітків кількість вітаміну А треба подвоїти. Каротин засвоюється організмом тільки разом з жирами (наприклад, моркву обов'язково слід тушкувати в маслі). При гіпервітамінозі А - отруєнні надміром вітаміну А - з'являються запаморочення, сонливість, задишка, кишкові розлади, болі внизу живота, світлобоязнь, судоми.

Вітамін Д (кальціферол)

Утворюється в організмі при ультрафіолетовому опроміненні з ергостерину, який містять зелені рослини

Є антирахітичним, потрібний для нормального обміну кальцію і фосфору, для розвитку і росту кісткової тканини в молодому організмі, зокрема зубів. Цей вітамін запобігає виникненню рахіту. Він утворюється в організмі людини при опроміненні шкіри ультрафіолетовими променями сонця (взимку кварцевою лампою) з речовини ергостерину. Є вітамін D у вершковому маслі, риб'ячому жирі, в яйцях, свіжій зелені. Бажано споживати печінку тріски, вітамінізований риб'ячий жир, але за призначенням лікаря, бо передозування призводить до неприємних проявів: втрати апетиту, почуття втоми, запорів, нудоти, блювання, ослаблення м'язів, болю голови, збільшення сечовиділювання.

Вітамін Е (токоферол)

Зародки жита, пшениці, льняна, кукурудзяна, соєва, бавовникова та оливкова олії, шипшина, арахіс, салат, любисток, пастернак, обліпиха, горіхи..

Сприяє дозріванню статевих клітин (сперматозоїдів) і збереженню вагітності, підтримує нормальну діяльність нервово-м'язової системи, сприяє травленню жирів, розширює коронарні судини серця, і тому рекомендують його при гіпертонічній хворобі; коронарному склерозі з приступами стенокардії (грудної жаби). Діє фібринолітично, як антикоагулянт, при ендартеріїтах, тромбофлебітах; також при колагенозах, при міокардитах. Знижує рівень холестерину в крові. Вітамін Е (токофероли) називають вітаміном молодості. Його дефіцит може приводити до безпліддя. Токофероли підвищують фізичну працездатність.

Вітамін К (філохінон)

Зелена маса рослин, шпинат, городня і цвітна капуста, помідори, кропива, морквяна гичка, ягоди горобини, гірчак перцевий, грицики, деревій.

Захищає організм від кровотеч, тобто сприяє зсіданню крові. Прискорює зсідання крові при кровотечах, сприяє швидкому загоєнню ран. Відсутність чи нестача його призводить до кровотеч, навіть при незначних подряпинах чи пораненнях, до розвитку геморагічного діатезу.