Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс_фіто ч 1 2013 в головний.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Мінеральні речовини.

Спектроскопічний аналіз зольного залишку, отриманого при спалюванні різних органів рослин, дав можливість встановити наявність 74 різних мінеральних елементів. У насінні переважно локалізуються Р і К. Ці елементи забезпечують інтенсивність росту проростків. У стеблах багато Si. У бульбах і коренях зазвичай найбільше всього К.

За кількістю і значущістю мінеральні речовини, які називають регуляторами основних життєвих процесів в рослинних клітинах, ділять на макроелементи (Р, S, К, Mg, Ca, Si, Na, Fe, Al) і мікроелементи (Co, Ni, Bo, Zn, Mn , Co, Ba, Sr, Li, Mo та ін.)

Ці дані дають підставу зробити висновок про те, що рослини є основним постачальником мінеральних речовин організму людина. Цю роль в основному здатні виконувати харчові рослини, як культивовані, так і дикорослі.

Мінеральні речовини є життєво необхідними в обміні речовин. Їх надлишок або дефіцит може бути причиною багатьох патологічних процесів. Вони забезпечують постійність осмотичного тиску, кислотно-основної рівноваги, включаються в різні реакції обміну речовин, кровотворення, зсідання крові, утворення гормонів та інше.

Ванадій і цирконій - супутники срібла, позитивно діють на функції паренхіматозних органів, щитовидної і підшлункової залоз, гіпофіза, статевих залоз, м'язової системи.

Залізо бере участь у еритропоезі (при гіпохромно-залізодефіцитних анеміях.- При нестачі заліза виникає анемія і порушується імунітет. Залізо стимулює функції кровотворних органів, печінки, селезінки та фактори природного імунітету.

На залізо багаті: фасоля, вишня, сухофрукти, риба (біла), печінка, крес-салат, апельсини, ананаси, молюски, грейфрукти, зелень молодої ріпи, зелені зерна пшениці, листя кульбаби,бобові культури, пшеничний хліб, капуста, смородина, свинина, агруст, гриби, кропива, горох, рис, трускавка, петрушка, родзинки, зелень моркви, зелені овочі, яєчний жовток, нирки, гірчиця, овес, м’ята, малина,помідори, редиска, чорнослив.

Йод бере участь в обміні речовин. Дефіцит йоду викликає гіпотиреоз, атеросклероз, зобна хвороба. Йод бере участь в синтезі тиреоїдних гормонів.

На йод багаті: спаржа, пора, гриби, редиска, помідлри, риба (морська), цільні зерна пшениці, буряк, салат-латук, цибяля, трускавка, ріпа, диня, зелений горошок, морська капуста, печінка тріски.

Калій - відіграє важливу роль у нормалізації водно-сольового та внутрішньоклітинного обмінів, регулює лужно-кислотну рівновагу крові, сприяє нормальній роботі серця. Калій здатний посилювати виділення сечі.

На калій багаті: спаржа, огірки, часник, суниці, редиска, капуста, свинина, інжир, цибуля, картопля, яєчний жовток, агрус, салат-латук.

Кальцій разом із фосфором складають основу кісткової тканини, нормалізують обмін вуглеводів, води, беруть участь у процесах передачі нервово-м'язового збудження. Недостача кальцію в організмі людини є причиною поганого згортання крові і порушення нормального формування кісткової тканини. Адже 99% кальцію в організмі людини зосереджені в кістках. Переломи кісток при падінні людини, особливо в літньому віці, як правило, пов'язані з дефіцитом кальцію в організмі. Слід також пам'ятати, що кісткову тканину здатний послаблювати вуглекислий газ - він виносить з організму кальцій. Якщо людина, особливо діти, постійно п'ють газовані напої, вони добровільно руйнують кістки, послаблюють організм.

Кобальт активно впливає на кровотворну функцію кісткового мозку. Є головною складовою частиною вітаміну В12 (ціанокобаламіну). Недостатність кобальту призводить до розвитку гіперхромної анемії і порушення функції нервової системи.

На кобальт багаті: молоко, печінка, яйця, нирки, масло топлене.

Кремній сприяє зменшенню проникливості судин, володіє протизапальними і регенеруючими властивостями, стимулює фагоцитоз, підвищує стійкість організму, бере участь в імунологічних процесах, сприяє біосинтезу колагену, росту волосся і нігтів. Його недостача у крові супроводжується екземою. Кремній сприяє виведенню каменів з нирок. Він дуже потрібний дітям - сприяє росту. Застосування споришу для лікування легеневих захворювань може бути пов'язано з високим вмістом кремнію в сировині.

Літій є життєво важливим мікроелементом. Нестача його в організмі сприяє розвитку нервово-психічних розладів.

Магній - схоже, що хвороби цивілізації значною мірою викликані дефіцитом магнію в організмі людини. Магній входить до складу багатьох ферментних систем, міститься в кістках, зубах, регулює функцію нервової системи. Магній знімає втому, нервову напругу, сприяє кращому засвоєнню кальцію. Магній підсилює імунітет, перешкоджає утворенню каменів у нирках, сприяє попередженню атеросклерозу та інфаркту. Підсилює стійкість, підвищує опірність нормальних клітин від ураження раком.

Мідь перш за все необхідна, щоб краще засвоювалося залізо і підвищувалося утворення гемоглобіну. Вона попереджає утворення онкологічних захворювань, володіє інсуліноподібною дією, впливає на енергообмін, підвищує захисні функції організму. Міді належить відповідна роль у механічній пружності сполучної тканини. Недостатність міді викликає аномалії розвитку скелета і суглобів, пошкодження судин і серця.

На мідь багаті: салат-латук, вершки, фасоля, цибуля, персики, редис, молоко, зелень молодої ріпи, мигдаль, арельсини, ананаси.

Молібден - кофактор ряду ферментів: альдегіддегідрогенази, сульфітоксидази, нітраредуктази. Запобігає розвитку карієсу зубів. Багато молібдену у плодах шипшини, глоду, горобини звичайної, а також у барбарисі, барвінку малому, кропиві дводомній, м'яті.

Молібден бере участь у білковому та енергетичному обмінах речовин, сприяє правильному обміну цукру в організмі. Сприяє засвоюваності заліза організмом, запобігає недокрів'я.

Натрій бере участь у водно-сольовому обміні, регулюванні артеріального тиску, активації травних ферментів.

Нікель бере участь у кровотворенні.

Платина - важливий каталізатор багатьох хімічних реакцій.

Селен - токсичний елемент, але для нормальної життєдіяльності організму його необхідно всього 0,00001 г. Цей мікроелемент сприяє виробленню антитіл, а значить підвищує імунітет. Селен знищує плісняві грибки - джерела афлатоксинів, отже, оберігає клітини від канцерогенної дії цих отрут. Дефіцит селену призводить не тільки до передчасного старіння організму, але і є причиною багатьох хвороб. Селен здатний попередити розвиток ішемічної хвороби серця, стенокардії і навіть онкологічних захворювань.

Селен. Недостатність селену призводить до розвитку еозинофілії, міокардіопатії, кистозного фіброзу підшлункової залози.

Сірка входить до складу окремих ферментів, амінокислот, вітамінів, бере участь в утворенні інсуліну.

Срібло. Нестача даного елемента призводить до розвитку діатезів (Анрі Пікара). Значний вміст срібла у таких рослинах, як підбіл, чистотіл, конвалія, наперстянка пурпурова, кріп, лобелія, арніка гірська.

Стронцій в оптимальних концентраціях відіграє позитивну роль в обмінних процесах, перш за все, він тісно зв'язаний з обміном кальцію. Багато стронцію містять такі рослини: алое, аніс, бадан, абрикоси.

Фтор - елемент, при недоліку якого розвивається карієс, руйнується зубна емаль. Він бере участь також в утворенні кісток, запобігає остеопорозу.

Фтор. Недостатність цього елемента призводить до розвитку карієсу зубів у дітей, а у людей похилого віку - до фторзалежного атеросклерозу. На фтор багаті: питна вода, м’ясо, овочі.

Хлор необхідний для утворення шлункового соку, формування плазми крові, є активатором ряду ферментів.

Хром регулює рівень цукру в крові, підтримує його в оптимальній концентрації.

Цинк необхідний для нормального розвитку кісткового скелета і відновлення тканин. Сприяє синтезу, засвоєнню і впливу вітамінів груп В і С. Встановлено, що цинк надає сильний вплив на активність статевих гормонів. Відсутність цинку в організмі призводить до безпліддя. Для боротьби з цією недугою в комплексному санаторному лікуванні використовують і цинкотерапію. Дефіцит цинку може виникнути у деяких дітей і підлітків, які вживають недостатньо тваринних продуктів. Його недостатність в організмі викликає різке уповільнення росту, призводячи в ряді випадків до синдрому карликовості. Викликає порушення в роботі нервової і репродуктивної систем. Пригнічується імунітет, розвивається гіпертонія, інфаркт міокарда. Дефіцит цинку сприяє виникненню раку.

На цинк багаті: капуста, морква, пророщена пшениця, висівки пшеничні.

ДЕЯКІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ЇХ ЛІКУВАННІ