Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конс_фіто ч 1 2013 в головний.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Рослинні гормони

Холін

Пшениця, овес, соя, цикорій дикий, кульбаба лікарська, звіробій звичайний, насіння грициків

Холін - біологічно активна гормональна сполука, яка впливає на процеси обміну речовин у тканинах рослин і тварин. З холіну в організмі тварин синтезується ацетилхолін - медіатор нервового збудження. Він входить до складу ферменту, який прискорює біосинтез фосфоліпідів. Нестача холіну в їжі призводить до жирового переродження печінки та нирок, інволюції щитовидної залози. Холін збуджує перистальтику жовчних та сечовивідних шляхів, посилює процеси асиміляції та дисиміляції. Його застосовують для лікування хвороб печінки та нирок.

Дийодтирозин

Мох ісландський, дрік красильний, нетреба колюча

Дийодтирозин є складовою частиною тироксину - гормону, що регулює загальний обмін речовин у організмі. Дийодтирозин гальмує тиреотропну функцію передньої частки гіпофізу, зменшує активність щитовидної залози. Застосовується для лікування легких і середньої тяжкості форм гіпертиреозу. Названі рослини використовуються для лікування хвороб нирок з підвищеним виділенням оксалатів та фосфатів з сечею.

Інсуліноподібні речовини

Цикорій дикий, кульбаба лікарська, стовпчики з приймочками кукурудзи звичайної, омела, листки горіха волоського, золототисячника малого, корені лопуха великого, оман високий, листки кропиви дводомної, козлятника лікарського

Застосовуються для лікування цукрового діабету, хвороб печінки, підшлункової залози, хронічних захворювань нирок, ускладнених цукровим діабетом.

Фітоекдістероїди

Водорості, гриби, папоротеподібні, голонасінні і покритонасінні, серпій, татарське мило, смілка поникла, смілка татарська, левзея.

Вперше були виявлені у комах і названі гормонами линьки. В даний час встановлено, що більш значна кількість екдістероїдів накопичується в рослинах, а не у тварин. Екдістероїди є основою потужних препаратів анаболічного, тонізуючого, радіопротекторної дій. Експериментально встановлено, виявляють антиоксидантну дію, збільшують вміст гемоглобіну, зменшують кількість холестерину, виявляють гепатопротекторну дію, стимулюють різноманітні форми імунітету, мають антимікробну, протигрибкову і ноотропною дії, здатні прискорювати загоєння ран, особливо при хімічних та термічних опіках. Запропоновані збори і моноекстракти за участю екдістероїдомісних рослин (смілка поникла - Silene nutans і С. татарська - Silene tatarica) для комплексного лікування туберкульозу легенів, а також як засіб, що попереджає порушення серцевого ритму, при ішемічній хворобі серця.

Лігнани

Лимонник китайський, розторопша плямиста,елеутерокок колючий, заманиха

Лігнани широко поширені в рослинах різних родин - не тільки покритонасінних, але і голонасінних рослин. Накопичуються у всіх органах рослин, але найбільше в насінні (лимонник китайський), плодах (расторопша плямиста), коренях і деревних стеблах (елеутерокок колючий, заманиха). Настої і настоянки із сировини цих видів рослин проявляють стимулюючий ефект і використовуються як адаптогени, тобто, речовин, що підсилюють працездатність і опірність організму до несприятливих впливів навколишнього середовища. Дітям та особам з підвищеним артеріальним тиском, а також з підвищеною збудливістю нервової системи слід використовувати їх з великою обережністю і краще під контролем лікаря.