Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма 93.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Варіант № 4

ІІ рівень

7.

  • Положення «Про навчально-виховні заклади для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» (затверджено наказом Міністерства освіти і науки України№ 137 від 13 травня 1993 р.).

  • Постанова Кабінету Міністрів від 25 березня 2006 р. № 367 «Про утворення Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини».

  • «Про введення нових норм харчування в дитячих будинках-інтернатах» (наказ Міністерства соціального захисту населення України № 34 від 1 березня 1996 р.)

8. Навіть за оптимальних умов утримання та виховання діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування істотно відрізняються від дітей, які виховуються в сім’ї. Реакції, що формуються у перші дні життя дитини ще задовго до того, як вона навчиться відрізняти себе від інших, при відсутності сімейного оточення залишаються не розвиненими, що у майбутньому позначається на її психологічному розвитку, самооцінці.

ІІІ рівень

9.Дитячий будинок сімейного типу являє собою окрему сім’ю, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, та беруть на виховання і спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Порядок створення дитячих будинків сімейного типу та влаштування в них дітей регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 564 від 26 квітня 2002 року «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу». У першу чергу до дитячого будинку сімейного типу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин вони не можуть виховуватися разом.

Варіант№ 5

ІІ рівень

7. 1) усиновлення; 2) передача під опіку (піклування); 3) виховання в сім’ї громадян України; 4) повне державне утримання в навчально-виховних закладах.

8. Феномен «ми» є своєрідною ідентифікацію дітей один з одним. Відомо, що у нормальній сім’ї феномен «Ми» відбиває причетність дитини саме до своєї сім’ї, є важливою емоційною і моральною силою і створює умови для внутрішнього захисту, то у дітей, які залишилися без сім’ї створюється стихійне «ми» як своєрідне психологічне утворення. Це пояснюється тим, що для таких дітей весь світ ділиться на «своїх» та «чужих». Водночас у них формується особливі ієрархічні стосунки, включаючи досить жорсткі стосунки в середині «ми» і у ставленні до молодших.

ІІІ рівень

9. Прийомна (фостерна) сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Особливостями прийомної сім’ї, як форм влаштування є те, що діти, які виховуються у них, не позбавляються статусу дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування, за ними залишаються всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей; кандидати в прийомні батьки обов'язково проходять курс підготовки, спрямований на осмислення проблем, пов'язаних із приходом у сім'ю нового вихованця; прийомні батьки співпрацюють із соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід даної сім’ї.

    1. Ключі для перевірки модульного контролю №2

Номер тесту

Номер

варіанту

1

2

3

4

5

6

1

б

в

б

в

б

в

2

б

а

в

а

в

а

3

в

б

б

в

б

а

4

в

а

в

б

в

а

5

б

в

б

в

б

б