Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1729
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Універсальні кухонні машини

Універсальною кухонною машиною (УКМ) називають багатоцільовий пристрій, що складається із приводу і набору змінних механізмів для виконання різноманітних операцій. Для зручного приєднання виконавчого змінного механізму УКМ має спеціальні пристосування.

До переваг універсальних кухонних машин можна віднести їх здатність виконувати низку всіляких технологічних операцій за допомогою змінних механізмів, що не є окремим обладнанням, а почергово приєднуються до приводу. Змінні механізми (насадки) достатньо компактні і виконують більшість функцій, властивих стаціонарному механічному устаткуванню.

Використання УКМ, особливо в невеликих закладах ресторанного господарства, значно знижує капітальні витрати, збільшує коефіцієнт використання машини, забезпечує економію виробничих площ, зменшує витрати на технічне обслуговування.

Недоліками УКМ є :

  • відсутність можливості одночасно виконувати різні операції на одному пристрої;

  • у випадку виходу з ладу електродвигуна неможливе використання всього комплекту змінних механізмів.

Електричний привод універсальної кухонної машини (рис. 9.1) – це об'єднані загальною станиною електродвигун і редуктор. Останній змінює швидкість електродвигуна до величини, необхідної для роботи виконавчих механізмів різного технологічного призначення. Корпус з електродвигуном закрито декоративним кожухом, на боковій стінці якого розміщено пульт управління. У корпусу редуктора передбачено горловину для приєднання змінних механізмів. Вихідний вал редуктора має прямокутний паз, до якого приєднується прямокутний виступ вала змінного механізму. Для фіксації хвостовиків виконавчих механізмів у горловині приводу частіше за все використовують ексцентрикові та гвинтові затискачі.

Приводи можуть встановлюватися на столі, нерухомих і рухомих підставках (візках) та бути вбудованими у спеціальні столи. Додаткові підставки і полиці дозволяють раціонально розмістити всі насадки на робочому місці.

Використання двошвидкісного електричного двигуна в універсальній кухонній машині П-ІІ спрощує конструкцію виконавчих змінних механізмів і підвищує продуктивність машини в процесі переробки продуктів за рахунок використання двох швидкостей обертання робочого вала.

Універсальні кухонні машини поділяють на машини загального призначення та спеціалізовані. Останні комплектуються змінними виконавчими механізмами для обробки продуктів з одного виробничого цеху.

Рис. 9.1. Привод універсальної кухонної машини:

а – загальний вигляд; б – кінематична схема; 1 – горловина; 2 – робочий вал; 3 – конічні роликопідшипники; 4 – кожух; 5 – редуктор (зубчаста передача); 6 – електродвигун; 7 – пульт управління

Універсальні машини загального призначення комплектуються змінними виконавчими механізмами для обробки продуктів із різних виробничих цехів.

Універсальна кухонна машина типу УКМ фірми „Торгмаш” (Росія) комплектується двошвидкісним (170/300 об./хв) приводом, що встановлюється на столі чи нерухомій підставці, а також набором змінних механізмів. Комбінація із восьми насадок дозволяє виробнику пропонувати 14 моделей.

Зокрема, модель УКМ-01 комплектується м’ясорубкою ММ продуктивністю 180 кг/год, протирально-різальним механізмом МО продуктивністю 100–350 кг/год і механізмом для збивання і перемішування МВ продуктивністю 50–150 кг/год. Модель УКМ-08 комплектується м’ясорубкою ММ, розрихлювачем м’яса МР продуктивністю 1500 порцій/год і механізмом для подрібнення сухарів і спецій МИ продуктивністю 15 кг/год.

Універсальна кухонна машина типу HU-1010 фірми FEUMA (Німеччина) (рис. 9.2) складається з двошвидкісного приводу (178/356 об./хв) на підставці у вигляді триколісного візка і набору змінних механізмів (для очищення овочів, м'ясорубка, овочерізка з ножовими та протиральними дисками, механізм для нарізання гастрономічних продуктів, м’ясорозрихлювач, збивальний механізм із планетарним редуктором). Візок встановлено на колесах і може бути укомплектований столиком для тари. Для фіксації змінного механізму в горловині є відповідний пристрій.

Рис. 9.2. Загальний вигляд універсальної кухонної машини HU-1010:

1– змінний механізм;2– електропривод;3– місткість;4– столик для тари;5– візок;6– колеса;7 –горловина;8– пристрій фіксації змінного механізму

До універсальних пристроїв належать комбіновані кухонні машини, прикладом яких може бути м’ясорубка-терка моделі TCG12E (SIRMAN, Італія). У ній настільний привод дозволяє працювати одночасно на закріплених із різних боків м’ясорубці і терці для сухарів і сиру.

Різновидністю універсальних кухонних машин є барний комбайн, що може в одній конструкції об’єднувати функції декількох машин (рис. 9.3).

Рис. 9.3. Загальний вигляд барного комбайну:

1– міксер;2– блендер;3– соковижималка для цитрусових;4– подрібнювач льоду

Комбайни барні призначені для:

- приготування різних напоїв зі шматочками фруктів, льоду, шоколаду;

- приготування фруктових пюре;

- збивання кремів, вершків, майонезу;

- відтискання соку із цитрусових плодів;

- подрібнювання льоду в крихту.

Залежно від конструкції барні комбайни можуть мати від 2 до 4 пристроїв, кожен із яких оснащено незалежним двигуном. У максимальній комплектації вони складаються із блендера, міксера, соковижималки й подрібнювача льоду. Барні комбайни розраховані на безперервну цілодобову роботу.

Технічні характеристики універсальних кухонних машин наведені у табл. 9.1.

Правила експлуатації універсальних кухонних машин. Перед початком роботи перевіряють санітарний стан комплекту, надійність заземлення й роботу приводу на холостому ходу, контролюючи: глухий рівний шум працюючого двигуна, правильність напрямку обертання робочого вала (за стрілкою на корпусі), відсутність сторонніх запахів (диму, горілої ізоляції тощо). Якщо при увімкненні робочий вал не обертається й відразу чути гудіння, слід негайно виключити пусковий пристрій приводу. Гудіння вказує на вихід з ладу однієї з фаз електродвигуна, а підвищений шум свідчить про зношування шестерінок або підшипників у передавальних механізмах редуктора. Після перевірки привод вимикають і встановлюють змінний механізм, перевіряють міцність його кріплення в горловині й знову подають електроживлення – уже для перевірки на холостому ходу роботи змінного механізму.

Забороняється приєднувати до працюючого приводу або від'єднувати від нього змінні механізми, бо це може призвести до травм. Після перевірки знову вмикають привод і подають у завантажувальний пристрій змінного механізму перероблюваний продукт. При експлуатації приводу необхідно дотримуватись правил техніки безпеки відповідно до інструкції конкретної моделі. Після закінчення роботи привод повністю знеструмлюють (пусковий пристрій на самому приводі й роз’єднувач на щиті), розбирають змінний механізм і проводять його санітарну обробку.

  • Увага! Не опускати сторонніх предметів, не закладати продукти руками в робочу камеру під час роботи.

  • Універсальні кухонні машини мають тепловий захист, який автоматично вимикає електродвигун при перенавантаженні або довготривалій роботі. Якщо це відбулося, електродвигуну потрібно дати охолонути, а потім запускати в роботу.

  • Запам’ятайте! У жодному разі не можна втручатися у роботу захисних і блокувальних пристроїв.

  • Експлуатувати машину тільки при обертанні робочих деталей проти годинникової стрілки, про що свідчить напрямок червоної стрілки на корпусі електричного двигуна.

Можливі несправності під час експлуатації універсальних кухонних машин наведено у табл. 9.2.

Таблиця 9.1