Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мийне обладн-продовження.doc
Скачиваний:
1729
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.86 Mб
Скачать

Можливі несправності під час експлуатації дискових овочерізок

Несправності

Ймовірні причини

Способи усунення

Диск важко приєднується

Можливе забруднення робочого вала чи кріплення диска

Очистити відповідні деталі

Кришка не фіксується

Неправильне положення кришки

Перевірити робоче

положення та санітар ний стан кришки і пазів

Продукт погано нарізається, поверхня овочів під час нарізання груба

Затуплені різальні кромки ножів робочих дисків

Загострити різальні кромки

Нарізаний продукт неякісно подрібнюється та розвантажується

1. Ненадійне з’єднання робочих дисків із скидачем.

2. Переповнення приймального лотка-збірника. Засмічене розвантажувальне вікно

1. Вимкнути машину та надійно з’єднати робочі диски зі скидачем.

2. Своєчасно розвантажувати лоток-збірник

Машина зупиняється

1. Продукт занадто твердий

(або заморожений).

2. Напруга в електромережі не відповідає технічним даним.

3. Пасова передача розтягнута

1. Не нарізати заморожені продукти.

2. Напруга повинна відповідати технічним вимогам паспорта.

3. Замінити пас в передачі

Мікроперемикач на натискній рукоятці та кришці не працює

1. Блокувальні пристрої забруднені.

2. Примусово заблоковані пристрої

1. Очистити блокувальні пристрої.

2. Звільнити мікроперемикачі від зайвих предметів

Машина не вмикається

  1. Несправні блокувальні пристрої.

  2. Не ввімкнено штепсельне роз’єм.

  3. Немає напруги

1. Відремонтувати блокувальні пристрої.

2. Перевірити щільність штепсельного з’єднання.

3. Перевірити подачу напруги

Роторні овочерізальні машини. Відмінність таких машин порівняно з дисковими полягає в тому, що ножі машини в процесі різання залишаються нерухомими, а продукт переміщається обертовим ротором із лопатками.

Робочою камерою цієї машини (рис. 6.7) є вертикально розташований литий циліндр, прикріплений до корпуса за допомогою зачепа і фіксуючої засувки. Зверху на робочу камеру установлюють відкидний завантажувальний пристрій, що повертається навколо осі і стопориться фіксатором. У бічній стінці робочої камери виконано проріз, куди вставляють змінний ножовий блок.

Гостра крайка ножа розташовується паралельно до стінки робочої камери і виступає всередину камери на відстань, рівну товщині скибочок, що відрізаються. Для нарізання продукту брусочками ножовий блок додатково оснащений ножовою гребінкою, леза якої розташовані перпендикулярно до стінки робочої камери. Ножові блоки закріплюють у стінці камери за допомогою вилки і відкидного болта. Всередині робочої камери встановлено ротор, що має підставку у вигляді диска, до якого прикріплені три вертикальні лопатки, розташовані під кутом 65° до дотичної окружності основи ротора. Ротор змонтовано на верхньому кінці вихідного вала приводної частини машини і закріплено гвинтом із лівим різьбленням. Обертання ротору передається від електродвигуна через клинопасову передачу.

Рис. 6.7. Принципова схема роторної овочерізальної машини:

1– вихідний вал;2 –розвантажувальний пристрій;3 –ножовий блок;4 –вісь;5 – заван­тажувальний отвір;6 –фіксатор; 7 – лопаті;8 –робоча камера;9 –диск;

10 –засувка;11 – корпус;12 –електродвигун;13 –клинопасова передача

На роторній овочерізальній машині овочі нарізаються скибочками товщиною 3 мм, брусочками – перетином 6х6 і 10х10 мм і соломкою – 3 мм. Для забезпечення безпечної роботи машина оснащена блокувальним вимикачем, що запобігає включенню електродвигуна при знятих робочій камері і завантажувальному пристрої. Продукт через завантажувальний отвір кладуть у робочу камеру, де він захоплюється робочими лопатями ротора і подається до нерухомих ножів. При цьому продукт під дією відцентрової сили та лопатками притискається до внутрішньої стінки робочої камери, сковзає по ній і насувається на нерухомі ножі.

При нарізанні скибочками виступаючий над поверхнею робочої камери ніж за кожен оберт відрізає від продукту шар, що дорівнює товщині скибочки. При нарізанні брусочками, соломкою шар продукту спочатку надрізається ножовою гребінкою, а потім відрізається ножем, розташованим перпендикулярно до ножів ножової гребінки. Відрізані частинки продукту надходять спочатку в розвантажувальний пристрій, а потім у розвантажувальний пристрій машини.

Правила експлуатації роторної овочерізальної машини. Перед початком роботи встановлюють на корпус робочу камеру і закріплюють її фіксатором. Далі відкривають завантажувальний отвір і встановлюють на вал ротор, повертаючи його за лопаті доти, доки він своїм пазом не потрапить на шипи вала. Закріплюють ротор на валу стопором, обертаючи останній проти годинникової стрілки до упора. Відкривають поворотний канал робочої камери і встановлюють на ній відповідний ножовий блок таким чином, щоб пристрій кріплення блока увійшов у зачеплення з пальцями робочої камери. Після цього закріплюють блок на робочій камері відкидним болтом із гайкою.

Закривають поворотний канал, завантажувальний отвір і фіксують їх фіксатором. Підставляють під розвантажувальний пристрій приймальну тару, натискають на кнопку «Пуск» і завантажують продукт невеликими порціями.

При роботі машини не можна знімати робочу камеру, ротор, робочі органи до повної зупинки машини, поправляти і проштовхувати застряглий продукт руками.

Після закінчення роботи машину зупиняють, розбирають її, очищають поверхні від продукту, промивають теплою водою, просушують.

Пуансонні безприводні овочерізальні механізми. Пристрої цього типу призначені для нарізання різних овочів у формі брусочків, картоплі – спіраллю, що виключає необхідність бланшувати її, для сегментного нарізування картоплі (часточками). Такі механізми зручні в роботі і не потребують від працівника особливих зусиль (рис. 6.8). Моделі різняться за габаритами і площею робочої поверхні різальних елементів і можуть мати отвори різних розмірів: 8x8, 10x10, 12x12 мм. Розмір оброблюваного продукту може досягати 15 см. Опорні ніжки мають отвори для постійного кріплення гвинтами до робочої поверхні. Такі овочерізки випускаються як горизонтального, так і вертикального виконання.

Продукт укладається на напрямну і продавлюється пуансоном, що рухається, по напрямній через ріжучі елементи, які закріплюються в рамці легкознімним фланцем. Рух пуансону передається штоком, з'єднаним шарніром із важелем.

Рис. 6.8. Схема пуансонної

безприводної овочерізальної машини:

а

б

– вид збоку;б– змінні різальні елементи:1– опорні ніжки;2– рама;3– напрямна для овочів;4– ручка:5– шток;6 –пуансон (поршень);7– напрямні для пуансона;8 – рамка кріплення різального елемента;9 –елемент для нарізання брусочками;10–елемент для нарізання часточками

а

Правила експлуатації пуансонних безприводних овочерізальних механізмів. При підготовці овочерізки до роботи встановлюють необхідний різальний елемент і розміщують приймальну посудину для збирання готового продукту. Далі продукти розміщують по одному на напрямні для овочів. Порядок підготовки продуктів для переробки, а також санітарна обробка механізму після завершення роботи такі самі, як і в дискових овочерізках