Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Захист звіту.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
492.54 Кб
Скачать

4.2.Опис технологічних схем виробництва консервів т дпЗомати

Миття

Брудна вода

вода

Інспекція

Відходи

Підготовлені банки

Фасування

Маринадна залива

Закупорювання

Підготовлені кришки

Стерилізація 100 ºС і охолодження

40 ºС

ОГП

Етикетки

Складське зберігання

Рисунок 1.1.

Принципово технологічна схема томатів маринованих

Маринад

Цукор, сіль Оцтова кислота

ДПЗ

ДПЗ

Дозування

Дозування

Інспекція

Просіювання

Розчинення

Кип’ятіння

Фільтрування

Домішки

Осад

Вода

Інспекція

Розведення

Вода

Відходи

Відходи

СО2-екстракти

На фасування

Рисунок 1.2.

Опис принципово технологічної схеми маринадної заливи

Доставка, приймання, зберігання.

Транспортування і зберігання томатів повинні проводитися в ящиках або контейнерах, які забезпечують зберігання, цілісність плодів, згідно правил приймання і зберігання сировини. Термін зберігання томатів до їх переробки не повинен перевищувати 18 годин.

Миття томатів.

Томати подають робітники вручну в мийну машину , забезпечуючи цілісність плодів.

Миття томатів здійснюють у двох послідовно установлених мийних вентиляторних машинах А9 КМБ(арк.1, поз. ), (при витраті води не менш як 2 л на 1 кг сировини з наступним споліскуванням під душем. Обов’язкові умови миття томатів – проточність і турбулізація води, постійне зливання поверхневого шару. При споліскуванні тиск у душових споліскувачах повинен бути 0.2 – 0,3 МПа. Сортування краще здійснювати на конвеєрі, який рухається з швидкістю не більш як 2 м/хв.

Інспекція томатів

З мийної машини томати вивантажуються на інспекційний конвеєр А9 КТФ(арк.1, поз. ),. Томати повинні подаватись на конвеєр рівномірно і розташовуватися в один шар. Застосовується роликовий інспекційний конвеєр, який забезпечує перевертання плодів під час їх інспекції.

Під час інспекції видаляють з плодів плодоніжки, томати не придатні для переробки зелені і недозрілі з сонячними опіками, а також можливих домішок.

Після інспекції за допомогою конвеєра А9-КТБ(арк.1, поз. ), томати подаються на фасування в банки.

Фасування.

Фасування томатів проводиться вручну на фасувальному конвеєрі (арк.1, поз. ),куди подаються підготовлені банки.

Закупорювання

Після фасування банки с томатами по транспортеру подаються на закупорювання (арк.1, поз. ),

Стерилізація

Після закупорювання по транспортеру банки надходять на столик,з якого робітники знімають банки та укладають їх рядами в автоклавні сітки(арк.1, поз. ), далі за допомогою тельфера (арк.1, поз. ), сітки подаються на стерилізацію а вертикальний автоклав (арк.1, поз. ).Стерилізуються маринади за температури 100С 28хв.далі охолоджуються до температури 40С.

Оформлення готової продукції.

Продукція поступає у відділення готової продукції, де пристроєм для вивантаження автоклавних корзин А9-КР2-Г подається на мийно-сушильний агрегат А9-КМ2-С далі проводиться етикування на етикувальних машинах типу Б4-КЭМ та пакування на машині ТПШ-50Н у термоссідальну плівку.

Зберігання маринадів

Згідно з ГОСТ 13799-81 продукцію зберігаютьв добре вентильованих приміщеннях на дерев’яних стелажах або піддонах при відносній вологості не більше 75% і температурі 0..25°С не більше 5 років

    1. Утилізація відходів

У процесі транспортування, доставки, зберігання та переробки сировини утворюються також інші відходи. Це в основному підгнивші, запліснявівші плоди, дрібні гіллячки, листя, сторонні предмети, а також мул, який утворюється при митті плодів. Усі відходи збираються у великі бочки, а потім утилізуються.

Агрокомбінат „Пуща – Водиця” розташований на великій площі землі.Велику частину цієї землі займають сади , теплиці та інші рослинні культури. Відходи також використовуються як добрива для цих насаджень. На території викопана велика яма,куди звозять відходи,вони перегнивають і тоді використовуються як добрива.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]