Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorny_praktikum_2014-15.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Хід роботи

Студенти розділяють на бригади по 4 особи, проводять попереднє тренування в нанесенні води на звичайний папір за допомогою шприца.

Кожна бригада одержує:

- листок хроматографічного паперу;

- 2 пробірки з розчином амінокислоти відомої концентрації (1-ша пробірка) та розчином амінокислоти невідомої концентрації (2-га пробірка);

- 5 пробірок з 5 мл 0,005%-го розчину сульфату міді в 75%-му етиловому спирті;

- шприци, ножиці.

На листку хроматографічного паперу олівцем відмічають лінію старту та 4 точки для нанесення розчинів амінокислот. На 1, 2, 3 точки наносять розчини амінокислоти відомої концентрації на 4-ту точку наносять розчин амінокислоти невідомої концентрації (рис. 2.4.).

Шприцем наносять на 1-шу точку 1 краплину (5 мкл) розчину, на 2-гу точку 2 краплини (10 мкл), на 3-тю – 4 краплини (20 мкл) 0,01 М розчину амінокислоти або 0,05; 0,1; 0,2 мкмоль амінокислоти. На 4-ту точку наносять 2 або 3 краплини амінокислоти невідомої концентрації.

___х__ __х__ __х ___х_____

1 2 3 4

Рис. 2.4.Нанесення точок на хроматографічний папір

Розчини на кожну точку наносять після повного висушування попе-редньо нанесеного об'єму амінокислоти. Після нанесення амінокислоти на всі точки хроматографічний папір висушують на повітрі, а потім занурюють на кілька секунд у кювету з 0,5 %-м р-ном нінгідрину в ацетоні, просушують у витяжній шафі при кімнатній температурі і 15 хв прогрівають у термостаті при 60°С для проявлення забарвлення.

Зони хроматограми з яскраво-ліловими плямами амінокислот вирізають.

Збоку хроматографічного листка паперу на чистому місці вирізають кружок паперу (контрольна зона для порівняння), що дорівнює за площею дослідним.

Вирізані зони паперу (зони 4-рьох точок та контрольна зона вирізана на чистому полі), подрібнюють ножицями і вміщують в 5 окремих пробірок, які підписують згідно з номером точки та контрольної зони.

В кожну пробірку додають 5 мл 0,005%-го розчину сульфату міді в 75%-му етиловому спирті. Лілове забарвлення амінокислот переходить в оранжево-червоне внаслідок утворення Cu-похідного ДІДА і відбувається екстракція комплексної сполуки амінок-ти з паперу в розчин.

Для повної екстракції пробірки на 30 хвилин ставлять у темне місце при кімнатній температурі. Потім проби фотометрують проти контролю (пробірка з розчином контрольної зони) на ФЕК при довжині хвилі 540 нм (зелений світлофільтр), кювета 5 мм.

На основі знайденої оптичної густини для точок 1, 2, 3 та концентрацій амінокислоти, що відповідають цій оптичній густині будують в зошиті калібрувальний графік, де на осі абсцис відкладають концентрацію амінокислоти в мкмоль/мл, а на осі ординат – оптичну густину (показання ФЕК (рис. 2.5.).

За знайденою оптичною густиною амінокислоти невідомої концентрації (пробірка 4) визначають її концентрацію по калібрувальному графіку.

Рис.2.5. Калібрувальний графік для визначення концентрації розчину амінокислоти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]