Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robocha_navchalna_programaZK.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Тема 2.4. Формування мусульманських держав і права.

Іслам і община Мухаммеда як основа виникнення мусульманської державно-правової системи.

Арабський халіфат. Теократична монархія та її механізм. Адміністративно-територіальний устрій. Розпад на емірати та султанати, східний і західний халіфати. Монгольське завоювання східного халіфату в ХІІІ ст. і турецьке завоювання західного халіфату в ХVІ ст.

Сельджукський султанат – ранньофеодальна турецька держава ХІ – ХІІ ст.ст. Її розпад на емірати (бейлики) внаслідок монгольського завоювання в ХІІІ ст. Формування Османської турецької імперії в ХІV ст. та її розвиток у ХV – ХVІІІ ст.ст. Суспільний лад. Форма і механізм держави.

Мусульманське право, його релігійний характер і системна цілісність. Джерела: Коран, Сунна та їх розвиток юристами-факіхами в праві фікх. Школи (мазхаби) ханіфізму, маликізму, шафіїзму і ханбалізму та розробка ними іджми, фетви (рай), киясу, істіслаху (істіхсану). Урми і адати. Фірмани і кануни.

Інститути мусульманського права та їх основні риси. Право власності. Зобов’язальне право. Шлюбно-сімейне право. Кримінальне право. Судочинство.

Тема 2.5. Монгольська державно-правова система.

Протодержави і ранньофеодальні держави монгол. Їх об’єднання Темучіном в кін. ХІІ – на поч. ХІІІ ст. Реформи Темучіна (Чингіс-хана) в суспільному устрої монгол та формування військово-деспотичної держави. Звід законів Яса Чингіс-хана.

Монгольські завоювання ХІІІ ст. і формування Монгольської імперії. Форма і механізм імперської Монголії. Особливості права.

Розпад імперії та період феодальної роздробленості. Золота орда ХІІІ-ХV ст. і Кримсько-татарське ханство ХV- ХVІІІ ст. Особливості їх державно-правової організації.

Тема 2.6. Формування традиційних державно-правових систем країн Сходу.

Виникнення і становлення феодалізму в країнах Сходу, його особливості.

Китай періоду царств ІІ-ІІІ ст. та його об’єднання в ранньофеодальну імперію Цзінь. Її розпад у V ст. і нове об’єднання Китаю династією Суй у VІ – VІІ ст. Формування основ державно-бюрократичного феодалізму. Роль конфуціанства. Правління династій Тан у VІІ-Х ст., Сун у Х-ХІІІ ст., Мін у ХІІІ – ХVІІ ст. Еволюція форми та механізму держави.

Виникнення ранньофеодальної держави в Японії VІІ ст. Китайський вплив та роль синтоїзму, буддизму, конфуціанства. Конституція Сьотоку (Закон 17 статей) 604 року. Реформи Тайка і кодекс „Тайхо рьо” 701 року. Форма і механізм держави. Сьогунати ХІІ – ХІХ ст. і розвиток японської держави.

Право далекосхідних країн. Джерела: звичаї, морально-правові норми, кодифікації. Основні риси далекосхідного права. Право власності. Зобов’язальне право. Шлюбно-сімейне право. Кримінальне право. Судочинство.

Феодальна трансформація кастового суспільного ладу Індії. Ранньофеодальні монархії VІ – ХІІ ст. Роль індуїзму. Мусульманське завоювання Індії та Делійський султанат ХІІ – ХVІ ст. Роль ісламу у змінах в суспільному ладі та державі. Імперія Великих Моголів ХVІ – ХVІІІ ст. і розвиток індійського суспільства та держави.

Право середньовічної Індії. Джерела: дхармашастри (звичаєве право) та школи їх тлумачень (Мітакшара і Даябхага); Коран; законодавство правителів. Партикуляризм. Право власності і шлюбно-сімейне право.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]