Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на специализацию морск право госы.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
151.27 Кб
Скачать

55. Поняття, предмет та метод морського права України

Морське право — це система понять та правових норм, які регулюють суспільні відносини, які виникають у зв’язку з використанням Світового океану та морського дна.

Предметом морського права є ті відносини, що виникають між суб’єктами права у зв’язку звикористанням Світового океану та морського дна і які урегульовані нормами морського права.

56. Поняття та предмет транспортного права

Транспортне право – слід розглядати як сукупність норм які регулюють суспільні відносини, що виникають у зв’язку з організацією і діяльністю транспорту, відносини між підприємствами транспорту і користувачами (юридичними і фізичними особами), а також між самими транспортними підприємствами, як одного так і різних видів транспорту.

Предметом транспортного права є суспільні відносини між транспортними підприємствами і клієнтами, що виникають у зв’язку з користуванням шляхами сполучень і транспортними засобами, а також відносини між транспортними підприємствами.

57. Права та обов’язки пасажира за договором морського перевезення пасажирів

Пасажир має право:

1) провозити з собою безоплатно одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця, купувати для дітей віком від шести до чотирнадцяти років дитячі квитки за пільговою ціною;

2) перевозити з собою каютний багаж безкоштовно в межах установлених норм;

3) здавати для перевезення багаж за плату за тарифом.

Про втрату або пошкодження багажу пасажир повинен направити письмове повідомлення перевізнику або його агенту:

а) у випадку явного пошкодження каютного багажу - до або в момент висадки пасажира;

б) у випадку явного пошкодження іншого багажу - до або в момент його видачі;

в) у випадку втрати багажу або його пошкодження, яке не є явним, - протягом п'ятнадцяти днів з дня висадки або з дня видачі багажу, чи з того моменту, коли він повинен бути виданий.

Якщо пасажир не виконав вимог цієї статті, то вважається, оскільки не доведено протилежне, що пасажир одержав свій багаж непошкодженим.

Письмове повідомлення не потрібне, якщо стан багажу було спільно визначено або перевірено в момент його отримання.

Багаж, не запитаний протягом трьох місяців з дня приходу судна в порт призначення, може бути реалізований у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту.

Пасажир повинен сплатити встановлену плату за проїзд, а при здачі багажу - і плату за провезення багажу, своєчасно з’явитися на посадку, дотримуватися порядок, який діє на морському транспорті, а також судові правила техніки безпеки та пожежної безпеки.

58. Права та обов’язки перевізника за договором морського перевезення пасажирів

Головним в обов’язки перевізника є приведення судна у морехідний стан та дотримання його у такому стані протягом усього рейсу. Обов’язком перевізника є провадження перевезення певним судно та згідно з розкладом. Перевізник зобов’язаний доставити пасажира до пункту призначення, забезпечити пасажиру безпечну посадку перебування та висадку з судна, надати пасажиру певне місце зазначене у білеті, доставити багаж пасажира до пункту назначення та видати його уповноваженій особі, застрахувати життя, здоров’я пасажира на час подорожі.

Перевізник має право відмовитися від договору морського перевезення пасажира при настанні обставин, зазначених у пунктах 1-4 статті 156 КТМ

Перевізник має право затримати відхід судна, змінити маршрут перевезення, місце посадки або висадки пасажира, якщо такі дії будуть необхідні внаслідок стихійного лиха, несприятливих санітарно-епідеміологічних умов у порту відправлення, призначення або за маршрутом перевезення, а також інших подій і явищ, що не залежать від перевізника і роблять неможливим виконання договору морського перевезення пасажира.