Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на специализацию морск право госы.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
151.27 Кб
Скачать

53. Міжнародне приватне морське право. Особливості застосування

МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ МОРСЬКЕ ПРАВО - — підгалузь міжнародного приватного права, що регулює майнові відносини в галузі торг, мореплавства з іноз. елементом. До них належать майнові відносини, які виникають при мор. перевезеннях вантажів і пасажирів, страхуванні, зіткненні суден, рятуванні, буксируванні, заг. аварії, забрудненні моря і т. п. До цього виду права входять два види норм: норми, які містяться у міжнар. конвенціях про уніфікацію права, що після їх санкціонування д-вою стають особливого роду приписами його внутр. зак-ва; прийняті д-вою спеціально для регулювання майнових відносин з іноз. елементом. Норми першого виду зберігають у внутр. праві авт. становище і характеризуються трьома рисами. По-перше, зміна цих норм можлива лише в межах, які допускаються самим договором про уніфікацію права. По-друге, тлумачення і застосування вказаних норм мають здійснюватися однаково, оскільки уніфіковані норми створюються для однакового регулювання певних відносин у всіх державах — учасницях договору. По-третє, у процесі створення уніфікованих норм враховуються правові концепції різних систем права, тому ці норми можуть істотно відрізнятися від відповідних норм внутр. права. Обидва види норм М. п. м. п. містять норми, які прямо встановлюють права і обов'язки сторін (норми прямої дії), і норми, що лише вказують на те, яке право підлягає застосуванню у даному разі (колізійні, або відсилочні норми).

54. Поняття претензійного розгляду

Нашла только Претензійний порядок, т.к. понятия претензионного рассмотрения не существует в природе, по-моему этот вопрос формулировала Калаянова. Склеете из этого понятия, КТМ, ГПК что-то.

ПРЕТЕНЗІЙНИЙ ПОРЯДОК— досуд. врегулювання спірних питань між кредитором і боржником. У разі їх виникнення кредитор звертається до боржника з письм. претензією. Порядок досуд. врегулювання спорів визначається Господарським процесуальним кодексом України (ГПК), КТМ, та деякими ін. законод. актами. В претензії мають бути зазначені такі відомості: повне найменування і пошт, реквізити заявника та суб'єкта, якому претензія пред'являється; дата пред'явлення претензії та її номер; обставини, на підставі яких пред'явлено претензію, та докази, що підтверджують їх; посилання на відповідні нормат. акти; вимоги заявника; сума претензії та її розрахунок; платіжні реквізити заявника; перелік док-тів, що додаються до претензії, тощо. Док-ти на підтвердження вимог заявника мають бути в оригіналах чи належним чином засвідчених копіях. Претензія надсилається рекомендованим або цінним листом чи вручається під розписку. ГПК України не встановлює строку звернення з претензією. Згідно із його ст. 7 претензія підлягає розглядові протягом місяця від дня її одержання. У випадках, коли обов'язковими для обох сторін правилами або договором передбачено право перевірки забракованої продукції (товарів) підприємством-виготовлювачем, претензії, пов'язані з якістю та комплектністю продукції (товарів), розглядаються протягом 2 місяців. За ГК України претензії, що випливають з перевезення вантажу, можуть пред'являтися протягом 6 місяців, а претензії про сплату штрафів і виплату премій — протягом 45 днів. Результати розгляду претензії надаються заявникові у письм. формі. В разі повної або часткової відмови у претензії заявник має право звернутися з позовом до госп. суду. ГПК України встановлено відповідальність за порушення строків розгляду претензій або залишення їх без відповіді у вигляді штрафу, який стягується у дохід держ. бюджету в розмірі 2 % від суми претензії, але не менш як 5 розмірів неоподатковуваних мінімумів доходів гр-н і не більш як 100 розмірів неоподатковуваних мінімумів доходів гр-н. Відповідне рішення з цього питання госп. суд приймає одночасно з ухвалою по суті спору.