Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_ukr (1).pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
948.21 Кб
Скачать

ліквідацією тут державних інституцій, що й ознаменувало поразку національної революції. Центр політичного життя перемістився в Лівобережне гетьманство.

У ході тривалих війн за панування в українських землях між Московщиною, Річчю Посполитою, Туреччиною і Кримом Україна виявилася роздробленою: Слобожанщина, Лівобережжя, Київ і Запоріжжя перебували під владою Московщини; Правобережжя – під владою Речі Посполитої і частково Туреччини (Поділля). У складі Польщі залишилася Волинь і Галичина.

Розчленування українських земель було закріплено системою договорів між цими державами. Єдиний народ був розколотий і опинився в сферах впливу різних держав.

Запитання для самоперевірки

Зробіть порівняльний аналіз Зборівської та Білоцерківської мирних угод. Охарактеризуйте систему органів публічної влади козацької держави. У чому, на ваш погляд, полягає суть періоду Руїни?

Проаналізуйте на конкретних прикладах основні напрямки зовнішньополітичної орієнтації українських гетьманів після смерті Б.Хмельницького.

Методичні вказівки до лекції

Додаткову інформацію з питань, розглянутих у лекції можна отримати у виданнях: Бойко О.Д. Історія України: Посібник – К.: Видавничий центр “Академія”, 2001. Литвин В.М., Мордвінцев В.М., Слюсаренко А.Г. Історія України: Навч. посіб. – К.:

Знання-Прес, 2002.

Світлична В.В. Історія України: Навч. посіб. – 2-е вид. – К: Каравела, Львів: Новій світ - 2000, Магнолія плюс, 2003.

Історія України: нове бачення / Під ред. В.А. Смолія. – К.: Альтернативи, 2000. Історія України: Посіб. / За ред. Г.Д. Темка, Л.С. Тупчієнка. – К.: Видавничий центр

“Академія”, 2001.

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]