Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧИ лекции О,П,.rtf
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Масове виробництво з постійним ритмом

Ми вже відзначали, що системи оперативного планування (виштовхувальна та витягувальна) у своїй основі зорієнтовані на різні рівні зміни попиту.

Виштовхувальна система серійного виробництва, що розг­лянута вище, зорієнтована в основному на відносно постійний попит протягом досить тривалого проміжку часу. Для неї ха­рактерна робота з постійним середньорозрахунковим ритмом.

На цей же постійний ритм розрахована й інша виштовху­вальна система — масове виробництво з постійним ритмом. Цей тип виробництва має певну специфіку розроблення сис­теми оперативного планування.

Структури масового виробництва мають у своїй основі потоковий метод їх організації.

Потоковий метод — це така організація виробництва, при якій предмет виробництва (деталь, вузол, виріб) у процесі йо­го виготовлення передається негайно чи з мінімальною витра­тою часу з щойно виконаної операції на наступну. Він характе­ризується такими ознаками:

  • закріпленням предметів одного найменування або обмеже­ної групи найменувань за визначеними робочими місцями, а кожної окремої операції — за окремим спеціалізованим робочим місцем або декількома робочими місцями;

  • виконанням на кожному робочому місці однієї операції чи невеликої кількості операцій;

  • прямоточним розташуванням робочих місць по ходу тех­нологічного процесу;

  • високою безперервністю технологічного процесу;

  • високою мірою ритмічності виконання операцій і проце­су в цілому;

  • високою мірою автоматизації та механізації техно­логічного обладнання, оснащення, транспортних прист­роїв на окремих операціях і процесу в цілому.

Потоковий метод має значні переваги порівняно з іншими методами організації виробництва, бо дає можливість для вико­ристання спеціалізованого високопродуктивного обладнання, значно спрощує систему планування виробництва, систему обліку та процесу регулювання ходу виробництва. Цей метод ве­де до скорочення виробничого циклу, а отже, скорочує розмір незавершеного виробництва, прискорює швидкість обороту обо­ротних коштів. У результаті знижується собівартість продукції за рахунок зниження всіх видів витрат на одиницю продукції.

Основними первинними структурними ланками потоко­вого виробництва є потокової лінії (ПЛ), які можна поділити на дві групи: 1) однопредметні потокової лінії (ОПЛ); 2) бага­топредметні потокові лінії (БПЛ).

До однопредметних відносяться:

  • однопредметні безперервні потокові лінії (ОБПЛ);

  • конвеєрні потокові лінії (КПЛ);

  • однопредметні потокові лінії з вільним і напіввільним ритмом;

  • однопредметні дискретні (переривчасті) потокові лінії (прямоточні лінії).

До багатопредметних потокових ліній відносяться:

  • групові багатопредметні потокові лінії;

  • багатопредметні потокові лінії з послідовно-партіонним чергуванням предметів (перемінні потокові лінії);

  • партіонно-групові лінії.

Дамо коротку характеристику найсуттєвіших особливос­тей наведених видів та категорій потокових ліній.

Однопредметні безперервні поточні лінії — це лінії, на яких оброблюються або збираються предмети одного типо­розміру протягом тривалого періоду часу. На таких лініях предмети виробництва переміщуються за паралельним видом руху. В однопредметних безперервних ПЛ час виконання ок­ремих операцій має дорівнювати або бути кратним середньо-розрахунковому ритму.

Чим ближчою до нуля буде ця рівність, тим вища син­хронізація виконуваних на ПЛ операцій. Відрізняють син­хронізацію попередню й остаточну. При проектуванні одно-предметної безперервної ПЛ прагнуть досягти попередньої синхронізації, яка допускає відхилення часу виконання окре­мих операцій від ритму на 10 — 20%. При остаточній син­хронізації, яка здійснюється в процесі наладки ПЛ, ці відхи­лення намагаються зменшити. Зменшення досягається за ра­хунок:

  • об'єднання або роз'єднання операцій;

  • зміни технології виготовлення;

  • зміни режимів оброблення;

  • поліпшення організації праці на робочих місцях;

  • зміни конструкції деталі чи вузла.

Найлегше піддаються синхронізації ручні операції, тому однопредметні безперервні ПЛ дуже часто організуються на дільницях монтажно-збиральних робіт.

Розрахунки з однопредметної безперервної ПЛ почина­ються з розрахунку середнього ритму запуску-випуску однієї штуки виробу:

де СР — середньорозрахунковий ритм;

ППП — передбачуваний плановий період;

ПВ — програма випуску за плановий період.

Середньорозрахунковий ритм не лише показує, з яким ритмом слід випускати заплановану продукцію у визначений час, а впливає і на організацію виробничого процесу та на ор­ганізацію праці на робочих місцях.

Після отримання величини ритму розраховується кількість робочих місць на кожній операції:

де КРМо — кількість робочих місць на певну операцію;

Чво — час виконання певної (окремої) операції;

СР — середньорозрахунковий ритм.

У результаті розрахунку може вийти так, що чи зі всіх, чи з більшості операцій кількість робочих місць (КРМо) буде більша від одиниці. Ця ситуація наводить на роздуми: "Мож­ливо, було б ліпше створити не одну однопредметну безпе­рервну ПЛ, а декілька однакових ліній, на яких обробляється один і той же предмет із загальним для всіх ліній ритмом."

Конвеєрні потокові лінії, або організація однопредметних безперервних потокових ліній за допомогою конвеєра.

Потокові лінії можуть бути з примусовим і вільним рит­мом. На лініях з примусовим ритмом предмет виробництва пе­реміщується від одного робочого місця до іншого за допомо­гою конвеєра, який є транспортним засобом, що працює від двигуна. Конвеєри можуть бути:

  • безперервними;

  • пульсуючими.

Крім цього, всі конвеєри поділяються на конвеєри роз­подільчі, на яких предмет виробництва для його оброблення знімається з конвеєрної стрічки на робоче місце, і робочі, де предмет виробництва в момент його обробки залишається на конвеєрі.

Для всіх без винятку конвеєрів основними організаційно-виробничими параметрами є:

  • ритм;

  • установлена швидкість руху;

  • довжина робочої частини конвеєрної стрічки;

  • кількість/робочих місць.

Конвеєри з безперервним рухом характеризуються на­явністю на них у кожний момент часу чітко визначеної кількості предметів виробництва, які рухаються з установле­ною швидкістю. Рух цей може бути організований і транспорт­ними партіями.

Для безперервних розподільчих конвеєрів зі зняттям предметів на робочі місця ритм конвеєра визначається як сума часу установки та зняття предмета на конвеєрну стрічку й ча­су оброблення предмета на операції.

На безперервному конвеєрі без зняття предметів (на ро­бочому конвеєрі) ритм конвеєра визначається як сума часу оброблення та часу повернення робітника після завершення операції на основне (початкове) робоче місце до моменту про­ходження туди чергового предмета виробництва. Тому час по­вернення є величиною змінною і залежить від того, як довго робітник виконує чергову операцію, супроводжуючи предмет виробництва та переміщуючись із ним у бік місцерозташування початку наступної операції. Швидкість повернення цього робітника назад буде визначатися відношенням відстані, яка за­лишилась до наступного робочого місяця, до встановленої швидкості конвеєра.

В основному такі конвеєри застосовуються при роботі з важкими й громіздкими предметами виробництва. Але часто, особливо у приладобудуванні, робочі конвеєри не потребують переміщення робітників за предметами виробництва. Робітник залишається на місці, а предмет виробництва пе­реміщується перед ним у визначеній робочій зоні.

Пульсуючий розподільчий конвеєр має свої ор­ганізаційно-виробничі характеристики. Ритм його руху визна­чається як сума часу на установку, на оброблення та часу транспортування предмета з операції на операцію.

Швидкість конвеєра вибирається максимально можли­вою, виходячи із врахування сил інерції, що виникають у мо­мент початку руху конвеєра та його зупинки. Ці лінії створюються для обробки складних та громіздких виробів, таких як автомобілі, трактори тощо.

Однопредметна безперервна ПЛ із вільним та напіввільним ритмом

На безперервних ПЛ зі змінним коливанням фактичних витрат часу на виконання операцій встановлюється вільний або напіввільний ритм роботи. У цьому випадку передача ок­ремих предметів з однієї операції на іншу може відбуватися з невеликим відхиленням від ритму. Часто для підтримання за­гального ритму роботи лінії запуск предмети на першій опе­рації лінії запускаються чітко згідно із середньорозрахунковим ритмом. Дотримання встановленого ритму та його підтри­мання є обов'язком майстра та робітників.

При напіввільному ритмі робота може бути організована за допомогою конвеєра, але конвеєр запускає майстер після того, як отриманні повідомлення з усіх робочих місць лінії про закінчення виконання операцій.

До ліній з вільним ритмом відносяться безперервні лінії з ручною передачею предметів виробництва. Застосовуються вони для дрібних та негроміздких вузлів і виробів, коли вико­ристання спеціальних транспортних засобів економічно не­доцільне. Найбільш економічно доцільною формою ор­ганізації таких ліній є "витягування" предметів із попередньої операції на наступну.

Стаціонарні потокові лінії створюються на виробництвах, що випускають великі, громіздкі вироби, наприклад, такі як пасажирські літаки. У цьому випадку вироби розташовуються на визначених місцях, а переміщуються бригади робітників від виробу до виробу. На таких лініях, як правило, дуже склад­но створити раціональні умови для роботи працівників при виконанні операцій.

Однопредметні переривчасті (дискретні) потокові лінії (прямоточні лінії) (ОППЛ)

Ці ПЛ є лініями, на яких оброблюються або збираються предмети одного типорозміру протягом тривалого часу (для виготовлення іншого предмету необхідна перебудова всієї лінії), рух предметів по робочих місцях — прямоточний і ор­ганізований за паралельно-послідовним видом.

Особливістю цих ліній є те, що тривалість виконання більшості операцій не рівна або не кратна ритму. Причиною цього є те, що синхронізація більшості операцій пов'язана з ду­же великими труднощами, бо для їх виконання використо­вується різне за своїми технологічними й технічними характе­ристиками обладнання. Застосовуються ці лінії в основному для механічної обробки деталей.

Зважаючи на зазначені особливості, ці прямоточні лінії характеризуються:

  • переривчастістю (дискретністю) руху предметів вироб­ництва по операціях;

  • дискретністю в роботі того обладнання, на якому вико­нуються операції за часом, не рівномірні або не кратні ритми;

  • дискретністю в роботі працівників, що виконують не рівномірні і не кратні ритму операції.

Звичайно, ритмічності оброблення визначених кількостей деталей на таких лініях удається досягти, але лише за період обороту лінії, протягом якого на кожному робочому місці пря­моточної лінії оброблюється однакова кількість деталей. Постійне дотримання протягом періоду обороту лінії забезпе­чує і рівномірність виконання визначеного обсягу роботи ви­робництва в цілому.

Робота однопредметної переривчастої потокової лінії (ОППЛ) здійснюється за спеціальним поопераційним стан­дарт-планом (ПСП) роботи лінії, за яким після часу періоду обороту лінії робота лінії відновлюється і повторюється відповідно до поопераційного стандарт-плану (ПСП). Так відбувається з періоду до періоду до тих пір, поки не будуть накопичені значні зміни технологій з виготовлення пред­метів виробництва, які потребують перепроектування всього процесу.