Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROBOChA_PROGRAMA_osobliva_1 (3).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
592.9 Кб
Скачать

2. Зміст навчальної дисципліни а) частина I

Тема 1. Поняття Особливої частини кримінального права, її значення і система(2 години).

Поняття Особливої частини кримінального права. Єдність Загальної й Особливої частин кримінального права. Конституція України як законодавча база для удосконалювання кримінальних законів. Задачі кримінального права по рішучому посиленню соціального контролю над злочинністю.

Порівняльна характеристика Особливих частин Кримінального кодексу УРСР від 28 грудня 1960 р. і нового Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 р.

Система Особливої частини кримінального права і принципи її побудови.

Важливість забезпечення глибокого і повного аналізу складів конкретних злочинів у точній відповідності з кримінальним законом. Значення-вивчення по окремих категоріях кримінальних справ для правильного розуміння і застосування кримінально-правових норм Особливої частини.

Тема 2. Наукові основи кваліфікації злочинів. (2 години)

Поняття кваліфікації злочинів. Склад злочину як юридична підстава кваліфікації. Передумови й умови правильної кваліфікації злочинів. Конкуренція норм Особливої частини ' кримінального права.

Кваліфікація злочину і норми Загальної частини Кримінального кодексу. Особливості кваліфікації незакінчених злочинів, скоєних злочинів, злочинів, скоєних у співучасті і зі спеціальним суб'єктом. Кваліфікація триваючих злочинів і злочинів, що продовжуються. Кваліфікація діянь при наявності сукупності злочинів, повторності, а також при наявності кваліфікуючих ознак.

Значення правильної кваліфікації злочинів для здійснення правосуддя. Правильна кваліфікація як необхідна умова дотримання законності та прав, інтересів і свобод громадян, що охороняються законом .

Тема 3. Злочини проти основ національної безпеки України. (2 години).

Поняття злочинів проти основ національної безпеки України і їхнє місце в системі Особливої частини кримінального права.

Дії, спрямовані на територіальну цілісність і недоторканність України.

Державна зрада. Форми державної зради. Спеціальні умови звільнення від кримінальної відповідальності за державну зраду. Шпигунство і його види. Шпигунство, предметом якого є відомості, що складають державну таємницю. Особливості звільнення від кримінальної відповідальності при здійсненні шпигунства. Поняття державної таємниці.

Посягання на життя державного чи громадського діяча.

Диверсія. Форми диверсійного акта.

Тема 4. Злочини проти життя та здоров'я особи(2 години).

Найвища соціальна цінність життя і здоров'я особи відповідно до Конституції України. Охорона кримінальним законодавством особистості від злочинних зазіхань.

Поняття і види злочинів проти життя і здоров'я особистості по діючому кримінальному законодавству України. Нововведення, що містяться в новому Кримінальному кодексі щодо злочинів проти життя і здоров'я особистості.

Злочини проти життя. Життя як об'єкт кримінально-правової охорони. Поняття убивства і його види. Відміна вбивства від інших злочинів, сполучених із заподіянням смерті потерпілому.

Навмисне вбивство: простий і кваліфікуючий склади.

Навмисне вбивство при пом'якшувальних обставинах. Навмисне убивство, зроблене в стані сильного душевного хвилювання. Навмисне убивство матір'ю своєї новонародженої дитини. Навмисне убивство при перевищенні меж необхідної оборони або у випадку перевищення мір, необхідних для затримання злочинця. Необережне убивство. Доведення до самогубства. Погроза убивством.

Злочини проти здоров'я і їхні види. Поняття тілесного ушкодження. Види цього злочину. Відмінність навмисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого від навмисного і необережного убивства.

Навмисне середньої ваги тілесне ушкодження і його види.

Навмисне тяжке тілесне ушкодження при пом'якшувальних обставинах.

Навмисне легке тілесне ушкодження і його види. Побої і катування.

Необережне тяжке або середньої ваги тілесне ушкодження.

Зараження вірусом імунодефіциту людини або іншою не виліковною інфекційною хворобою. Неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту або іншою невиліковною хворобою. Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини або іншою невиліковною інфекційною хворобою. Зараження венеричною хворобою.

Злочини, що ставлять у небезпеку життя і здоров'я. Незаконне виробництво аборту. Залишення в небезпеці. Ненадання допомоги особі, що знаходиться в небезпечному для життя положенні. Неналежне виконання обов'язків по охороні життя і здоров'я дітей. Незаконна лікувальна діяльність. Ненадання допомоги хворому медичним працівником. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним робітником.. Порушення прав пацієнта. Незаконне проведення досліджень над людиною. Порушення встановленого законом порядку траспортизації органів або тканин людини. Насильницьке донорство. Незаконне розголошення лікарської таємниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]