Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROBOChA_PROGRAMA_osobliva_1 (3).doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
592.9 Кб
Скачать

Тема 1. Злочини проти громадської безпеки.

1. Загальна характеристика злочинів проти суспільної безпеки.

2. Система злочинів суспільної безпеки.

3. Форми й ознаки створення злочинної організації.

4. Бандитизм і його відмінність від злочинної організації.

5. Поняття і характерні ознаки терористичного акта.

Теми рефератів:

  1. Суспільна небезпека терористичного акту.

  2. Викрадення, привласнення, вимагання вогнегасної зброї.

  3. Недбале зберігання вогнепальної зброї.

  4. Предмети злочинів, передбачених статтями 262 – 264 КК України.

Завдання:

1. Визначите об'єкти терористичного акта.

2. Складіть схему злочинів проти суспільної безпеки.

ЗАДАЧІ :

1.Брати Володимир і Григорій Коровіни, Петрушці і Щекалев убили працівника міліції Шаронова і заволоділи його пістолетом. Після цього усі вони зробили чотири розбійних нападу на окремих громадян. Один раз Коровін Володимир прийшов разом із братом додому вночі і зізнався дружині, що вони зробили напад на родину Ахименко, і попросив викинути в ріку їхні черевики і замести сліди на кухні. Дружина виконала прохання. Вирішите питання про відповідальність.

2.Федотов, Татаренко і Наумов зробили вночі чотири збройних напади на магазин, залишившись при цьому ніким не заміченими. Чверть награбованого вони віддали Миронову за те, що той передав у їхнє розпорядження револьвер системи «Наган». Останній участі в нападах не приймав.

Вирішите питання про відповідальність.

3.Малич і Баришників, що ніде не працювали, домовилися про спільне здійснення нападів на відділення ощадного банку. З цією метою Малич придбав мисливську рушницю, з якого виготовив обріз, а Баришників придбав фінський ніж. Вони розробили конспіративні способи спілкування між собою, склали план дій для нападу на ряд відділень. Жодного нападу Малич і Баришників не зробили, оскільки були затримані, зброю в них було конфісковано.

Вирішите питання про відповідальність.:

4.Загрожуючи вибухом, Маєвская наказала екіпажу літака ТУ-134, що виконував рейс Київ-Москва, змінити курс і летіти в Стамбул. Прикинувшись, що виконує цю вимогу, екіпаж посадив літак у Сімферополеві. При затримці в Маєвской вилучили згорток з Молотком і кухонним ножем, що вона видавала за бомбу.

5.Мисливець Кирий при проведенні полювання не розрядив рушницю і не зачохлив його. Коли Кирий їхав у трамваї, дванадцятирічний Шмига непомітно для Кирия звів курок і натиснув на спусковий гачок. Пострілом було заподіяно тілесне ушкодження середньої ваги пасажиру Пачкииу.

6.Хижняк разом з Губком у стані алкогольного сп'яніння зробили в жіночому гуртожитку хуліганство, побили жителів. Прибулому працівнику міліції Андрушко вони вчинили опір, побили його і забрали пістолет. Хижняк, що забрал пістолет собі, зберігав його будинку в шухляді письмового столу і не закривав шухляду на ключ. 14-ти літній син Хижняка, щоб похвастатися перед однолітками, взяв у шухляді пістолет. Усі почали його розглядати. У метушні відбувся постріл, у результаті якого було заподіяно тяжке тілесне ушкодження Сочкову Вові.

7.Чайку, за домовленістю із Шуминим, з телефону-автомата повідомив у чергову частину міліції про те, що в одній державній установі закладений вибуховий пристрій. Робота в державній установі була припинена, співробітники евакуйовані з будинку, викликані сапери. Повідомлення виявилося помилковим.

1. Аналіз складу злочину, передбаченого ст. 268 КК.

2. Відповідальність за незаконне перевезення на повітряному судні вибухових чи легкозаймистих речовин.

3. Поняття великого й особливо великого розміру майнового збитку, заподіяного порушенням установлених законодавством вимог пожежної безпеки.

ТЕСТИ :

1.Яка обов’ознака ознака суб’єктивної сторони складу злочину, крім вини, передбачена диспозицією ч. 1 ст. 255 КК “Створення злочинної організації”?

а) мета – вчинення умисних злочинів;

б) мета – вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів;

в) мотив – корисливий.

2. Заздалегідь обіцяне сприяння учасникам злочинної організації шляхом надання сховищ та транспортних засобів тягне за собою кримінальну відповідальність:

а) ч. 1 ст. 256 КК “Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності”;

б) ч. 1 ст. 255 КК “Створення злочинної організації”;

в) ч. 5 ст. 27 КК; ч. 1 ст. 255 КК – Пособництво у створенні злочинної організації.

3. Під час відправки приміського поїзду зі ст. “Здолбунів” під одним з вагонів пролунав вибух, внаслідок якого вагон було пошкоджено, а пасажиру, який знаходився в тамбурі, спричинені тяжкі тілесні ушкодження. Згодом було встановлено, що вибухнула граната, яку поклав під вагон 14-річний Рудяков. Як він пояснив, гранату він знайшов на узбіччі і поклав просто так, щоб подивитись, як вона вибухне. Як кваліфікувати дії Рудякова?

а) ч. 2 ст. 258 КК – терористичний акт, який призвів до заподіяння значної майнової шкоди чи інших тяжких наслідків;

б) ч. 4 ст. 296 КК – хуліганство, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї, спеціально пристосованої та заздалегідь заготовленої для нанесення тілесних ушкоджень;

в) ч. 1 ст. 296 КК, ч. 1 ст.121 КК – хуліганство, що супроводжується особливою зухвалістю, та умисне спричинення тяжких тілесних ушкоджень.

4. Тищенко, Кульков, Мулькін домовились чинити напади на громадян. Для залякування вони застосували пістолет ТТ , який був непридатним для стрільби (зламана бойова пружина). Всього вони вчинили п’ять нападів, забираючи у потерпілих майно, які ті мали при собі. Як потрібно кваліфікувати їх дії?

а) ст. 257 КК “Бандитизм”;

б) ч. 4 ст. 187 КК “Розбій”;

в) ч. 5 ст. 186 КК “Грабіж”.

5. Щоб уникнути контрольної роботи з математики, 14-річний Альокін повідомив телефоном, що школу, де він навчається, заміновано. Цього дня заняття в школі були зірвані. Як кваліфікувати дії Альокіна?

а) ч. 1 ст. 259 КК “За відомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності”;

б) ч. 1 ст. 296 КК “Хуліганство” – грубе порушення громадського порядку, що супроводжується особливою зухвалістю;

в) будь-який склад злочину відсутній.

Література ( 1,2,3,4, 15. 25, 34. )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]