Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Розділ І. Економічна теорія як наука.

Загальні основи економічної теорії.

Тема 1. Предмет і метод економічної теорії.

Мета теми – розкрити процес становлення економічної теорії в контексті історичного розвитку людства, передусім капіталізму, з’ясувати основні напрями та школи цієї науки.

Завдання

1.Багатозначність поняття «економіка». Система економічних знань.

2. Зародження економічної теорії як науки.

3. Основні напрямки і школи світової економічної думки.

Методичні вказівки.

Вивчити, що означає слово „економіка”, законспектувати основні визначення науки „економікс”, засвоїти основні напрями і школи світової економічної думки.

1.Багатозначність поняття «економіка». Система економічних знань.

Саме слово „економіка” походить від грецького і означає управління господарством.

Сучасне поняття „економічна теорія” нерозривно пов’язане з назвою „політична економія”. Американський економіст П.Самуельсон (якому за підручник „Економікс” присуджено Нобелівську премію) стверджував, що „економікс” пройшла багато етапів розвитку .

П. Самуельсон стверджував, що „економікс” це –

1) наука, що вивчає, як люди здійснюють організацію виробництва і споживання,

2) наука про дії, що включають обмінні операції між людьми,

3) наука, що вивчає, як люди роблять вибір, щоб використати рідкісні ресурси для виробництва різних товарів та їх розподілу,

4) наука, що вивчає людей у їх діловому житті,

5) наука, що вивчає багатство,

6) наука, що вивчає як можна вдосконалити суспільство,

7) наука про економічні системи.

Він запропонував таке визначення предмета „економікс” : „Це наука, що вивчає, як люди і суспільство здійснюють кінцевий вибір рідкісних ресурсів, щоб виробляти різні товари і розподіляти їх для споживання”.

2. Зародження економічної теорії як науки.

Як особлива галузь науки економічна теорія виникла в 17 ст. Проте певне осмислення явищ економічного життя почалося задовго до цього. Ряд економічний явищ, що стали об’єктами досліджень економічної теорії, були відомі ще стародавнім грекам ; обмін, гроші, ціна, торгівля, прибуток, позичковий процент.

Слово „економіка” є заголовком відомого твору Ксенофонта, в якому у формі діалогу висвітлюються правила ведення домашнього господарства і землеробства. Такий зміст (наука про домашнє господарство, домоводство) це слово зберігалося протягом століть.

Такий же зміст у слово „економія” і похідне від нього „економіка” вклав і Аристотель. Він вперше проаналізував економічні явища рабовласницького ладу Стародавньої Греції і став, по суті, першим вченим – економістом.

Економічна теорія як самостійна наука сформувалася в період зародження капіталістичного ладу, формування національного ринку і виражала інтереси буржуазії, яка щойно виступила на арену суспільного розвитку і мала за мету зясувати природу і джерела суспільного багатства.

3. Основні напрямки і школи світової економічної думки.

Усю сукупність течій, шкіл сучасної західної економічної думки можна умовно згрупувати у такі основні напрямки ;

  1. неокласична економічна теорія,

  2. інституцінально-соціологічний напрям, або інституціоналізм,

  3. кейнсіанство,

  4. марксистська політична економія.

Неокласичний напрям представлений двома основними течіями – монетаризмом і неолібералізмом.

Монетаризм – економічна терія, згідно з якою грошова маса в обігу відіграє визначальну роль у формуванні економічної конюктури та встановленні причинно-наслідкових зв’язків між зміною кількості грошей і величиною ВНП, а також у розвитку виробництва.

Лібералізм – сукупність поглядів, основним змістом яких є розуміння механізму само організованого ринку як единого регулятора господарських процесів.

Інституціоналізм – це один із напрямів західної економічної думки і основне значення приділяв аналізу ролі інститутів в ухваленні економічних рішень.

Кейсіанство - один із провідних напрямів сучасної економічної теорії. Назву отримав від імені відомого економіста Дж. Кейнса, який вважав, що без активного втручання держави в розвиток соціально-економічних процесів капіталізм неспроможний буде існувати.

Марксизм – неперехідною цінністю марксистської політичної економії є трудова теорія вартості, діалектичний метод дослідження

Першою теоретичною школою був меркантилізм (торговець, купець). Представники цієї школи вважали, що багатство людей – це гроші, золото, за яке можна купити все. Меркантилістами були Томас Мен, Антуан де Монкретьєн.

Друга наукова школа фізіократів ( влада природи). Яскравим представником цієї школи був Ф.Кене.Фізіократи вважали, що джерелом багатства є виробництво, хоча є тільки одна його галузь – сільське господарство, де багатство виникає природним шляхом і виглядає як дар природи.

Третя класична школа. Її видатними представниками були англійські економісти Уільям Петті, Адам Сміт, Давид Рікардо. Вони встановили, що багатство нації створюється у сфері матеріального виробництва, в усіх його галузях.

Література.

С.Мочерний ОЕЗ ст.4

Основи економічної теорії В.О.Білик ст. 21-25

С.В.Мочерний Політична економія ст..16-23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]