Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Розділ іі. Товарне виробництво і ринок.

Тема 5. Форми організації суспільного виробництва.

Мета темизясувати осовні форми товарного виробництва, а також розкрити суть закону вартості та його основні функції.

Завдання

1.Проста і розвинена форми товарного виробництва.

2.Закон вартості , його сутність і функції.

Методичні вказівки

Вивчити і законспектувати питання по темі , а також засвоїти те, що просте товарне виробництво ґрунтується на власній праці, а капіталістичне – на експлуатації чужої праці.

  1. Проста і розвинена форми товарного виробництва.

Першою формою товарного виробництва було просте товарне виробництво. Найбільш характерними його ознаками є відносно низький рівень суспільного поділу праці, функціонування індивідуальної робочої сили, приватна власність, мало відчутна конкуренція товаровиробників, стихійність.

Другою формою товарного виробництва є капіталістичне товарне виробництво. Його характерними рисами є розвинутий суспільний поділ праці, функціонування часткової робочої сили, приватно-підприємницька та колективно-капіталістична форма власності, жорстока конкуренція та стихійність, криза надвиробництва.

Просте товарне виробництво характеризується поєднанням безпосередніх виробників із засобами виробництва, капіталістичне їх антагонізмом.

Просте товарне виробництво грунтується на власній праці, капіталістисне – на експлуатації чужої праці. Продукт праці в простому товарному виробництві належать товаровиробникові, у капіталістичному – власнокові засобів виробництва. Просте товарне виробництво є дрібним, розпорошеним, у нього відсутній одиничний поділ праці, а кінцева мета - задоволення особистих потреб товаровиробника. Капіталістичне товарне виробництво передбачає спільну працю багатьох найманих робітників, розвинутий одиничний поділ праці. Його мета – одержання прибітку. Просте товарне виробництво має обмежений характер ( одна частина вироблених у суспільстві продуктів йде безпосередньо на особисте споживання, друга - на ринок), а капіталістичне загальний.

2.Закон вартості , його сутність і функції.

Акти купівлі-продажу товарів регулюються законом вартості .

Закон вартості - це економічний закон товарного виробництва, відповідно до якого виробництво і обмін товарів здійснюється на основі їх вартості, величина якого вимірюється суспільно необхідними затратами часу.

Суспільнонеобхідні затрати праці є основою визначення функцій закону вартості. Закон вартості проявляється як закон цін.

В основі ціни лежить вартість, але ціна збігається з вартістю тільки за умови рівності попиту і пропозиції, тобто коли виробництво певного товару відповідає платоспроможному попиту на нього.Якщо ж відбуваються зміни попиту і пропозиції ,то ціна товару відхиляється від його вартості.

Закон вартості обумовлює:

  • Диференціацію товаровиробників залежно від співвідношення індивідуальних затрат праці з суспільно необхідними,

  • Стимулює зниження затрат на виробництво товарів ,ція товару перевищує

  • Регулює розподіл праці між сферами виробництва .

Важливу роль закон вартості відіграє в розподілі праці і засобів виробництва, це відбувається за допомогою цін. Якщо виробництво певного товару не дозволяє задовольнити суспільних потреб, тобто попит перевищує пропозицію, то ціна товару зростає. Його виробники одержують певні високі прибутки, тому частина ресурсів з інших галузей, де прибутки нижчі, переходить на цю галузь. Виробництво товару розширюється.

Навпаки, якщо пропозиція товару перевищує попит, то ціна його і прибутки знижуються, а частина робочої сили і засобів виробництва переходить в іншу галузь.У такому випадку маємо справу з вартісним або ринковим механізмом регулювання пропорцій виробництва на основі закону вартості.

Отже, закон вартості сприяє стимулюванню і розвитку виробництва. Одночасно він стимулює прогрес виробництва, оскільки економічними методами позбавляє товарне господарство неефективних підприємств.

А це, в свою чергу, активно впливає на розвиток суспільних потреб, прискорюючи тим самим НТП і суспільний прогрес.

Література

С.Мочерний ОЕЗ ст.83.100

Політична економія НМП ст.56

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]