Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

2.Закономірності та особливості розвитку перехідних економік

У процесі свого розвитку будь-яка система проходить декілька стадій;

- становлення (висхідний розвиток нової системи),

- зрілість (найповніший прояв усіх потенційних можливостей системи та властивих їй суперечностей функціонування),

- занепад старої системи і зародження елементів нової (низхідний розвиток старої системи).

Стадія становлення означає низхідний рух старої системи та висхідний рух нової системи.

Трансформаційна система є особливим станом еволюційного процесу супільного розвитку в період зміни його соціально-економічних форм.

Принципи трансформації .

  • урівноваженість як необхідна передумова успішного розвитку та самооновлення ,

  • багато вимірність системних перетворень та складний механізм їхньої взаємодії ,

  • динамічність узгодження складових елементів системи на принципах самоорганізації,

  • суперечливе поєднання тенденцій світового еволюційного розвитку і національних особливостей трансформаційних перетворень.

Перехідні (трансформаційні) економічні системи – це складне явище . В історії розвитку практично кожного соціуму настають періоди, коли стара економічна система функціонує за низхідною (занепадає), а в її просторі зароджуються елементи нової системи з тенденцією до самоорганізації та висхідного розвитку.

Перехідні економіки можна класифікувати за аспектами цивілізаційного і формаційного процесів .

Аспект цивілізаційного процесу . – від неоліту до бронзового віку , від бронзового до залізного віку , від залізного до перед індустріального віку, від перед індустріального до індустріального віку , від індустріального до постіндустріального (інформаційного) віку.

Аспект формаційного процесу . – від первісного до рабовласницького ладу , від рабовласництва до феодалізму, від феодалізму до капіталізму, від капіталізму до соціалізму, від соціалізму до капіталізму (для постсоціалістичних країн) тощо.

У межах кожної цивілізації та кожної суспільно-економічнгої формації є перехідні стани від однієї стадії розвитку до іншої .

Зміст перехідної економіки – формування нових елементів та системоутворення їх, яке дає можливість зайняти новому панівне місце в ієрархії підсистем та системи як цілого.

Література

В.Базилевич Економічна теорія с.59,94

Політична економія НМП ст.95

Тема 4. Економічні відносини власності.

Мета теми зясувати основні права власності та основні важелі ефективного функціонування власності .

Завдання

Реалізація прав власності.

Методичні вказівки

Засвоїти , що таке право власності, а також законспектувати основні терміни в економічний словник.

Право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Право власності регламентується законами та іншими нормативними актами.

Власність визначає :

  • умови поєднання робітника з засобами виробництва,

  • відносин між людьми з приводу привласнення результатів виробництва,

  • умови розпорядження й використання факторів виробництва,

  • соціально-економічну структуру суспільства,

  • економічне і політичне становище класів, соціальних груп людей і взаємовідношення між ними.

Реалізація власності здійснюється також через економічні важелі на різних рівнях суспільного виробництва , на рівні держави, підприємства (обєднання) та індивіда. На рівні держави найважливішими економічними важелями ефективного функціонування власності виступають державний бюджет, грошовий обіг, кредитна система, загальноекономічні пропорції , державний борг, валютний резерв та страховий фонд держави, державні закупівлі. Так, відсутність дійового резерву палива не дає можливості раціонально використовувати транспорт, значний дефіцит державного бюджету виступає передумовою глибоких диспропорцій, згасаюча фінансова система може дати лише гіперінфляцію.

Для виходу з цього стану потрібна чітка економічна програма уряду. Формами реалізації власності на рівні підприємства виступають доход та прибуток підприємств, фонд заробітної плати, система відрахувань в державний бюджет, фонди економічного стимулювання, податкова система, система цін, стимулювання виробництва, система матеріального заохочення працівників, банківський процент, девіденд. Важливим напрямком піднесення ефективності функціонування підприємств в Україні є посильні податки та економічна свобода. Реалізація власності на рівні індивіда здійснюється, перш за все, через особисті економічні інтереси. Орендний доход, заробітну плату працівника, соціальні фонди, забезпечення його житлом, товарами довгострокового користування, умови праці, умови підвищення кваліфікації, акції.

Література

„Основи економічної власності” В.О.Білик ст. 97

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]