Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Розділ 4. Суспільне відтворення.

Тема 11. Форми суспільного продукту в процесі відтворення.

Мета теми – з”ясувати яку роль в ринковій економіці відіграють методи обчислення і показники національного продукту, а також кругообіг доходів і витрат в національному господарстві.

Завдання

1.Методи обчислення і показники національного продукту.

2.Кругообіг доходів і витрат в національному господарстві.

Методичні вказівки

Вивчити систему національних рахунків, а також кругообіг доходів і витрат в національному господарстві. Законспектувати основні поняття в конспект, а економічні терміни в економічний словник.

1.Методи обчислення і показники національного продукту.

Cуспільство так само, як і підприємство, має обчислювати результати суспільного виробництва тобто суспільний продукт. Теорія і практика розробили два методи обчислення суспільного продукту - систему національних рахунків (СНР ) і систему балансу народного господарства (БНГ). Зараз майже всі країни світу використовують систему національних рахунків..

Система національних рахунків – це адекватний ринковій економіці національний облік, побудований у вигладі набору рахунків і балансових таблиць, що розкривають результати економічної діяльності, структуру економіки, найважливіші взаємозв’язки в національному господарстві .

У системі національних рахунків обліковуються такі сфери економічної діяльності - галузі матеріального виробництва, державне управління, некомерційнй підприємства обслуговування населення і домашні господарства . Розрізняють такі поняття, як економічна операція та економічний агент. У даному разі економічний агент – не будь-який господарський суб”єкт економіки, включаючи домашні господарства і некомерційні підприємства .

Під час обліку використовується грошовий вираз ринкової вартості благ, що переміщуються, для забезпечення бази порівняння. Сам облік здійснюється у вигляді подвійного запису, прийнятого в бухгалтерському обліку . Спрощено можна уявити розрахунок національних рахунків як бухгалтерію гігантського підприємства, яким є економіка країни, а шляхами в ньому виступають певні сектори економіки .

Метод балансу народного господарства ( БНГ ). Баланс народного господарства являє собою систему взаємоповязаних балансових таблиць, кожна з яких відображає окремі, найбільш принципові сторони економічногоо процесу. До них належить відтворення. Матеріального продукту - сукупного суспільного продукту і чмстого матеріального продукту, національного доходу, національного багатства .

Для БНГ характерне розмежування двох сфер – матеріального виробництва і так званої невиробничої сфери. Матеріальне виробництво поділяється на виробництво засобів виробництва ( 1 підрозділ ) і на виробництво предметів споживання ( 11 підрозділ). Система балансів – це зведений матеріальний баланс , міжгалузевий баланс, зведений фінансовий баланс, баланс грошових доходів, баланс трудових ресурсів та інш.

Отже, БНГ обчислює тільки матеріальне виробництво в економіці, прои цьому розмежовується виробництво засобів виробництва і предметів споживання. Концепція СНР, навпаки, розглядає економіку як єдине ціле без принципового розмежування матеріального і нематеріального виробництва. До того ж у СНР принципове значення має система домогосподарств .

За СНР виробнича діяльність – це будь-яка законна діяльність, що приносить дохід. Безумовно, з часом метод БНГ буде вдосконалений, але з урахуванням досягнень СНР. Поки що системі національних рахунків альтернативи немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]