Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kонституц. право.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Тема 11. Конституційно-правова відповідальність

Поняття й функції конституційно-правової відповідальності. Конституційно-правова відповідальність як вид юридичної відповідальності. Особливості конституційно-правової відповідальності. Конституційно-правова відповідальність і політична відповідальність.

Підстави конституційно-правової відповідальності.

Поняття й склад конституційних правопорушень.

Суб'єкт правопорушень за конституційним правом. Загальний і спеціальний суб'єкти правопорушень.

Об'єкт правопорушення за конституційним правом. Види об'єктів правопорушень. Предмет правопорушення.

Об'єктивна сторона правопорушень за конституційним правом. Обов'язкові і факультативні ознаки об'єктивної сторони правопорушення. Дії, бездіяльність та їх наслідки при характеристиці правопорушень. Причинний зв'язок.

Суб'єктивна сторона правопорушень за конституційним правом. Поняття й форми вини правопорушника. Мотив і мета правопорушення.

Санкції за конституційним правом. Санкції та відповідальність: співвідношення та роль у забезпеченні конституційної законності.

Тема 12. Конституційно-процесуальне право

Поняття і предмет конституційно-процесуального права. Конституційно-процесуальні норми. Конституційно-процесуальні відносини. Джерела конституційно-процесуального права.

Конституційно-процесуальна форма. Конституційний процес: поняття, особливості, суб’єктна характеристика та стадії. Конституційні процедури і конституційні провадження.

Види конституційного процесу.

Установчий процес: зміст, мета, стадії.

Законодавчий процес: поняття, принципи, стадії.

Виборчий і референдний процес: правова регламентація, суб’єктно-об'єктна характеристика, стадії.

Юрисдикційний процес: суб'єкти, стадії, акти. Особливості юрисдикційних проваджень за конституційним правом.

Проблема виконавчих проваджень у конституційно–процесуальному праві.

Тема 13. Конституційний розвиток України

Історичний розвиток конституційних ідей і конституційно-правових доктрин в Україні.

Основні етапи розвитку вітчизняного конституційного будівництва.

Універсали Української Центральної Ради і Конституція Української Народної Республіки 1918 р.

Конституція УРСР 1919 року. Конституція СРСР 1924 р. і Конституція УРСР 1929 р. Конституція СРСР 1936 року і Конституція УРСР 1937 р. Конституція СРСР 1977 р. і Конституція УРСР 1978 року.

Удосконалення конституційного законодавства в Україні (1989-1995 р.р.). Декларація про державний суверенітет України (від 16 липня 1990 р.). Постанова Верховної Ради Української РСР від 24 серпня 1991 р. "Про проголошення незалежності України". Закон Української РСР від 12 вересня 1991 р. "Про правонаступництво України". Зміни, доповнення до Конституції України 1978 р. Концепція нової Конституції України (1991 р.). Конституційно-проектні роботи (1991-1996 рр.). Конституційний договір між Верховною Радою України та Президентом України (1995 р.).

Прийняття Конституції України 1996 р. Закон України "Про внесення змін і доповнень до Конституції України" від 8 грудня 2004 р. Рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 р. у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року № 2222- IV (справа про дотримання процедури внесення змін до Конституції України).

Тенденції розвитку Конституції України.

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]