Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kонституц. право.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Варіант 4

План:

  1. Концепція народного представництва. Поняття й форми представницької демократії.

  2. Структура і принципи самоорганізації громадянського суспільства. Взаємодія держави і громадянського суспільства. Особистість і громадянське суспільство.

ПР:

    1. В дореволюційний і радянський періоди галузь права, що вивчається, іменувалася державним правом, а нині конституційним. Обґрунтувати, чим зумовлена така зміна.

    2. Науменко за п'ять днів до дня проведення чергових парламентських виборів звільнився з Виправної трудової колонії № 145. У день виборів даний громадянин прийшов на виборчу дільницю за місцем свого проживання та під час реєстрації у якості виборця, пред'явив членам виборчої комісії для посвідчення своєї особи довідку уста­нови кримінально-виконавчої системи, у якій відбував покарання за вчинений злочин. Після чого отримав виборчий бюлетень та прого­лосував. Один із спостерігачів помітивши, що Науменку видали бю­летень на підставі вище вказаної довідки, за цим фактом звернувся зі скаргою до Голови Окружної виборчої комісії. Як Ви вважаєте, чи були підстави для звернення спостерігача зі скаргою до Голови ОВКза даних обставин?

Варіант 5

План:

  1. Конституційні основи формування і розвитку громадянського суспільства в Україні. Основні інститути громадянського суспільства і конституційні засоби забезпечення їх функціонування в Україні.

  2. Громадянство дітей.

ПР:

    1. Проаналізувати питання – "Проблема співвідношення громадянського суспільства і правової держави", виходячи з трьох основних науково-концептуальних моделей співвідношення громадянського суспільства та держави: 1) громадянське суспільство і держава – соціальні системи, що збігаються; 2) держава є первинною по відношенню до громадянського суспільства, здійснює контроль за ним; 3) громадянське суспільство є первинним по відношенню до держави, яка відіграє службову роль по відношенню до громадянського суспільства. Зробити висновки про найбільш оптимальну і прийнятну модель.

    2. Виборець Назаренко на позачергових виборах Президента України прийшов на виборчу дільницю. Унаслідок фізичної вади він не мав змоги самостійно заповнити виборчий бюлетень, тому після його отримання від члена дільничної виборчої комісії, Назаренко звернувся за відповідною допомогою до офіційного спостерігача. Останній з'ясувавши суть вимоги виборця, у присутності іншого офіційного спостерігача зробив відмітку у квадраті виборчого бюлетеня на проти прізвища кандидата у Президенти України, на яке вказав Назаренко. Після цього офіційним спостерігачем виборчий бюлетень одразу ж було опущено до виборчої скриньки. Як Ви вважаєте, чи дотримано процедуру голосування у ситуації, що склалася?

Варіант 6

План:

  1. Міжнародно-правові стандарти і конституційне законодавство України про права та свободи людини і громадянина.

  2. Поняття іноземця. Основи правового статусу іноземців. Права, свободи та обов'язки іноземців. Режими проживання іноземних громадян.

ПР:

    1. Провести аналіз щодо співвідношення прав людини і прав громадянина; прав і свобод особи.

    2. Невиліковний онкологічно хворий Зав'ялов, перебуваючи у лікарні, звернувся до лікаря з проханням ввести йому спеціальний медичний препарат, який призведе до його смерті. Своє клопотання Зав'ялов пояснив постійним неймовірним болем по всьому тілу, який викликаний онкологічною хворобою. Після письмового підтвердження, що дані дії виконуються лікарем за бажанням хворого, медичний працівник погодився це зробити та ввів у організм Зав'ялова спеціальний знеболювальний медичний препарат, який призвів до його смерті. Що таке евтаназія? Чи було у даному випадку порушено право людини на її життя, гарантоване ст. 27 Конституції України?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]