Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kонституц. право.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Варіант 1

План:

  1. Гуманістичні, економічні та політичні основи конституційного ладу України.

  2. Поняття і конституційно-правова регламентація референдумів. Види референдумів. Всеукраїнський і місцевий референдуми. Порядок призначення, організації і проведення референдумів.

ПР (практична робота):

  1. "Конституційний лад" відноситься до тих категорій, які, не маючи свого легального (закріпленого в чинному законодавстві) визначення, набувають особливої важливості для науки і практики, оскільки включені в текст Конституції (див.: ст. ст. 5, 17, 37 Конституції України). Конституційний лад є складним і багатофункціональним політико-правовим поняттям. У конституційно-правовій науці не існує його єдиного (уніфікованого) визначення. Навести приклади і проаналізувати відомі Вам визначення конституційного ладу (не менше трьох дефініцій). Виділити визначення, яке, на Вашу думку, найбільш повно і всебічно відображає сутність і структуру конституційного ладу.

  2. Сто шістдесят народних депутатів України подали до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Конституції України, основний зміст якого полягав у зміні існуючої форми державного правління України з парламентсько-президентської на парламентську республіку. У головному комітеті, якому було доручено підготовку до розгляду питання про включення поданого законопроекту до порядку денного сесії парламенту, дійшли висновку, що у порушеному аспекті не можливо змінити форму державного правління без внесення змін до розділів, котрі визначають основні засади конституційного ладу України, внесення змін до яких мас іншу процедуру розгляду та прийняття. Виходячи з цього було прийнято рішення про невключения до порядку денного сесії Верховної Ради України даного законопроекту та повернення його на доопрацювання.

Які розділи Конституції України визначають засади конституційного ладу України? Чи можливо без внесення до них змін змінити форму державного правління з парламентсько-президентської' на парламентську республіку? Чи можна це вважати актом зміни кон­ституційного ладу України?

Варіант 2

План:

  1. Громадянське суспільство в концепції конституційного ладу.

  2. Правове регулювання і порядок формування представницьких органів держави і місцевого самоврядування.

ПР:

  1. Назвати (приклади) рішення Конституційного Суду України, які стосуються основ конституційного ладу України.

  2. На підставі аналізу тексту Конституції України 1996 року на­ведіть відповідні статті, які закріплюють: 1) принципи, важливі для становлення та розвитку громадянського суспільства; 2) інститути громадянського суспільства; 3) гарантії забезпечення функціонуван­ня громадянського суспільства.

Варіант 3

План:

  1. Безпосередня демократія: поняття, конституційна природа, форми.

  2. Поняття державного устрою України. Державний лад і форма держави: поняття й співвідношення.

ПР:

  1. Анотувати 2 статті з періодичної преси (за останнє півріччя), присвячені конституційному праву.

  2. Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування було ініційовано розробку низки проектів Законів України, котрі б деталізували ст. 69 Конституції України. Зокрема, згідно даної норми народне волевиявлення в Україні здійснюється окрім проведення виборів та референдумів також через інші форми безпосередньої демократії. Які саме Ви можете назвати інші форми безпосередньої демократії? Наскільки широко вони практикуються в Україні? Чи дійсно є потреба у їх нормативній деталізації у національному конститу­ційному законодавстві?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]