Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tuberkulioz_Pidruchnik_Za_red_O_K_Asmolova

.pdf
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Бiблiотека студента-медика

ТУБЕРКУЛЬОЗ

ОДЕСЬКИЙ

МЕДУНІВЕРСИТЕТ

4

Бiблiотека студента-медика

Започатковано 1999 р. на честь 100-річчя Одеського державного медичного університету

(1900 — 2000 рр.)

Видається за загальною редакцією лауреата Державної премії України академіка АМН України

В. М. ЗАПОРОЖАНА

ГОЛОВНА РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ

В. М. ЗАПОРОЖАН (головний редактор),

Ю. І. БАЖОРА, І. С. ВІТЕНКО,

В. Й. КРЕСЮН (заст. головного редактора),

О. О. МАРДАШКО, В. К. НАПХАНЮК,

Г. І. ХАНДРІКОВА (відповідальний секретар),

П. М. ЧУЄВ

Одеський державний медичний університет

2

Вельмишановний читачу!

Одеський державний медичний університет продовжує видання нової серії навчальної літератури — «Бібліотеки студента-медика».

Розбудовуючи незалежну Україну, дбаючи про майбутнє, слід тур- буватися про збереження і примноження історичних, культурних і нау- кових цінностей для нащадків. Найкращим засобом для цього слугує хороша книжка. Є й інші причини, які спонукали нас до роботи.

По-перше, недостатня кількість і якість сучасних підручників, вида- них державною мовою. Тому ми прагнули створити серію підручників і навчальних посібників, яка б містила як класичні відомості з різних галузей медицини, так і новітні досягнення та великий досвід наших провідних фахівців.

По-друге, останнім часом згідно з навчальними планами та типо- вими програмами запроваджено цілу низку нових дисциплін і курсів, з яких немає аніяких підручників.

По-третє, ми вважаємо, що саме Одеський медуніверситет, якому 2000 року виповнилося сто років, має всі підстави для створення серії оригінальних підручників і навчальних посібників. Адже він є ядром, навколо якого згуртувалося чимало медичних шкіл і напрямків, очо- люваних відомими медиками, що мають неабиякий авторитет не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу.

Сподіваємося, що ця серія стане вагомим внеском у розвиток меди- цини, підготовку медичних кадрів.

Валерій ЗАПОРОЖАН, головний редактор серії, лауреат Державної премії України, академік АМН України

3

4

ТУБЕРКУЛЬОЗ

За редакцією професора О. К. Асмолова

Допущено Міністерством охорони здоровя України як підручник для студентів

вищих медичних навчальних закладів

ІІІ–IV рівнів акредитації

Одеса Одеський медуніверситет

2002

5

ББК 55.42-4 УДК 616-002.5-07-08

Автори:

О. К. Асмолов,

 

О. А. Бабуріна,

 

І. М. Смольська,

 

Н. А. Герасимова.

Рецензенти: Завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології Запорізького медичного університету, д-р мед. наук проф. О. С. Шальмін

Завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології Кримського державного медичного університету ім. С. І. Георгієвського, д-р мед. наук проф. М. М. Гришин

Туберкульоз: Підручник / За ред. проф. О. К. Асмолова. — Оде- са: Одес. держ. мед. ун-т, 2002. — 276 с. — (Б-ка студента-меди- ка).

Іл. 18. Табл. 7. Бібліогр.: 23 назв. ISBN 966-7733-24-6

У підручнику викладені етіологія, епідеміологія, патогенез тубер- кульозу, сучасні методи дослідження органів дихання. Подані клінічні форми туберкульозу, їх диференційна діагностика та лікування. Роз- глянуті питання профілактики туберкульозного процесу, сучасного лікування легеневого туберкульозу згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровя.

Викладений матеріал реалізує навчальну програму з фтизіатрії і призначений для студентів медичних вузів III–IV рівнів акредитації та

лікарів усіх профілів.

ББК 55.42-4 УДК 616-002.5-07-08

ISBN 966-7733-24-6 © О. К. Асмолов, О. А. Бабуріна,

І. М. Смольська, Н. А. Герасимова, 2002

6

ВСТУП

Останніми роками в ряді країн Європи, Африки, Азії й Аме- рики спостерігається збільшення захворюваності на туберку- льоз, а також на мікобактеріози.

Більшість учених повязує це з наростаючою епідемією СНІДу і соціальними проблемами: наркоманією, алкоголізмом, міграцією великих груп людей.

Сьогодні майже третина населення нашої планети інфікова-

на Mycobacterium tuberculosis (МБТ). Щорічно у світі кількість хворих на туберкульоз зростає на 8–10 мільйонів і більше 3 мільйонів помирає від цієї хвороби. M. tuberculosis нищить більше людей, ніж будь-який інший збудник інфекцій. У краї- нах, що розвиваються, смертельні випадки, повязані з тубер- кульозом, становлять близько 25 % від загальної кількості ле- тальних наслідків, які можна було б попередити. На долю країн, що розвиваються, припадає 95 % захворювань на тубер- кульоз і 98 % випадків смерті від цієї інфекції. Близько 75 % випадків туберкульозу в країнах, що розвиваються, реєст- рується у людей працездатного віку.

В Україні за останні 10 років відзначається значний ріст зах- ворюваності, хворобливості і смертності від туберкульозу. Так, порівняно з 1990 у 1999 році захворюваність зросла з 32 до 55 на 100 тис. населення, хворобливість з 190 до 227, смертність з 8,1 до 16 на 100 тис. населення. На 1 січня 2001 року захворюваність на туберкульоз в Україні становила 61,0 на 100 тис. населення. Епідемія туберкульозу в Україні, що за- реєстрована з 1995 р., стає загрозливою медико-соціальною проблемою. За даними Центру медичної статистики України, серед чинників, що впливають на збільшення кількості хворих на туберкульоз, можна назвати такі:

1)зниження загального рівня життя населення;

2)недостатня кількість медикаментів, медичного устатку- вання для своєчасної діагностики і лікування;

7

3)збільшення серед хворих асоціальних осіб: алкоголіків, наркоманів, ВІЛ-інфікованих;

4)недостатня увага загальної лікувальної мережі щодо пи- тань раннього виявлення і профілактики туберкульозу;

5)недостатнє фінансування протитуберкульозних заходів, як і охорони здоровя в цілому.

У сформованих умовах боротьба з туберкульозом потребує проведення активних і цілеспрямованих лікувально-профілак- тичних заходів, для здійснення яких необхідні глибокі знання фтизіатрії спеціалістами за даним фахом, а також лікарями усіх лікувальних закладів. Кожен лікар повинен своєчасно за- підозрити у хворого туберкульоз, кваліфіковано обстежити його і направити до фтизіатра. Видання даного підручника ре- алізує навчальну програму з фтизіатрії з урахуванням найно- віших наукових досягнень, призначений для студентів вищих медичних навчальних закладів, буде корисним фтизіатрам, пульмонологам та лікарям інших спеціальностей.

Автори висловлюють вдячність за допомогу у підготовці ма- теріалу з компютерної томографії завідувачу кафедрою про- меневої діагностики і терапії з радіаційною медициною профе- сору В. М. Соколову і завідуючій Центром компютерної діаг- ностики Н. О. Кравченко.

8