Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tuberkulioz_Pidruchnik_Za_red_O_K_Asmolova

.pdf
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

і соціальними проблемами: алкоголізмом, наркоманією, мігра- цією великих груп людей. Фактору міграції колись не нада- вали великого значення, але виявилося, що в умовах нерівно- мірної ураженості країн на туберкульоз цей фактор може мати значення. Так, у США в 1985 р. при середньому рівні захво- рюваності 9,3 на 100 тис. населення захворюваність на тубер- кульоз серед мігрантів з Вєтнаму, Камбоджі, Лаосу, що зали- шили ці країни в 1984 р., становила 310 на 100 тис. населення. 93–94 % хворих на туберкульоз припадає на країни Азії, Аф- рики, Латинської Америки, Близького Сходу.

Загальна кількість хворих на туберкульоз у світі сьогодні досягає 60 млн, інфікованих близько третини населення нашої планети. ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною небезпекою людства. M. tuberculosis убивають більше людей, ніж будь-який інший збудник інфекцій. У країнах, що розвиваються, смер- тельні випадки, повязані з туберкульозом, становлять близь- ко 25 % від загальної кількості летальних наслідків, які можна було б попередити.

Зпочатку 90-х років ХХ ст. відзначається поступове по- гіршання епідеміологічної ситуації стосовно туберкульозу в країнах Східної Європи, СНД, а також в Україні. Епідемія ту- беркульозу в Україні, що офіційно зареєстрована з 1995 р., стає некерованою і загрозливою медико-соціальною проблемою. В Україні нараховується 781 тис. хворих на туберкульоз, що ста- новить 1,4 % населення країни. З них хворі на активні форми становлять 144 тис. (21 %). 68 % тих, що вперше захворіли, при- падає на найбільш репродуктивний вік від 25 до 50 років.

Зпочатку 90-х років захворюваність у нашій країні зросла

в2,5 разу, головним чином, за рахунок міського населення, що повязано з неякісним і недоступним медичним обслуговуван- ням сільського населення, де має місце недовиявлення тубер- кульозу. Захворюваність дітей збільшилася в 2 рази. Найбільші показники захворюваності в 2000 р. відзначалися в південно- східних областях Херсонська (78,1 на 100 тис. населення), Луганська (70,4), Миколаївська (68,8), Одеська (65,3), Донець- ка (65,0), Запорізька (62,1), Житомирська (61,4). Ці показники

в1,1–1,5 разів перевищують середньостатистичні показники по Україні (60,1 на 100 тис.). Зростає питома вага запущених форм серед вперше виявлених хворих.

Щорічно в Україні туберкульоз забирає 8–10 тис. життів. У 1994 р. від цього захворювання померло 4,2 тис., у 2000 р. —

19

10 992. Найбільша смертність відзначається у віковій групі 40– 59 років і осіб літнього віку. У структурі смертності 93 % ста- новлять фіброзно-кавернозний і дисемінований туберкульоз.

Епідемія туберкульозу в Україні позначилася й на захво- рюваності на туберкульоз медичних працівників. Якщо до 1990 р. в Україні на туберкульоз захворювали 30–40 медичних праці- вників на рік, то в 1997 р. захворіли 456 медичних працівників, що в 11,4–15,2 разу більше.

Негативні тенденції щодо епідеміологічної ситуації стосов- но туберкульозу зумовлені насамперед негативними причина- ми соціально-економічного характеру, кризою охорони здоро- вя і зниженням ефективності протитуберкульозних заходів.

20

РОЗДІЛ ІІІ

ЕТІОЛОГІЯ І ПАТОГЕНЕЗ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Визначення (згідно зі ст. 1 «Визначення термінів» Закону України про боротьбу із захворюванням на туберкульоз від 5 липня 2001 р.). Туберкульоз це інфекційна хвороба, що ви- кликається мікобактеріями туберкульозу, перебігає з періодич- ними загостреннями, рецидивами та ремісіями, уражає переваж- но найбідніші, соціально дезадаптовані групи населення, спри- чинює високу тимчасову та стійку втрату працездатності, ви- магає тривалого комплексного лікування та реабілітації хво- рих. Негативні соціально-економічні наслідки, що спричиню- ються туберкульозом, дають підстави віднести цю хворобу до групи соціально небезпечних.

Назва хвороби походить від латинського слова tuberculum

горбик. Старі назви туберкульозу бугорчатка і сухота, причому від останньої і пішла назва науки про туберкульоз фтизіатрія (слово фтизіатрія від грецького слова phtisis — ви- снаження).

Етіологія. Збудник туберкульозу належить до роду мікобак- терій, родини актиноміцетів і класу шизоміцетів. Мікобактерії споріднені з променистими грибами актиноміцетами та ко- ринебактеріями. До роду мікобактерій належать також інші кислотостійкі організми: збудник лепри і велика група сапро- фітів, які трапляються в смегмі, виділенні з вух, у харкотинні при бронхоектазах, а також кислотостійкі мікроорганізми, що вегетують на слизових оболонках людини, у вершковому маслі, молоці, на рослинах, у воді, грунті тощо. Бактерії смег- ми та інші сапрофіти знебарвлюються у спиртовому розчині, тоді як мікобактерії туберкульозу кислото-, спирто- і лу- гостійкі.

Належність мікобактерій до тієї чи іншої групи зумовлена їх патогенністю для окремих видів тварин і для людини. Відо- мо кілька типів патогенних мікобактерій туберкульозу: Myco-

21

bacterium tuberculosis (людський тип), Mycobacterium bovis (би-

чачий тип), Mycobacterium africanum (проміжний тип, йому при- таманні риси двох попередніх типів). Збудниками туберкульо- зу в людини найчастіше (у 92 % випадків) виступають міко- бактерії туберкульозу людського типу, а мікобактерії бичачого

іпроміжного типів спричинюють розвиток туберкульозу в лю- дини в 5 і 3 % випадків відповідно. Існують різні методи іден- тифікації типів мікобактерій туберкульозу. Біологічний, як ос- новний, потребує багато часу, він громіздкий і складний. Ніа- циновий тест використовується для визначення мікобактерій туберкульозу людського типу. Тест базується на тому, що мікобактерії цього виду виділяють більше ніацину (нікотино- вої кислоти), ніж усі інші.

Мікобактерії туберкульозу (МБТ) — тонкі або прямі, не дуже вигнуті палички, довжиною 1–10 мкм, шириною 0,2– 0,6 мкм, гомогенні чи зернисті із дещо закрученими кінцями. Описані численні морфологічні варіанти мікобактерій: гігантські форми з колбоподібними потовщеними розгалужен- нями, ниткоподібні, міцелієподібні і булавоподібні, дифтероїдні та актиномікотичні форми. Мікобактерії туберкульозу можуть бути довшими чи коротшими, товщими чи тоншими від звичай- них. Іноді вони являють собою ланцюжки або окремі скупчен- ня кокоподібних зерен. Вони нерухомі, не утворюють ендоспор

ікапсул. Їх відносять до облігатних аеробів, факультативних внутрішньоклітинних паразитів. Морфологія і розміри МБТ залежать від середовища і віку клітин. Природний резервуар цього збудника людина.

Основні структурні елементи мікобактерій туберкульозу: клітинна стінка, цитоплазматична мембрана та її похідні мезосома, ядерна речовина нуклеотид. Клітинна стінка ото- чує клітину ззовні, забезпечуючи механічний і осмотичний за- хист. У клітинній стінці виділяють три шари товщиною по 10 нм, поверхневий мікрокапсула складається з полісахаридів і відіграє важливу роль у життєдіяльності мікобактерій, у тому числі забезпечує їх стійкість до несприятливих впливів. У клітинній стінці знаходяться видоспецифічні антигени. Клітинні стінки викликають в організмі здорових людей, тварин розви- ток підвищеної чутливості сповільненого типу (ПЧСТ), анти- тілоутворення. Однак їх сильні сенсибілізуючі властивості та наявність в них токсичного корд-фактора (фактора вірулент- ності) значно ускладнюють гіперімунізацію цією фракцією

22

мікобактерій туберкульозу. Завдання полягає у виділенні із фракції клітинних стінок компонентів, яким властива висока протективна активність.

До складу цитоплазматичної мембрани, що розміщується під клітинною стінкою, входять ліпопротеїдні комплекси. З нею повязані різноманітні ферментативні системи, зокрема окислю- вально-відновні. В цитоплазматичній мембрані відбуваються процеси, що відповідають за специфічність реакцій мікобакте- ріальної клітини на навколишнє середовище.

Цитоплазматична мембрана мікобактерій туберкульозу шляхом інвагінації в цитоплазму формує внутрішньоцитоплаз- матичну мембранну систему, або мезосому. Мезосоми полі- функціональні. З ними повязана локалізація багатьох фермен- тних систем, вони беруть участь у синтезі матеріалу клітин- ної стінки, виконують роль посередника між ядром і цитоплаз- мою. У авірулентних штамів мікобактерій туберкульозу та L-форм відмічається слабкий розвиток мезосом або навіть їх відсутність. Цитоплазма мікобактерій туберкульозу складаєть- ся з гранул і вакуолей різної величини. Основна частина дрібногранулярних включень представлена рибосомами, на яких синтезується специфічний білок.

Ядерна субстанція мікобактерій туберкульозу визначає спе- цифічні властивості клітини, найважливішими з яких вважають- ся синтез білка і передавання спадкових ознак потомству. Встановлено, що носієм генетичної інформації бактерій висту- пають не тільки хромосоми, але й плазміди, що різняться го- ловним чином за розмірами. Існує припущення, що гени стійкості мікобактерій туберкульозу до хіміопрепаратів зна- ходяться як на хромосомі, так і на плазміді.

Основні біохімічні компоненти МБТ: туберкулопротеїди, вуг- леводи і ліпіди. Білки основні носії антигенних властивостей МБТ і виявляють специфічність у реакціях чутливості сповіль- неного типу. У хворих на туберкульоз виявляють антитіла до полісахаридних компонентів мікобактерій. Однак полісахаридам не властиві ні сенсибілізуючі, ні антигенні властивості.

Життєдіяльність МБТ зумовлена активністю різних фер- ментів, із пригніченням якої повязують бактеріостатичну дію протитуберкульозних препаратів.

Розмноження МБТ відбувається шляхом простого поділу на дві клітини протягом доби (12–20 год). Одночасно існують і МБТ, що повільно розмножуються (персистують в організмі).

23

Для мікобактерій туберкульозу характерний поліморфізм, одним із проявів якого є утворення L-форм МБТ. Вони вини- кають внаслідок тривалого впливу різних чинників, включа- ючи і протитуберкульозні препарати, що порушують їх ріст і розмноження. Антибактеріальні препарати блокують синтез клітинної оболонки, внаслідок чого МБТ частково втрачає клітинну стінку. Вакцина БЦЖ в організмі дитини також пе- реходить у L-форму, зумовлюючи тривалу підтримку імуніте- ту. L-форми можуть мати вигляд куль, зерен, мають знижену вірулентність, не забарвлюються за Цілем Нільсеном внас- лідок втрати частини клітинної оболонки. Для їх культивуван- ня потрібні спеціальні живильні середовища. Залишаючись жит- тєздатними, вони можуть тривалий час персистувати в організмі й індукувати протитуберкульозний імунітет. За не- сприятливих умов відбувається реверсія L-форми в бактеріаль- ну вірулентну форму, що зумовлює ендогенну реактивацію процесу і рецидив захворювання. МБТ можуть існувати і у вигляді ультрадрібних, «фільтрівних» форм, найчастіше їх ви- діляють у хворих, які тривало застосовували протитуберку- льозні препарати.

Застосування антибактеріальних препаратів спричинює розвиток медикаментозної стійкості МБТ. Існує дві теорії ви- никнення стійкості МБТ до протитуберкульозних препаратів: теорія адаптації та теорія спонтанних мутацій. Згідно з тео- рією адаптації, розвиток стійкості є однією з форм мінливості бактеріальної клітини під впливом хіміопрепаратів як варіант пристосування у несприятливих умовах. Згідно з другою тео- рією, в кожній популяції мікобактерій існують стійкі мутан- ти, які розмножуються і під впливом антибактеріальних пре- паратів.

Мікобактерії туберкульозу ростуть на живильних середови- щах при температурі 38 °С, аероби. Але коли доступу повітря немає, кисень вони здобувають з вуглеводів середовища. Ефек- тивними є щільні середовища, до складу яких входять яйця, молоко, картопля, гліцерин. Частіше застосовують середови- ща Лівенштейна Йенсена, Гельберга, Фінна. Мікобактерії туберкульозу ростуть повільно. Перші колонії зявляються на 12–30-й день, а іноді й через 2 міс. Колонії мікобактерій мо- жуть бути сухими, зморшкуватими (R-варіанти) і рідше гла- денькими (S-варіанти). R-варіанти мікобактерій вірулентні для людей і тварин, а S-варіанти частіше не вірулентні.

24

Вірулентним вважають штам мікобактерій у тому випадку, коли він дозою 0,1–0,01 мг викликає захворювання на тубер- кульоз, а через 2 міс смерть гвінейської свинки масою 250– 300 г. Коли ж після уведення цієї дози тварина вмирає через 5–6 міс, то цей штам вважають слабковірулентним. Віру- лентність мікобактерій зумовлена ліпідною фракцією, у тому числі миколевою кислотою, яка ніби склеює мікобактерії у джгути. Вірулентність також характеризується корд-факто- ром, цитохімічною реакцією та каталазною активністю.

МБТ дуже стійкі до впливу факторів зовнішнього середо- вища. У природних умовах їх життєздатність може зберігати- ся протягом кількох місяців, при розсіяному світлі МБТ гинуть через 1,5 міс. У вуличному пилу збудник зберігається до 10 дн, на сторінках книги до 3 міс, у воді до 5 міс. Під дією пря- мого сонячного проміння МБТ гинуть протягом 2 год, ультра- фіолетового 2–3 хв, при кипятінні висушеного харкотиння

через 25 хв, вологого — 5 хв. Сполуки, що виділяють вільний активний хлор, призводять до загибелі збудника через

5год.

Уприроді живуть ще й інші види мікобактерій умовно- патогенні, або атипові. Вперше їх було виявлено у другій по- ловині ХХ ст. у промивних водах шлунка, легень та інших органів здорової людини. Вони спричинюють захворювання людей на так звані мікобактеріози. Нині відомо близько 300 штамів атипових мікобактерій. У 1955 р. вчений Е. Раніон, по- клавши в основу класифікації утворення пігменту і швидкість росту, запропонував поділити усі атипові мікобактерії на 4 гру- пи.

Перша група фотохромогенні (пігментні) мікобактерії, колонії яких під впливом денного світла забарвлюються у жов- тий колір. Їх ріст на живильному середовищі виявляється на 3– 6-й тиждень. Деякі з них: M. balnei, M. marium, M. kansasii. Дже-

релом інфекції може бути велика рогата худоба та молочні продукти.

Друга група скотохромогенні мікобактерії, що утворю- ють оранжевий пігмент у темряві. На живильному середовищі ростуть повільно (2–3 міс). До цієї групи належать M. aquae, M. scrofuloceum. Поширені у воді і грунті.

Третя група нефотохромогенні мікобактерії (непігментні).

Це — M. batley, M. xenopii, M. intracellularae. До них належить також M. avium. Трапляються у грунті, воді, у свиней, овець.

25

Четверта група швидкозростаючі, що виростають на жи- вильному середовищі протягом 2–3 дн. Вони, як і інші, непа- тогенні для лабораторних тварин. До них належать M. phlei, M. smegmatis, M. fortuitum.

Найчастіше мікобактеріози викликають атипові мікобак- терії, що належать до третьої групи.

Патогенез. Природний резервуар мікобактерій туберкульо- зу людина, збудник найчастіше передається від людини лю- дині аерогенним шляхом. Хоча відомі й були зареєстровані інші шляхи передачі інфекції, зокрема, аліментарний, через ушко- джену шкіру або слизові оболонки і через плаценту, однак жо- ден з них не має великого значення.

Узовнішнє середовище мікобактерії туберкульозу потрап- ляють від хворих людей, особливо з харкотинням, а також від тварин, хворих на туберкульоз. Проте головним епідеміологі- чним чинником поширення туберкульозної інфекції є харкотин- ня хворих. Наприклад, хворий з відкритою формою туберку- льозу за добу виділяє з харкотинням від 15 млн до 7 млрд міко- бактерій, які поширюються на відстань від 1 до 6 м.

Шляхами проникнення мікобактерій туберкульозу в організм людини або тварини є: аерогенний (повітряно-крапель- ний і пиловий), аліментарний, контактний і гермінативний (внутрішньоутробний).

Аерогенний шлях є основним (90–95 % випадків). Під час розмови і кашлю хворий на туберкульоз виділяє краплі слини

іхаркотиння, під час останнього краплі харкотиння поширю- ються на 1,5–2 м і перебувають у повітрі 1–1,5 год, а потім осі- дають. Такий шлях поширення мікобактерій і зараження нази- вається повітряно-крапельним. Епідеміологічне значення цей спосіб зараження має при великому скупченні людей та за умов внутрішньосімейного спілкування людей. Зараження можливе при вдиханні пилу (пиловий шлях), що містить мікобактерії туберкульозу (краплі слини і харкотиння висихають і змішу- ються з пилом).

Уприміщенні, де перебуває хворий на туберкульоз, мікобак- терії виявляються у 30 % випадків, інколи навіть через 1,5 міс. При дотриманні правил гігієни (знезаражування харкотиння, прибирання приміщення) повітря навіть туберкульозних зак- ладів не містить мікобактерій туберкульозу.

Інфікування чутливого організму людини відбувається при вдиханні декількох мікобактерій, що знаходяться у повітрі в

26

завислому стані. Ступінь ймовірної інфікованості корелює з кількістю мікроорганізмів, що виділяються з харкотинням, і тривалістю контакту з хворим.

Під час дихання більша частина крапель та пилу осідає на слизовій оболонці носа, мигдаликах, зіві. Неушкоджена слизо- ва оболонка трахеї та бронхів є барєром на шляху проникнення мікобактерій туберкульозу. Це, насамперед, миготливий епі- телій бронхів, слиз, що продукується залозистими клітинами, поверхнево-активні речовини (лізоцим, комплемент, пропердин, бета-лізин). При невеликій кількості збудників туберкульозу й нормальному функціонуванні цих систем, МБТ елімінуються з дихальних шляхів, не завдаючи шкоди організмові. В разі травми або запалення слизової оболонки вони можуть проник- нути в межі трахеї і бронхів. Однак у більшості випадків про- никнення МБТ у внутрішнє середовище організму відбувається в альвеолах за умови порушення сурфактанта. Потім збудник потрапляє у лімфатичні судини і внутрішньогрудні лімфатичні вузли, лімфатичну грудну протоку і кров.

Аліментарний шлях проникнення інфекції спостерігається у випадках вживання харчових продуктів від хворих на тубер- кульоз тварин, а також забруднення мікобактеріями їжі та по- суду. Найчастіше аліментарним шляхом люди заражуються при вживанні молока від корів, хворих на туберкульоз. Мясо і яйця тварин, хворих на туберкульоз, має менше епідеміоло- гічне значення, бо його майже завжди перед вживанням підда- ють термічній обробці.

При цьому збудник туберкульозу проникає у шлунок, а потім у кишки, звідки з плином лімфи заноситься у лімфовуз- ли і кров.

Контактний шлях проникнення туберкульозної інфекції може спостерігатися серед хірургів та патологоанатомів, мясників, лаборантів, доярок, коли збудник туберкульозу потрапляє без- посередньо через ушкоджену шкіру або конюнктиву.

Описані рідкісні випадки внутрішньоутробного зараження плода. Як правило, жінки навіть з активними формами тубер- кульозу народжують доношених здорових дітей. Якщо відра- зу після пологів цих дітей ізолювати від матері, а потім вак- цинувати і створити відповідні гігієнічно-дієтичні умови для їх розвитку, то діти виростають здоровими. Неушкоджена пла- цента є барєром на шляху проникнення туберкульозної інфекції з крові матері у кров плода. Внутрішньоутробна інфек-

27

ція можлива лише при генералізованих формах процесу і по- яві туберкульозних горбиків на плаценті.

Після проникнення збудника в кров будь-яким із вищевка- заних шляхів і первинної генералізації в багатьох органах ви- никають параспецифічні морфологічні зміни за типом лімфо- їдної інфільтрації. У разі прогресування процесу в органах ви- никають вогнища туберкульозного запалення з поширенням процесу на регіонарні лімфатичні вузли.

На відміну від ендотоксинів, екзотоксинів або ензимів, які визначаються в клітинах багатьох інших патогенних організ- мів, пошкоджуючі ефекти при туберкульозі значною мірою виз- начаються захисними реакціями організму у відповідь на наявність мікобактерій у тканинах. Для того щоб вижити, міко- бактерії туберкульозу повинні стимулювати свій захват мак- рофагами. У фагосомі альвеолярного макрофага МБТ по- чинають розмножуватися, внаслідок чого повністю руйнуєть- ся клітина макроорганізму. В результаті продукції АТФ-пози- тивних протонів і мікобактеріальних сульфатидів бактерії за- побігають злиттю фагосоми з лізосомою і мають можливість уникнути руйнування макрофагами. МБТ розмножуються по- вільно (протягом 15–18 год). Проте неконтрольоване розмно- ження може призвести до появи великої кількості мікобактерій

більше, ніж 500 млн протягом 20 дн. У тих випадках, коли процес перетравлювання мікобактерій блокується, відбуваєть- ся руйнування макрофагів і вихід мікобактерій із клітин. Мак- рофаги виділяють у позаклітинний простір фрагменти зруйно- ваних мікобактерій, протеолітичні ферменти, медіатори, які активують Т-лімфоцити. Таким чином, формується імунна відповідь, яка виконує важливу роль у патогенезі туберкульоз- ного процесу.

Локальні зміни у місці проникнення МБТ обумовлені, перш за все, реакцією полінуклеарних клітин, яка змінюється більш досконалою формою захисної реакції за участю макрофагів. Вони здійснюють фагоцитоз і руйнують мікобактерії. Резуль- тат взаємодії макрофагів і мікобактерій визначається станом імунітету, рівнем ПЧСТ, яка розвивається в процесі туберку- льозної інфекції, а також іншими факторами, у тому числі і тими, які обумовлюють перетравлюючу здатність макрофагів.

З макрофагів мікобактерії потрапляють у лімфатичні суди- ни, що дренують легеню, і утворюють окремі фокуси в лімфа- тичних вузлах кореня легені, далі через грудну протоку можуть

28