Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tuberkulioz_Pidruchnik_Za_red_O_K_Asmolova

.pdf
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

кають через плаценту в кров плода, майже всі діти, народжені ВІЛ-позитивними матерями, мають антитіла в крові вже при народженні. У більшості неінфікованих дітей материнські ан- титіла зникають до 15 міс. У той же час у більшості інфікова- них дітей продовжується вироблення власних антитіл, тому в них тест залишається позитивним і після 15-го місяця. Однак у частини ВІЛ-інфікованих дітей тест на антитіла може бути негативним. Причина цього невідома. У дітей до 15 міс життя краще встановлювати діагноз за клінічними симптомами і за ВІЛ-позитивністю матері.

Лише деякі діти, інфіковані ВІЛ, занедужують у перші тижні життя. У деяких з них симптоми й ознаки виявляються через кілька років. Однак у більшості дітей із симптомами й ознака- ми інфекції хвороба розвивається до 2 років. Прояви ВІЛ- інфекції в дітей різноманітні, тому ідентифікувати захворюван- ня за клінічною симптоматикою нелегко. СНІД найчастіше про- являється гарячкою, кашлем, втратою загального тонусу, хро- нічною діареєю і сверблячим висипом.

Запропоновані ВООЗ головні критерії визначення хвороби:

втрата маси тіла й сповільнення росту;

хронічна діарея тривалістю понад 1 міс;

тривала гарячка (більше 1 міс).

Другорядні критерії за дефініцією ВООЗ:

генералізоване збільшення лімфатичних вузлів;

грибкові ураження порожнини рота і горла;

рецидивні банальні інфекції (отит, фарингіт);

персистуючий кашель;

поширений дерматит.

Інші загальні прояви:

неврологічні проблеми;

затримка розвитку;

двостороннє збільшення привушних залоз;

збільшення селезінки;

збільшення печінки;

рецидивні абсцеси;

менінгіт;

простий герпес.

У диференційній діагностиці найбільші труднощі створюють туберкульоз, виснаження і хронічна діарея, оскільки всі ці три стани можуть бути у ВІЛ-інфікованих дітей.

179

Звичайний перебіг туберкульозу у ВІЛ-інфікованих дітей залежить від стадії ВІЛ-інфекції. Якщо ВІЛ-інфекція ще не про- явилася, а в дитини ще зберігається добрий імунітет, можна очікувати тих самих проявів туберкульозу, що й у неінфіко- ваних дітей. У той же час у ВІЛ-інфікованих велика ймовірність поширення туберкульозу в інші частини тіла частіше вини- кає туберкульозний менінгіт, міліарний туберкульоз, генералі- зоване збільшення лімфатичних вузлів. Однак важко хвора ВІЛ-інфікована дитина може добре реагувати на протитубер- кульозну терапію.

Для визначення лікувальних категорій, незалежно від ВІЛ- статусу хворих, використовуються однакові критерії. Як пра- вило, протитуберкульозну терапію у ВІЛ-позитивних і ВІЛ-не- гативних хворих проводять за однаковими схемами, за винят- ком відмови від застосування тіоацетазону. З цим препаратом у хворих із супутньою ВІЛ-інфекцією повязаний високий ри- зик розвитку тяжких побічних реакцій з боку шкіри.

Лікування часто утруднене асоціальністю особи хворого і неможливістю провести тривалу й адекватну протитуберку- льозну хіміотерапію. Крім того, часто виникають побічні ток- сичні реакції на протитуберкульозні препарати.

ТУБЕРКУЛЬОЗ І ВИРАЗКОВА ХВОРОБА ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ

Розвиток туберкульозу в хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки і, навпаки, виразкової хво- роби на фоні туберкульозу погіршує перебіг обох захворювань і утруднює лікування хворих.

Частота туберкульозу у хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки в 6–9 разів вища, а зворотна послідовність захворювань зустрічається в 2–4 рази частіше, ніж у інших осіб.

Часті загострення і розлади травлення при виразковій хво- робі знижують опірність організму. Певну роль відіграють по- рушення функціонального стану головного мозку, вегетатив- ної нервової системи, що супроводжують виразкову хворобу.

Що стосується впливу туберкульозу легень на розвиток ви- разкової хвороби, велике значення надається структурним змінам у шлунку і дванадцятипалій кишці, що розвиваються

180

під впливом туберкульозної інтоксикації і призводять до пору- шень секреторної функції. При хронічних формах туберкуль- озу легень, ускладнених емфіземою і легенево-серцевою недо- статністю, можна підозрювати гіпоксію слизової оболонки шлунка як можливу причину розвитку виразкової хвороби.

Що стосується туберкульозного процесу: за розвиток його на фоні виразкової хвороби частіше спостерігаються обмежені вогнищеві й інфільтративні форми із сприятливим перебігом; при зворотному співвідношенні, тобто приєднанні виразкової хвороби до туберкульозу, спостерігається прогресуючий його перебіг. Деякі автори відзначають негативний вплив виразко- вої хвороби на перебіг туберкульозного процесу в легенях не- залежно від послідовності їх розвитку і повязують його з рос- том нервово-вегетативних розладів, труднощами лікування.

Лікування туберкульозу в хворих на виразкову хворобу ча- сто супроводжується побічними токсичними реакціями на про- титуберкульозні препарати з боку шлунково-кишкового трак- ту. Для успішного лікування туберкульозу необхідно насам- перед ліквідувати загострення виразкового процесу. З терапії необхідно виключити пероральний прийом протитуберкульоз- них препаратів. З успіхом застосовуються супозиторії з ізоні- азидом, рифампіцином. Слід враховувати, що у хворих на ви- разкову хворобу сильна інактивація гідразиду (ГІНК) і пору- шення всмоктування, у звязку з чим рекомендуються підви- щені дози ГІНК.

ТУБЕРКУЛЬОЗ І МАТЕРИНСТВО

Питання про взаємозвязок туберкульозу і вагітності давно привертало увагу фтизіатрів й акушерів-гінекологів.

У більшості хворих на туберкульоз жінок за допомогою про- титуберкульозних препаратів вдається досягти на період ва- гітності вилікування або стабілізації туберкульозу.

Обмежені посттуберкульозні зміни в легенях та інших орга- нах, як правило, не дають загострень під час вагітності та по- логів.

Поєднання туберкульозу будь-якої локалізації з вагітністю ставить перед лікарями чимало проблем: з одного боку, вплив вагітності, пологів, післяпологового періоду і лактації на пе- ребіг туберкульозного процесу, з іншого вплив туберкульо-

181

зу на перебіг вагітності, пологів, здоровя немовляти і по- роділлі.

Вагітність обтяжує стан жінок, тому що призводить до мо- білізації всіх систем організму. Тому в доантибактеріальний період під впливом вагітності наставало прогресування тубер- кульозного процесу аж до летальних наслідків.

Причин, що спричинюють загострення туберкульозного про- цесу на фоні вагітності, багато. У вагітних значному негатив- ному впливу підлягають нервова і серцево-судинна системи, виникає велике навантаження на нирки, що беруть на себе до- даткові функції виділення продуктів життєдіяльності плода. Наявність у вагітної ще й туберкульозного процесу, звичай- но, ослаблює організм. Крім цього, активації туберкульозно- го процесу сприяє гормональна перебудова в організмі жінки, тому що до гормонального обміну залучається така потужна ендокринна залоза, як плацента.

Велике значення для перебігу туберкульозу під час вагіт- ності мають соціально-побутовий фактор, житлові умови, взає- мини в сімї, паління, зловживання алкоголем.

Крім перелічених чинників, першочергове значення мають характер самого туберкульозного процесу, його локалізація, клінічна форма, фаза, поширеність, тривалість захворювання, час з моменту останнього загострення, повноцінність і три- валість попереднього лікування.

Самі пологи також впливають на перебіг туберкульозного процесу. За рахунок збільшення тіла матки міняються співвідношення в черевній і грудній порожнинах та екскурсія діафрагми, що в другій половині вагітності може створювати видимість поліпшення стану хворої, який різко погіршується після пологів внаслідок опускання діафрагми так звана «аб- домінальна декомпресія».

Пологи вимагають швидкої перебудови усіх функцій орга- нізму, а період вигодовування груддю веде до щоденної додат- кової витрати організмом матері поживних речовин.

У післяпологовому періоді у раніше нелікованих хворих най- частіше спостерігається загострення туберкульозного проце- су або розвиток нових його локалізацій.

Негативне значення для жінки, що хворіє на туберкульоз, мають часті повторні вагітності, що ослаблюють організм і можуть призвести до загострення туберкульозного процесу. Мінімальний проміжок між вагітностями і пологами у хво-

182

рих на туберкульоз жінок повинен бути не менше 2–3 років. Весь період вагітності жінка мусить бути під наглядом аку-

шера-гінеколога і фтизіатра.

У доантибактеріальний період загострення туберкульозно- го процесу під час вагітності і після пологів мало гострий пе- ребіг з вираженими інфільтративними змінами, розпадом, кро- вохарканням, нерідко з генералізацією процесу. Сьогодні клінічна картина загострень та нових локалізацій туберкульозу на фоні вагітності більш стерта. Вона може маскуватися ток- сикозами вагітності, респіраторними захворюваннями. Вчас- но діагностувати туберкульоз під час вагітності дуже важли- во, тому що з цього випливає своєчасне і повноцінне лікуван- ня, що може допомогти жінці, яка вже видужала, народити здо- рову дитину.

Нелікований туберкульоз у вагітної жінки більш небезпеч- ний для плода, ніж протитуберкульозне лікування матері.

Вагітність можна зберегти при обмежених формах туберку- льозу будь-якої локалізації за умови, що хвора пройшла основ- ний курс антибактеріальної терапії.

Питання про збереження чи переривання вагітності повинне вирішуватися спільно фтизіатром й акушером-гінекологом. Необхідно всебічно проаналізувати характер туберкульозно- го процесу, перспективи лікування, термін вагітності, соціаль- но-побутові умови, бажання жінки. У кожному випадку питання повинне вирішуватися індивідуально. Переривання вагітності

впізній термін (понад 12 тиж) вкрай небажане, оскільки це втручання не просте, не байдуже для жінки. Показання до пе- реривання вагітності пізніх термінів повинні бути серйозно об- грунтовані. У період підготовки до переривання вагітності і після переривання необхідно посилити протитуберкульозну те- рапію.

При лікуванні вагітних, хворих на туберкульоз, необхідно враховувати вплив антибактеріальних препаратів на внутрі- шньоутробний розвиток плода.

Ізоніазид проникає через плацентарний барєр. При нестачі

ворганізмі вагітної вітаміну В6 можлива його тератогенна дія. Тому при лікуванні вагітних жінок ізоніазидом необхідно при- значати також і вітамін В6.

Стрептоміцин проникає через плаценту в тканини ембріона з 2-го місяця вагітності і знаходиться там у тій же концент-

183

рації, що й в організмі матері. Стрептоміцин чинить токсичну дію на слуховий і вестибулярний апарат плода, що призводить до зниження слуху, а іноді й до глухоти немовляти. Застосу- вання стрептоміцину і його аналогів під час вагітності непри- пустиме.

Етіонамід чинить тератогенну дію. Застосування його, так само як і протионаміду, при вагітності, особливо в першій її половині, слід уникати.

Піразинамід доцільно не призначати під час вагітності і ви- годовування немовляти у звязку з недостатніми даними про дію його на перебіг вагітності та плід.

Рифампіцин чинить тератогенну дію у дослідах на твари- нах. У людини такий ризик не підтверджений дослідженнями.

Дані про вплив етамбутолу на розвиток плода суперечливі: одні автори вважають його малотоксичним, що не впливає на плід, інші не рекомендують приймати його вагітним у звяз- ку з можливістю розвитку в плода каліцтва.

Тривалість лікування туберкульозу (за наявності показань) поширюється на весь період вагітності.

У хворих, що відмовилися від лікування, під час вагітності спостерігається прогресування туберкульозного процесу.

Діти, що народилися у жінки, хворої на туберкульоз, здо- рові. Тільки у виняткових випадках може відбутися внутріш- ньоутробне інфікування плода. Дитина може бути інфікована при контакті з хворою матірю в післяпологовому періоді. Усі немовлята вакцинуються вакциною БЦЖ за загальноприйня- тою інструкцією й ізолюються від матері на термін вироблен- ня імунітету (6–8 тиж).

При фіброзно-кавернозних і дисемінованих процесах у фазі інфільтрації і за наявності легенево-серцевої недостатності по- логи настають раніше терміну. Діти народжуються з малою масою, ослабленими, надалі частіше хворіють на інтеркурентні захворювання порівняно з дітьми, що народилися у здорових матерів.

Грудне вигодовування дозволяється усім породіллям з не- активним туберкульозом. Антибактеріальна терапія під час лактації їм не проводиться.

Питання про можливість вигодовування немовляти породі- ллями, у яких туберкульозний процес не втратив активності, однак припинилося бактеріовиділення, вирішується спільно фтизіатром, акушером-гінекологом і педіатром. У випадку доз-

184

волу грудного вигодовування немовляти таким породіллям на увесь час вигодовування проводиться антибактеріальна тера- пія двома або одним препаратом.

Не дозволяється грудне вигодовування породіллям, що ви- діляють МБТ; породіллям, у яких активний туберкульоз вияв- лений наприкінці вагітності або у післяпологовому періоді. Та- ким породіллям проводиться повноцінна антибактеріальна те- рапія.

185

РОЗДІЛ Х

ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Диференційна діагностика являє собою розпізнавання зах- ворювань, незважаючи на подібність їх клінічної симптомати- ки, рентгенологічних і морфологічних змін.

Сьогодні багато захворювань, у тому числі і туберкульоз, мають подібні клінічні прояви і рентгенологічні зміни.

Туберкульозна інтоксикація одна з форм первинного ту- беркульозу, що не має патогномонічних клінічних симптомів, клінічно виявляється тільки порушенням функцій різних органів і систем, і тому її помилково діагностують у хворих з різно- манітною патологією. У проведенні диференційної діагности- ки варто виключити можливість інтоксикації за рахунок хро- нічних вогнищ інфекції в порожнині рота і носоглотки (карієс зубів, синусити, аденоїдити, хронічний тонзиліт), ревматизму, гепатохолецистопатій, інфекцій сечових органів, глистяної інвазії, гіпертиреозу й інших станів.

У хворих на хронічний тонзиліт скарги такі ж, як і в осіб з туберкульозною інтоксикацією. У диференційній діагностиці до- помагають дані анамнезу, що вказують на повторні ангіни; ог- ляд зіва, що дає змогу виявити пробки в лакунах, неприємний запах з рота, зрощення мигдаликів з дужками; пальпація пери- феричних лімфатичних вузлів: у хворих з туберкульозною інток- сикацією вони збільшуються в 5–7 групах, дрібні, безболісні при пальпації, при хронічному тонзиліті збільшені, насамперед, рег- іонарні піднижньощелепні лімфатичні вузли, у період загострен- ня вони болючі, розміри їх більші, ніж у хворих на туберкульоз; при тонзиліті запалення має перебіг з повторними рецидивами, натомість, при туберкульозі симптоми інтоксикації зберігаються тривалий час. При хронічній туберкульозній інтоксикації відзна- чається, зазвичай, більш виражена астенізація.

Хронічне запалення придаткових пазух носа може служити причиною підвищення температури тіла і симптомів інтокси-

186

кації в дитини. Поряд з локальним больовим синдромом рент- генографія придаткових пазух носа, теплографія, а при діаг- ностичних труднощах пункція пазух дозволяє діагностува- ти захворювання.

Диференційна діагностика туберкульозної інтоксикації з на- явністю параспецифічних реакцій (вузлувата еритема, арт- ралгії, біль у ділянці серця, систолічний шум на верхівці) і рев- матизму при латентному його перебігу являє значні труднощі. Про ревматизм можуть свідчити прогресуюче ураження сер- цево-судинної системи, позитивні тести на активність ревма- тизму, а також рецидивний перебіг.

Нерідко загальними симптомами інтоксикації супровод- жується хронічний холецистит. Однак при туберкульозній інтоксикації відсутні білірубінемія, біль у ділянці правого підре- беря після вживання жирної їжі. Діагностика доповнюється ду- оденальним зондуванням, за необхідності холецистографією, ультразвуковим дослідженням, відповідними лабораторними дослідженнями.

У дітей із глистяною інвазією може спостерігатися нудота, блювання натще, слинотеча, але при цьому немає підвищення температури, не збільшуються периферичні лімфатичні вузли. У крові хворих з гельмінтозом виявляється еозинофілія. Допов- нюють діагностику зскрібок і дослідження калу на яйця глистів.

Симптоми інтоксикації при тиреотоксикозі можуть бути роз- цінені як туберкульозна інтоксикація. Складність проведення у таких хворих диференційної діагностики в тому, що актив- на туберкульозна інфекція стимулює функцію щитоподібної залози. За відсутності зоба, екзофтальму та інших характер- них для тиреотоксикозу симптомів слід враховувати особ- ливість температурної реакції: при тиреотоксикозі температу- ра тіла стало субфебрильна, схуднення не супроводжується пригніченням апетиту, основний обмін підвищений.

Існує кілька десятків захворювань, від яких доводиться відрізняти туберкульозні ураження кореня легені і лімфатич- них вузлів середостіння. Це саркоїдоз, захворювання крові (на- приклад, лімфолейкоз), злоякісні та доброякісні пухлини, лімфогранулематоз.

Варто мати на увазі, що збільшення лімфовузлів кореня ле- гені може спостерігатися при таких захворюваннях як кір, кок- люш, грип. На відміну від цих захворювань для туберкульозу більш характерне асиметричне збільшення трахеобронхіальних

187

вузлів, тимчасом як для неспецифічних двобічність змін та їх симетричність. Рентгенівська тінь кореня при цьому ніколи не буває така інтенсивна, як при туберкульозі.

Найчастіше туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів доводиться диференціювати з аденопатіями при саркої- дозі I стадії. Саркоїдоз являє собою захворювання неясної еті- ології і спостерігається частіше у жінок віком 25–45 років, але може зустрічатися у дітей і підлітків. Як і туберкульоз, сар- коїдоз починається поступово, без порушень стану хворого або з невираженими симптомами інтоксикації у вигляді слабкості, втоми, субфебрильної температури. Кашель, задишка приєдну- ються до перелічених симптомів на більш пізніх етапах захво- рювання. Саркоїдоз I стадії характеризується значним збіль- шенням лімфатичних вузлів коренів легень і середостіння. На відміну від туберкульозу, при саркоїдозі частіше збільшують- ся внутрішньогрудні лімфатичні вузли всіх груп симетрично по обидва боки. Гіперплазія їх не супроводжується перифокаль- ною інфільтрацією. Для саркоїдозу легень характерне одночас- не ураження інших органів (очей, підщелепних і привушних лімфатичних вузлів, шкіри, печінки, селезінки, нирок, серця, дрібних кісток). При недостатніх клініко-рентгенологічних да- них для діагностики саркоїдозу проводять пункційну біопсію лімфатичного вузла, печінки тощо. При саркоїдозі, на відміну від туберкульозу, в біоптаті знаходять саркоїдну гранульому. Вона відрізняється від туберкульозної тим, що не містить ка- зеозу, в іншому (за складом клітин) нагадує туберкульозну гранульому. Ураження лімфатичних вузлів відрізняється біль- шою, ніж при туберкульозі, динамічністю. Навіть без лікуван- ня через 2–3 міс вузли зменшуються, не підлягаючи кальцинації.

При диференційній діагностиці туморозного бронхоаденіту і новоутворень слід враховувати, що при останніх явища стис- нення спостерігаються майже завжди, а при бронхоаденіті рідко і лише у дітей до 3 років. Діагностика бронхоаденіту по- легшується, якщо на рентгенограмі в збільшеному лімфо- вузлі наявні окремі вогнища звапнення, чого не буває при пух- линах. Для туберкульозу більш характерна підвищена темпе- ратура тіла, лейкоцитоз, збільшення кількості паличкоядерних нейтрофілів, лімфоцитоз. При раку інформативна бронхо- скопія з біопсією.

При диференціації з лімфогранулематозом виникають певні труднощі. Як і туберкульоз, лімфогранулематоз може прояв-

188