Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tuberkulioz_Pidruchnik_Za_red_O_K_Asmolova

.pdf
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

ням слуху. При поширенні туберкульозного процесу на ділян- ку мозочка і довгастого мозку залучаються бульбарні нерви. У цих випадках зявляються перешкоди при ковтанні, попер- хування при вживанні їжі, афонічна або дизартрична мова, ги- кавка, розлади ритму дихання і пульсу. Для діагностики менін- гіту дуже важливим є зникнення або спотворення сухожилко- вих рефлексів.

Велике значення в діагностиці туберкульозного менінгіту має лабораторне дослідження спинномозкової рідини. Склад цереброспінальної рідини у 1-й тиждень захворювання змінений. Тиск її підвищений, вона прозора, безбарвна. Рівень білка підви- щений до 0,5–0,6 г/л, глобулінові реакції слабопозитивні, сітка фібрину випадає не завжди. Плеоцитоз лімфоцитарний, 100–150 клітин в 1 мл. Кількість цукру і хлоридів нормальна або по- мірно зменшена (норма 2,2–3,8 і 120–130 ммоль/л відповідно). Мікобактерії туберкульозу виявляють у невеликої кількості хворих (5–10 %).

На 2-й тиждень хвороби зміни складу цереброспінальної ріди- ни більш виражені. Тиск її більш високий (300–500 мм вод. ст.) внаслідок зростаючої гідроцефалії. Рідина стає опалесціюваль- ною, вміст білка збільшується до 1–2 г/л і більше, глобулінові реакції різко позитивні, випадає сітка фібрину, плеоцитоз сягає 200–700 клітин в 1 мл, має лімфоцитарно-нейтрофільний харак- тер. Рівень цукру знижений до 1,5–1,6 ммоль/л, хлоридів до 100 ммоль/л, МБТ виявляють у 10–20 % хворих.

Картина крові значною мірою залежить від характеру ту- беркульозного процесу в легенях або інших органах. Найбільш характерні зміни зниження рівня гемоглобіну й еритроцитів, збільшення ШОЕ, помірний лейкоцитоз, зрушення лейкоцитар- ної формули вліво, лімфопенія, моноцитоз.

Туберкульозний менінгоенцефаліт найбільш тяжка фор- ма туберкульозного ураження центральної нервової системи, що спостерігається, як правило, при пізній діагностиці захво- рювання. Специфічне запалення локалізується на оболонках основи мозку, а також поширюється на його речовину і суди- ни. При менінгоенцефаліті значно виражені запальні зміни і ви- сип горбків виявляється в епендимі шлуночків мозку, на судин- них сплетеннях, у підкіркових гангліях.

Для клінічної картини, крім виражених мозкових і менінге- альних розладів, характерні вогнищеві симптоми: рухові роз- лади парези або паралічі кінцівок, гіперкінези, судоми, а та-

209

кож виражені розлади черепно-мозкової іннервації, свідомості, вегетативні розлади, гідроцефалія. Зміни складу цереброспі- нальної рідини більш виражені, ніж при базилярній формі.

Туберкульома мозку одна з форм туберкульозу централь- ної нервової системи. Вона є обмеженим пухлиноподібним ут- воренням, може бути різної величини, складається з грануля- ційної тканини з лімфоїдними, епітеліоїдними і гігантськими клітинами, зміненими клітинами тканини мозку і казеозним не- крозом у центрі, зовні воно оточене сполучнотканинною кап- сулою. Туберкульоми частіше розташовуються у речовині моз- ку, рідше в його корі. Навколо них спостерігається зона пе- рифокального запалення. Внаслідок росту туберкульоми в цен- тральній нервовій системі виникають тяжкі розлади, для усу- нення яких необхідне хірургічне лікування. За сприятливого перебігу туберкульоми мозку обмежуються, зарубцьовують- ся, інколи звапнюються або костеніють. Дуже рідко туберку- льома трансформується в кісту.

Клінічні прояви туберкульоми подібні до таких при пухли- нах центральної нервової системи. Іноді перебіг туберкульом безсимптомний і їх виявляють лише під час патолого-анатоміч- ного розтину.

Зустрічаються два типи розвитку хвороби. Перший тип: зах- ворювання починається гостро з підвищення температури і схо- же на інфекційне захворювання із швидким розвитком симп- томів ураження мозку, надалі з хвилеподібним перебігом і три- валою субфебрильною температурою. За такого перебігу діаг- ностують менінгіт і менінгоенцефаліт. Другий тип: поступо- вий початок і повільний розвиток хвороби з ремісіями. Перебіг хвороби при цьому подібний до розвитку пухлин головного мозку. Для клінічної картини туберкульом властиві мозкові й вогнищеві симптоми, характер яких залежить від локалізації туберкульоми. Підвищення внутрішньочерепного тиску, що ви- никає внаслідок росту туберкульоми, призводить до появи мля- вості, загальмованості, головного болю, нудоти, блювання.

Для визначення локалізації туберкульоми у мозку, окрім клініко-неврологічного обстеження хворого, проводять ангіо- графію, ехоенцефалографію, електроенцефалографію і комп’- ютерну томографію, котрі дозволяють з великою точністю встановити локалізацію і розміри туберкульоми. За допомогою рентгенографії черепа при туберкульомах виявляють ознаки підвищеного внутрішньочерепного тиску.

210

Картина крові при туберкульомі свідчить про запальний про- цес: помірний лейкоцитоз, зрушення лейкоцитарної формули вліво, збільшення ШОЕ.

Лікування туберкульом оперативне видалення, техніка якого така ж, як і при видаленні пухлин мозку.

ТУБЕРКУЛЬОЗ ОЧЕЙ

Туберкульоз очей одна з форм позалегеневого туберку- льозу, яка характеризується тривалим, нерідко рецидивним перебігом процесу, різноманіттям клінічних проявів, зниженням зорових функцій і тривалою втратою працездатності.

Залежно від клінічної картини і перебігу захворювання виді- ляють дві самостійні групи метастатичний (гематогенно- дисемінований) туберкульоз очей і туберкульозно-алергічні ураження очей.

Перша група це метастатичний туберкульоз очей, при якому в судинному тракті ока утворюється туберкульозна гра- нульома. Цьому сприяють велика кількість нервових рецеп- торів у судинній оболонці ока та сповільнення плину крові в судинному руслі. В процес можуть залучатися й інші оболон- ки рогова оболонка, склера, сітчаста оболонка, іноді й зо- ровий нерв. За особливо тяжкої форми захворювання вогнища розвиваються у всіх частинах очного яблука.

Клінічні спостереження за хворими довели можливість пер- винного, а не гематогенного ураження конюнктиви ока, а та- кож проникнення мікобактерій туберкульозу в око через непош- коджену слизову оболонку, що доведено експериментальними даними. Ще один шлях специфічного ураження ока це роз- повсюдження туберкульозної інфекції із вогнища запалення, що знаходиться неподалік. Найчастіше такий варіант імовірний при туберкульозі шкіри або туберкульозному остеомієліті кісток обличчя.

Друга група це туберкульозно-алергічні, параспецифічні реакції оболонок очного яблука, які виникають внаслідок на- явності в організмі туберкульозної інфекції, що призводить до різкого підвищення специфічної чутливості тканин ока і роз- витку в них неспецифічного алергічного запального процесу.

Метастатичні форми виникають переважно у дорослих, у дітей гематогенні форми туберкульозу ока бувають дуже рідко. При цьому післяпервинні вогнища знаходяться, як пра-

211

вило, в легенях або внутрішньогрудних лімфатичних вузлах. Поєднання активних вогнищ в оці та інших органах зустріча- ються рідко. У більшості хворих туберкульоз ока є тяжким зах- ворюванням. Уражається судинна мережа, інші відділи очей залучаються до запального процесу рідко. Гематогенні форми мають перебіг у вигляді передніх увеїтів, периферичних увеїтів і хоріоїдитів. Характерні горбиковий висип і більші утворення у ділянці судинної оболонки і сітківки.

Дисеміновані гематогенні форми у більшості випадків роз- починаються і мають перебіг з невиразною клінічною симпто- матикою або безсимптомно. Функції очей можуть ще тривало зберігатися. При дисемінованих дифузних формах спостеріга- ються гостріший перебіг і вираженіші клінічні симптоми.

Серед туберкульозно-алергічних захворювань очей найчас- тіше зустрічаються кератити, конюнктивіти, кератоконюнк- тивіти. За своєю клінічною картиною алергічні захворювання очей помітно відрізняються від гематогенних форм, тому що у більшості хворих вони проходять за наявності гострих запаль- них явищ. У хворих по лімбу або на рогівці виникають гіпере- мія судин, набряк конюнктиви. Захворювання розпочинаєть- ся гостро, з появи фотофобії, сльозотечі. Запалення, зазвичай, швидко регресує, але схильне до рецидування. Фліктени роз- виваються як в конюнктиві, так і в роговій оболонці. Залеж- но від клінічної картини вони поділяються на прості, міліарні, солітарні і мігруючі, тобто такі, які пересуваються по роговій оболонці. Фліктени мають вигляд сірувато-жовтуватих вуз- ликів діаметром від 1 до 3 мм, довкола них утворюється зона гіперемійованої тканини. Через кілька днів після виникнення фліктени в центрі її звичайно зявляється виразка, яка потім дуже повільно загоюється. Наслідки цієї патології, як прави- ло, сприятливі, тому що настає повне розсмоктування пато- логічного процесу. В окремих випадках загоєння виразок суп- роводжується помутнінням зіниці, зниженням зору.

При поверхневих алергічних кератитах одноразово зяв- ляється кілька інфільтратів сіруватого кольору різної величи- ни та інтенсивності. Вони розташовуються найчастіше в центрі рогівки. Процес супроводжується розширенням поверхневих судин, які йдуть з різних боків до інфільтратів. Така форма но- сить назву канозного кератиту. Алергічні кератити дають часті загострення, а тому поруч зі свіжими інфільтратами зу- стрічаються старі помутніння, які відрізняються своїм білим

212

кольором і чіткими межами. Наслідки захворювання частіше сприятливі, тому що помутніння звичайно розсмоктуються. Зустрічаються й досить значні помутніння.

Глибокі алергічні кератити за своєю клінічною картиною подібні до гематогенних форм, але на відміну від них вони про- ходять з гострими запальними явищами: колір вогнищ сірий, тоді як при гематогенній формі він жовтуватий, розсмоктують- ся вогнища, звичайно, більш поверхнево, ніж при справжніх туберкульозних ураженнях рогової оболонки. Запальні явища з боку судинного тракту можливі, але значно рідше, ніж це бу- ває при справжніх туберкульозних кератитах. Процес майже завжди проходить дуже повільно, неодноразово спалахуючи навіть через довготривалий період після початку захворюван- ня.

Діагноз туберкульозу очей часто утруднений. Для ранньої діагностики потрібне старанне обстеження всіх функцій ока (центрального і периферичного зору, внутрішньоочного тиску). Для уточнення діагнозу при ураженні переднього відділу ока користуються біомакроскопією, а при обстеженні очного дна

офтальмоскопією. При туберкульозно-алергічній формі вар- то враховувати наявність туберкульозу іншої локалізації, по- зитивну, часто різко виражену реакцію на туберкулін, при ме- тастатичній наявність туберкульозу інших локалізацій або залишкових посттуберкульозних змін. Допомагає діагностиці проба з підшкірним уведенням туберкуліну: при активному туберкульозі очей можна візуально констатувати появу вог- нищевої реакції.

Щодо функцій органа зору, прогноз при туберкульозі очей завжди серйозний і залежить від локалізації, ступеня пошире- ності і тяжкості процесу. Так, при локалізації процесу в ділянці жовтої плями, навіть за самого сприятливого перебігу і завер- шення процесу, гострота зору завжди різко знижується. При ранній діагностиці, вчасно проведеному повноцінному ліку- ванні вдається досягти клінічного видужання більшості хворих, які повертаються до праці.

ТУБЕРКУЛЬОЗ КІСТОК І СУГЛОБІВ

Туберкульоз кісток і суглобів специфічне ураження будь- якої ділянки скелета. Найчастіше туберкульозний процес ло- калізується у хребті, рідше в кульшовому і колінному суг-

213

лобах, іноді виникає туберкульоз ліктьового і плечового суг- лобів, кісток стопи, кисті та ін.

Ураження туберкульозом кісток і суглобів розвивається внаслідок лімфогематогенного поширення інфекції при первин- ному інфікуванні МБТ, а також при пізній генералізації тубер- кульозу внаслідок загострення туберкульозних вогнищ, що за- гоїлись. На кістково-суглобовий туберкульоз можуть захворіти особи будь-якого віку. Захворювання у дітей і підлітків відрізняється більшим, ніж у дорослих, поширенням і значним розладом функцій ураженого відділу скелета.

Туберкульозні зміни в кістковій тканині спочатку представ- лені горбиками із зоною неспецифічних грануляцій (туберку- льозний остит). У міру прогресування число горбиків збіль- шується, вони зливаються між собою. З епіфізу і метафізу гор- бики поширюються на суглоб, суглобові поверхні руйнуються, виникають абсцеси, нориці. При затиханні процесу порожнина суглоба облітерується, що призводить до його анкілозу.

Урозвитку кістково-суглобового туберкульозу виділяють 4 стадії. У I стадії преартритичній, преспондилітичній відбувається формування туберкульозного вогнища в не- зміненій кістковій тканині; у II і III стадіях, що відповідають початку і розпалу артритичної, спондилітичної фаз, туберку- льозний процес поширюється на синовіальну оболонку і кісткові поверхні суглоба, сусідні хребці. Затихання, стабілі- зація туберкульозного процесу за наявності виражених і стійких деформацій скелета розглядається як IV стадія пост- артритична.

Клінічна картина кістково-суглобового туберкульозу виз- начається локальними симптомами ураження і симптомами туберкульозної інтоксикації.

Упреартритичній, преспондилітичній стадіях клінічна сим- птоматика захворювання невиразна і часто відсутня. Хворих турбує непостійний нічний біль або біль, що посилюється на ніч у суглобі, втома, напруження мязів, біль при пальпації і навантаженні по осі кінцівки. В артритичній стадії спостері- гається прогресування туберкульозного процесу з поширенням запалення на синовіальні оболонки, сусідні кісткові й мякі тка- нини, утворення абсцесів і нориць виникають припухлість, посилюється біль, зявляються напруження мязів, гіперемія, значно зменшується обєм рухів у суглобі. У хворих на тубер- кульоз суглобів нижніх кінцівок зявляється кульгавість.

214

Хворих на туберкульозний спондиліт найчастіше турбують втома і нічний біль у спині. Біль самостійний, посилюється при навантаженні. Визначається локальна болючість при натисненні на остисті відростки уражених хребців. При руйнуванні кількох сусідніх хребців зі стисненням нервових корінців зяв- ляється іррадіюючий біль. При огляді хворого на спондиліт ви- являється викривлення хребта, порушення постави, ходи, об- меження або відсутність рухів хребта на рівні уражених хребців, рухові розлади. З утворенням натічника виявляється мяка припухлість на шиї, стегні.

Симптоми інтоксикації при кістково-суглобовому туберку- льозі більше виражені у дітей і часто відсутні у дорослих. За- гальні прояви захворювання виражаються вегетативними роз- ладами, порушенням сну, апетиту, епізодичними підвищення- ми температури тіла. Зміни в гемограмі у вигляді нейтрофіль- ного лейкоцитозу, збільшення ШОЕ відзначаються при прогре- суючих формах і ускладненні абсцесом, норицями. З картиною гострого захворювання, що нагадує гострий остеомієліт, кістково-суглобовий туберкульоз може виникати і розвивати- ся у дітей молодшого віку.

Сучасні можливості лікування кістково-суглобового туберку- льозу забезпечують сприятливий прогноз хвороби за умови своє- часного виявлення захворювання і його раннього лікування.

ТУБЕРКУЛЬОЗ СЕЧОСТАТЕВИХ ОРГАНІВ

Туберкульоз органів сечової системи одне з найпошире- ніших урологічних захворювань, що поступається за частотою лише неспецифічним запальним процесам, сечокамяній хворобі і новоутворенням. У структурі захворюваності і хворобливості дана патологія у поєднанні з туберкульозом статевих органів (урогенітальний туберкульоз) посідає перше місце серед лока- лізацій позалегеневого туберкульозу. Сечостатевий туберку- льоз розвивається у людей віком 20–40 років. У звязку з особ- ливостями анатомічної будови, одночасне ураження нирок і статевих органів у чоловіків буває значно частіше, ніж у жінок. З органів сечової системи найчастіше уражаються нирки, се- ред чоловічих статевих органів придаток яєчка, передміху- рова залоза, у жінок маткові труби й матка.

Патогенез туберкульозу сечостатевої системи невідємний від патогенезу туберкульозу в цілому. Шляхів проникнення в

215

нирки мікобактерій туберкульозу переважно три: гематоген- ний (найчастіше), лімфогенний (рідко) та уриногенний висхід- ний (дуже рідко).

Дотепер не існує загальноприйнятої клінічної класифікації туберкульозу сечової (сечостатевої) системи. Проте більшість клініцистів при формулюванні діагнозу враховують стадію (ступінь рентгенологічної деструкції), фазу, поширеність і ак- тивність туберкульозного процесу, бацилярність. До ранніх стадій відносять субклінічний (інфільтративний туберкульоз ниркової паренхіми) і початковий деструктивний (папіліт, не- великі поодинокі каверни) нефротуберкульоз, до пізніх ка- вернозний нефротуберкульоз, піонефроз.

Сьогодні дуже рідко спостерігаються прогресуючі форми нефротуберкульозу. Якщо в доантибактеріальний період май- же половина хворих на нефротуберкульоз вмирала протягом перших трьох років з моменту перших проявів захворювання, то в сучасних умовах час від появи перших клінічних симп- томів захворювання до його діагностики становить в середньо- му 2,5 року. Хворі в цей період не отримують протитуберку- льозних препаратів, а їх загальний стан майже не порушуєть- ся, маса тіла залишається нормальною.

Туберкульоз нирок зазвичай буває двосторонній, при цьому в одній нирці інфекція прогресує, а в іншій збері- гається в латентному стані і не виявляється клінічно. Клініка туберкульозу сечової системи тісно повязана з анатомо-функціональними змінами нирок і сечових шляхів, а також залежить від приєднання ускладнень (хронічна нир- кова недостатність, пієлонефрит, камені нирок тощо). Ту- беркульоз нирок нерідко поєднується з туберкульозом ле- гень, кісток і суглобів.

Туберкульоз нирок часто має безсимптомний перебіг. У цих випадках припущення про захворювання виникає при тривалій лейкоцитурії, нерідко супутній гематурії, кислій реакції сечі. При локалізації туберкульозних змін у кірковій речовині ни- рок хворі можуть скаржитися на нездужання, невиражений ту- пий біль у поперековій ділянці, епізодичні підвищення темпе- ратури тіла. У таких хворих у загальному аналізі сечі і на знімку при рентгеноконтрастному дослідженні сечовивідних шляхів патологічних змін можна не виявити, у звязку з чим цю стадію туберкульозу нирок називають субклінічною. Уточнює діагноз туберкульозу виявлення МБТ у сечі.

216

При туберкульозному папіліті поряд із симптомами інток- сикації виникає гострий біль за типом ниркової коліки внаслі- док закупорки сечовода згустком крові або гною.

Для кавернозного туберкульозу нирок характерна вираже- на інтоксикація з підвищенням температури тіла до фебриль- них показників, озноб, постійний тупий біль, що перемежаєть- ся нирковими коліками. При поширенні туберкульозного запа- лення на сечовід і сечовий міхур у хворих зявляється часте, болюче сечовипускання.

При двосторонньому туберкульозі нирок можливий розви- ток хронічної ниркової недостатності, неспецифічного пієлонеф- риту, що значно обтяжують стан хворого.

Всі форми нелікованого деструктивного туберкульозу ни- рок в силу анатомічних змін ниркової паренхіми і приниркової клітковини, сечовода й сечового міхура можуть зрештою трансформуватися в туберкульозний піонефроз, вторинно змор- щену або звапнену нирку.

При обєктивному обстеженні в деяких хворих вдається про- пальпувати болючу нирку, визначити позитивний симптом Пастернацького.

Лабораторні методи дослідження сечі виявляють протеїну- рію, лейкоцитурію, еритроцитурію та неспецифічну бактері- урію, МБТ можуть бути відсутні.

Туберкулінові проби Манту і Коха дозволяють обгрунто- вано припускати наявність або відсутність активного специ- фічного процесу в органах сечостатевої системи задовго до от- римання результатів бактеріологічного дослідження сечі на мікобактерії туберкульозу і підвищити їх ефективність. Про- типоказаннями для проведення туберкулінодіагностики є інди- відуальна непереносимість туберкуліну і активний екстрауро- генітальний туберкульоз.

Рентгенодіагностика включає оглядову рентгенографію, томографію, пієлографію, екскреторну урографію, ниркову ангіографію, радіонуклідну ренографію. На рентгенограмі ділянки нирок у хворих можуть виявлятися фокуси зі звапнен- ням, на урограмах розширення порожнин нирок, деструк- тивні зміни одного або кількох сосочків при папіліті, порожни- ни розпаду при кавернозному туберкульозі. У хворих на піо- нефроз рентгеноконтрастна речовина заповнює множинні по- рожнини з розїденими краями. Рентгеноконтраст виповнює порожнини такої нирки негомогенно, що повязано з наявністю

217

в них некротичних сирнистих мас. Ці маси в основному обу- мовлюють так званий симптом клапана, що перешкоджає про- никненню контрасту із миски в сечовід. При збереженні про- хідності сечовода діагностика туберкульозного піонефрозу не така складна. Облітерація просвіту сечовода і неможливість його катетеризації утруднюють діагностику захворювання, етіологія якого нерідко встановлюється лише при оперативно- му втручанні. У таких хворих дані урографічного досліджен- ня вказують тільки на «німу» нирку.

Для діагностики нефротуберкульозу використовуються ен- доскопічні методи дослідження, а саме: цистоскопія, хромо- цистоскопія, катетеризація сечовода з метою дослідження сечі, що отримується з ниркової миски, або для виконання рет- роградної уретеропієлографії, ендовезикальної біопсії сечово- го міхура.

Ультразвукові методи дослідження у фтизіоурологічній практиці набувають значення як один із неінвазивних методів скринінг-діагностики клінічно не помічених специфічних і не- специфічних змін в органах сечостатевої системи.

Прогноз залежить від стадії захворювання і поширеності ураження органів сечової системи. На ранніх стадіях нефроту- беркульозу вдається досягти видужання майже усіх хворих. При виражених деструктивних формах нефротуберкульозу, особливо ускладнених ураженням сечових шляхів, незважаю- чи на виконання оперативних втручань, більше, ніж 30 % хво- рих залишаються стійкими інвалідами.

Туберкульоз чоловічих статевих органів може бути у виг- ляді міліарних, вогнищевих або вогнищево-деструктивних і фістульних форм. Першим уражається придаток яєчка, звідки інфекція сімявивідною протокою і лімфатичними судинами поширюється на передміхурову залозу, сімяні пухирці та яєч- ко.

Туберкульоз придатка яєчка (епідидиміт) характеризується хронічним малосимптомним перебігом. Придаток ущільнюєть- ся і збільшується у розмірах. Дуже рідко хвороба починається гостро, що супроводжується підвищенням температури тіла, набряком і почервонінням відповідної половини шкіри мошон- ки. При прогресуванні запальний специфічний процес перехо- дить на оболонки яєчка (періорхіт), сімявиносну протоку, тка- нини мошонки з формуванням фістул і розвитком бородавча- стого туберкульозу шкіри.

218