Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мельников МРХК (навч.пос).docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
10.89 Mб
Скачать

2.2. Турбокомпресори ( лопатеві компресори)

Радіальні (відцентрові) компресори в порівнянні з поршневими мають наступні основні достоїнства: малі габарити і масу, що доводяться на одиницю продуктивності; відсутність поступально рухомих частин і, отже, відсутність інерційних зусиль, що передаються на фундамент; стиснення газу без забруднення його маслом, оскільки в зоні стиснення немає пар, що труться, до яких необхідно було б підводити мастило.

Через конструктивні особливості відцентровий компресор економічний при великих продуктивностях (більше 1 м3/с).

Рис. 2.5. Схема відцентрового компресора:

1 – всмоктуючий отвір, 2 – ротор, 3 – робоче колесо

4 – дифузор, 5 – направляючий апарат, 6 – корпус (равлик),

7 – підшипник

На рис 2.5 показана принципова схема радіального (відцентрового) компресора. Відцентрові компресори мають декілька ступенів, число яких залежить від кінцевого тиску. Під ступенем відцентрового компресора розуміють поєднання робочого колеса 3, дифузора 4 і зворотного направляючого апарату 5. При обертанні робочого колеса 3 на стороні входу в нього утворюється розрідження, унаслідок чого газ поступає по всмоктуючому отвору 1 в канал між лопатками робочого колеса 3. У робочому колесі газ під дією відцентрової сили відкидається від центру до периферії, відбувається підвищення щільності і збільшення швидкості газу. Потрапивши з робочого колеса в дифузор 4, газ значно знижує свою швидкість, але зростає його тиск.

У наступний ступінь газ вже підвищеного тиску потрапляє по зворотному направляючому апарату 5. Пройшовши всі ступені, газ потрапляє у вихідний корпус (равлик) 6 і прямує в нагнітальний трубопровід.

Ротор 2 компресору встановлений на підшипниках 7.

Рис. 2.6. Схема осьового компресора:

1 і 9 – патрубки. 2 – конфузор, 3 – вхідний направляючий апарат, 4 – робоче колесо, 5 – що направляє апарат, 6 – випрямляючий апарат; 7 – дифузор, 8 – підшипник,

10– лопатки

Осьові компресори (рис 2.6). Повітря або газ входить паралельно осі ротора, далі переміщається в корпусі поступально від лопатки 10 до лопатки, одночасно одержуючи обертальний рух разом з лопаткою, і виходить також паралельно осі.

Осьовий компресор складається з вхідного патрубка 1, конфузора 2, вхідного направляючого апарату 3, групи ступенів, випрямляючого апарату 6, дифузора 7 і патрубка 9. Робочі колеса 4 ступенів разом з валом, на якому вони насаджені, утворюють ротор з направляючм апаратом 5 разом з корпусом, в якому вони закріплені, – статор. Ротор осьового компресора спирається на підшипники 8, які звичайно виконують у вигляді підшипників ковзання.

Вхідний патрубок служить для рівномірного підведення газу з трубопроводу, до кільцевого конфузора, який призначений для прискорення потоку перед вхідним направляючим апаратом і створення рівномірного поля швидкостей і тиску.

Вхідний апарат 3 направляє потік газу в заданому напрямі.

У ступенях газ стискається за рахунок механічної енергії, що підводиться. Випрямляючий апарат 6 додає газу на вході в дифузор осьовий напрям і стискає його. У дифузорі в зв'язку із збільшенням прохідних перетинів газ продовжує стискатися за рахунок втрати швидкості. Вихідний патрубок подає газ від дифузора до нагнітального трубопроводу.

Ступінь осьового компресора є поєднанням вінця лопаток 10 робочого колеса 4 і наступного за ним направляючого апарату 5.