Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мельников МРХК (навч.пос).docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
10.89 Mб
Скачать

7.1.2. Кріплення устаткування до фундаментів

Компресори, насоси, вентилятори і інше устаткування закріплюють на фундаменті фундаментними і анкерними болтами.

Фундаментний болт 4 (Рис. 7.3 а) – сталевий стрижень, нижня заставна частина якого зігнута, розгалужена (Рис. 7.3 би) або розчавлена для кращого зчеплення з бетоном. Верхня частина болта має різьблення для гайки. Фундаментні болти при монтажі заливають бетоном, тому, наприклад, при відриві виступаючої частини болта його необхідно вирубати з бетону.

Анкерний болт 7 (Рис. 7.3 в) застосовують переважно для кріплення крупного устаткування (наприклад, компресорів великої продуктивності) до фундаменту 1. Анкерний болт в бетон не закладають, у разі потреби його легко замінити. На фундаментах анкерний болт закріплюють за допомогою анкерної плити 8, яку закладають у фундамент в процесі його виготовлення. Анкерний болт сполучають з анкерною плитою або за допомогою різьблення, або шляхом повороту Т-подібної головки болта нижче за щілину анкерної плити.

Застосування анкерних болтів в порівнянні з фундаментними більш трудомістко і їх виготовлення дорожче, але із-за зручності при експлуатації і монтажі їх широко застосовують.

При затягуванні гайки у фундаментних і анкерних болтів рама притискається до фундаменту силою, рівній сумі ваги устаткування і зусилля затягування болта. Затягування фундаментних або анкерних болтів повинне бути таким, щоб сила тертя, що створюється вагою агрегату і зусиллям затягування болта, була більше зусиль зрушення агрегату під час роботи. В цьому випадку болт працюватиме в сприятливих умовах – тільки на розрив.

а б в

Рис. 7.3. Способи кріплення устаткування до фундаментів фундаментним болтом (а), фундаментним болтом, що закладається в кубло (б), і анкерним болтом (в):

1 – фундамент, 2 – колодязь, 3 – рама, 4 і 7 – фундаментний і анкерний болти, 5 – гайка фундаментного болта, 6 підливка бетону, 8 – анкерна плита

Фундаментні або анкерні болти випускають заводи-виготівники машин. Якщо болти відсутні, їх виготовляють діаметром, рівним діаметру отворів в лапах рами машини.

Якщо навантаження на болти невідоме, довжину анкерних болтів приймають рівною 15 діаметрам болта, а довжину фундаментних болтів – 20 діаметрам.

7.2 Організація робочого місця

Робочим місцем монтажника є весь монтажний майданчик. Монтажний майданчик — поняття комплексне і включає виробничі, побутові і складські споруди; майданчики для укрупненої збірки технологічного устаткування і конструкції; під'їзні шляхи; тимчасові розводки стислого повітря, горючих і інертних газів, електроенергії, води; пости для зварки, розрізання, термообробки зварних з'єднань.

Правильна організація робочого місця і здійснення необхідних підготовчих операцій істотно покращують економічну ефективність виконання монтажу устаткування, дають можливість використовувати прогресивні методи монтажу, збільшують продуктивність праці на 20 — 25 % і значно скорочують терміни монтажних робіт.

Перед початком монтажних робіт розробляють перелік заходів, направлених на вдосконалення організації і обслуговування робочих місць; сучасні методи і прийоми виконання монтажу, і ін.

Більшість компресорів і насосів встановлюють в закритих, звільнених від будівельного сміття і матеріалів приміщеннях (машинних залах), де температура повинна бути не нижче за 5° С. Організація монтажного майданчика починають після закінчення основних будівельних робіт.

Схема розташування на монтажному майданчику устаткування, допоміжних приміщень, матеріалів, інструменту і пристосувань з урахуванням безпечного ведення робіт при монтажі є в проекті виробництва робіт (ППР). ППР встановлює послідовність подачі устаткування і його складальних одиниць на монтажний майданчик і місце їх часового зберігання.

На монтажному майданчику при необхідності обладнати місце укрупненої збірки деталей і складальних одиниць. Укрупнену збірку звичайно суміщають з іншими видами монтажних робіт, що повинно бути враховано при виборі місцеположення майданчика.

Якщо передбачаються роботи на відкритих майданчиках, обладнати закриті тимчасові приміщення для конторки, комор, майстерень, чи ж зводяться надувні приміщення (намети) в монтажній зоні для розміщення необхідних підрозділів.