Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина1.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
513.53 Кб
Скачать

Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Програма дисципліни "Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності" передбачає вивчення загальних положень зовнішньоекономічного права (поняття, предмет, методи й джерела права) і його окремих інститутів.

Мета дисципліни:

  • ознайомити студентів з особливостями, основними поняттями, категоріями, інститутами правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

  • забезпечити їх знаннями міжнародно-правових та внутрішньодержавних положень, що розкривають питання правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності,

  • забезпечити правову підготовку, спрямовану на формування інтелектуального потенціалу висококваліфікованих працівників, що володіють основами теоретичних знань у сфері зовнішньоекономічної діяльності, необхідних для їх майбутньої трудової діяльності тощо.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • основні проблеми правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності України;

  • предмет і завдання курсу "Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності";

  • загальні засади міжнародно-договірної та національно-правової уніфікації зовнішньоекономічної діяльності;

  • міжнародні організації та міжнародно-правові джерела з регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

  • звʼязок правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності з іншими галузями права;

  • тарифні та нетарифні методи регулювання зовнішньоекономічної діяльності, порядок їх введення та порядок реалізації в практиці;

  • міжнародні та національні нормативно-правові вимоги до способів укладання та форми зовнішньоекономічних договорів (контрактів);

уміти:

  • використовувати набуті знання з правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності України у практичній діяльності;

  • працювати з зовнішньоекономічними договорами, універсальними та регіональними конвенціями щодо регулювання зовнішньоекономічної сфери, а також тлумачити їх зміст відповідно до конкретних ситуацій;

  • добре орієнтуватися в міжнародній і національній нормативно- правовій базі з зовнішньоекономічної діяльності з метою швидкого находження необхідних документів та основних підходів до вирішення тих чи інших питань;

  • оцінювати перспективні напрямки розвитку правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності, вивчаючи досвід зарубіжних країн.

Основною нормативною базою курсу є: Конституція України, Господарський кодекс України, Господарський процесуальний кодекс України, Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та інші законодавчі акти.

Основні терміни дисципліни

Зовнішньоекономічна діяльність – діяльність субʼєктів господарської діяльності України та іноземних субʼєктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) – матеріально оформлена угода двох або більше субʼєктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обовʼязків у зовнішньоекономічній діяльності.

Експорт (експорт товарів) – продаж товарів українськими субʼєктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним субʼєктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів. При цьому термін реекспорт (реекспорт товарів) означає продаж іноземним субʼєктам господарської діяльності та вивезення за межі України товарів, що були раніше імпортовані на територію України.

Iмпорт (імпорт товарів) – купівля (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) українськими субʼєктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних субʼєктів господарської діяльності товарів з ввезенням або без ввезення цих товарів на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами.

Митний тариф – це систематизований згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності перелік ставок ввізного мита, яке справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України.

Митна декларація – письмова заява встановленої форми, яка подається митному органуі містить відомості щодотоварівітранспортних засобів, які переміщуються черезмитний кордонУкраїни, необхідні для їхмитного оформленняабо переоформлення.

Митна вартість товарів, які переміщуються через митний кордон України – це їх ціна, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари, обчислена відповідно до положень Митного Кодексу України.