Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина1.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
513.53 Кб
Скачать

Основні терміни дисципліни

Автономія волі – це принцип, згідно з яким учасники правовідносин з іноземним елементом можуть здійснити вибір права, що підлягає застосуванню до відповідних правовідносин.

Відсилання до права третьої держави – відсилання колізійної норми права іноземної держави, визначеної відповідно до Закону України "Про міжнародне приватне право", до права третьої держави.

Вибір права – це право учасників правовідносин визначити, право якої держави підлягає застосуванню до правовідносин з іноземним елементом.

Визнання рішення іноземного суду – поширення законної сили рішення іноземного суду на територію України в порядку, встановленому Законом України "Про міжнародне приватне право".

Зворотне відсилання – повторне відсилання колізійної норми права іноземної держави до правопорядку держави, колізійна норма якого відіслала до даного іноземного правопорядку.

Зовнішньоекономічна діяльність – це діяльність субʼєктів господарської діяльності України та іноземних субʼєктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Іноземний елемент – ознака, яка характеризує приватноправові відносини, що регулюються Законом України "Про міжнародне приватне право", та виявляється в одній або кількох з таких форм:

хоча б один учасник правовідносин є іноземцем, особою без громадянства або іноземною юридичною особою;

обʼєкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави;

юридичний факт, який впливає на виникнення, зміну або припинення правовідносин, мав чи має місце на території іноземної держави.

Колізійна норма – це норма, що визначає право якої держави може бути застосоване до правовідносин з іноземним елементом.

Міжнародний договір України – чинний міжнародний Договір України, згода на обовʼязковість якого надана Верховною Радою України.

Міжнародне приватне право – це галузь права, яка регулює приватні відносини, ускладнені іноземним елементом.

Обхід закону – застосування до правовідносин з іноземним елементом права іншого, ніж право, передбачене відповідним законодавством.

Правова кваліфікація – це визначення права, що підлягає застосуванню до правовідносин з іноземним елементом.

Приватноправові відносини – це відносини, які ґрунтуються на засадах юридичної рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності, субʼєктами яких є фізичні та юридичні особи.

Тематичний план

з/п

Назви тем

Кількість годин

Лекції

Семі-нари

Прак-тичні заняття

1.

Матеріальний та колізійний метод регулювання в МПП. Джерела колізійного права

2

2

2.

Особистий закон фізичної та юридичної особи

3.

Колізійні питання речових відносин. Колізійні питання договірних зобовʼязань

2

1

4.

Колізійні питання спадкових відносин. Колізійні питання сімейних відносин

2

3

5.

Застосування судами іноземного права

Всього

6

6

Форма підсумкового контролю – залік.