Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина1.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
513.53 Кб
Скачать

Задача 3

У Німеччини у німецького власника злочинцями була вкрадена машина, привезена до України і продана українському покупцеві. Дані факти стали відомі правоохоронним органам України. Німецький власник, дізнавшись про те, що його машина знаходиться в українського покупця, вирішив прийняти заходи до її витребування.

1. Використовуючи знання правил міжнародної підсудності та колізійного права, проконсультуйте німецького власника на предмет того, до суду якої держави (України чи Німеччини) йому слід звертатися для витребування свого майна? На підставі яких норм права і яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 4

Між українським ВАТ та італійською фірмою в Києві був укладений контракт постачання, згідно з яким італійська фірма зобовʼязалася поставити товар на умовах DDU (м. Канів). При цьому відповідно до контракту італійська фірма зобовʼязана була здати товар курʼєрській пошті DHL для пересилки набувачу, а датою постачання за контрактом вважається дата поштової накладної.

  1. Встановіть місце, в якому стався перехід права власності на товар.

Задача 5

Громадянин України Л, старший механік науково-дослідного судна "Сант-Альбан", що стояв на стоянці в Марселі (Франція), попросив у капітана судна відпустку за свій рахунок, аби відвідати родичів, що проживають у Житомирі. Капі­тан судна відмовив в наданні відпустки, посилаючись на те, що Л немає ким замінити і що трудовий контракт з ним не передбачає відпусток протягом пʼяти років. Проте Л само­вільно покинув судно і виїхав до України. Повернувшись через два тижні, він дізнався, що на його місце прийнята інша людина.

Чи може Л звернутися до українського суду з вимогою про відновлення на роботі? Правом якої держави повинні регулюватися трудові відносини?

Врахуйте наступні додаткові обставини:

  • капітан судна має громадянство Філіппін;

  • судно плаває під прапором Ліберії;

  • власником судна є англійська компанія.

Задача 6

Громадянин Іраку, що працює шофером на українському підприємстві, звернувся до роботодавця з проханням надати йому декілька вихідних днів протягом мусульманських свят. Замість цього він погоджувався відпрацювати дані дні протягом святкових і вихідних днів. Директор підприємства відмовив, пославшись на те, що КЗпП України така практика заборонена.

Чи правий директор? Правом якої держави регулюються дані трудові відносини? Чи можливий в трудовому договорі вибір застосовного права?

Задача 7

Український громадянин Я працював в ООН. У 1983 р. він за­просив політичний притулок в США, про що повідомив постійного представника СРСР при ООН і Генерального секретаря ООН. Через деякий час глава служби з персоналу проінформував Я про інструкції, отримані з кабінету Гене­рального секретаря ООН, відповідно до яких Організація не має наміру подовжувати контракт Я після його закінчення. Він виразив протест проти цього рішення і послався на права, надані йому резолюцією 37/126 Генеральної Асамблеї ООН, відповідно до якої, "в разі, якщо службовці, призначені на певний термін, пропрацювавши пʼять років, покажуть задовільні результати, їх ситуація буде прийнята до уваги в цілях продовження карʼєри".

Яким чином регулюються трудові відносини міжнародних службовців? Чи має бути задоволене прохання пана Я про продовження трудового контракту?