Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина1.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
513.53 Кб
Скачать

Бюджетне право та актуальні проблеми податкового права

В Україні відбувається реформування суспільних відносин, що обумовлене поверненням держави в русло соціально-економічних процесів світового розвитку, створенням сучасного ринкового господарства.

Провідну роль у механізмі регулювання з боку держави суспільних відносин, які виникають з приводу формування, розподілу та використання централізованих і децентралізованих фондів коштів відіграє бюджетне та податкове право.

Проблеми фінансового оздоровлення країни, розбудови системи бюджетно-правових норм є визначальними в системі засобів правового регулювання і тісно повʼязані з особистим добробутом пересічного громадянина, ефективністю господарювання різноманітних субʼєктів. Своєчасність та повнота виплати заробітної плати та пенсій, розмір податкових відрахувань з доходу (прибутку) фізичних (юридичних) осіб, відрахування на соціальне страхування в різноманітні фонди – є визначальними для діяльності не лише загальнодержавного рівня. Знання відповідних норм бюджетного та податкового права, механізму їх дії стали обʼєктивною необхідністю для широкого кола правознавців, економістів, для апарату законодавчих і виконавчих органів державної влади, підприємств, установ, організацій і громадян.

Програма навчальної дисципліни "Бюджетне право та актуальні проблеми податкового права" складена відповідно до освітньо-кваліфікаційної програми "магістр" за спеціальністю "Правознавство".

Внутрішня організація та побудова курсу "Бюджетне право та актуальні проблеми податкового права" визначається метою та відповідає завданням його вивчення. Логіка та зміст курсу побудовані таким чином, щоб дати студентам всебічне уявлення про зміст бюджетних та податкових правовідносин, зʼясувати особливості їх прояву у різних сферах цієї діяльності. Набуття знань з курсу дозволяє підготувати правознавців, здатних розвʼязувати складні фінансово-правові проблеми.

Метою викладання навчальної дисципліни "Бюджетне право та актуальні проблеми податкового права" є формування у майбутніх фахівців-правознавців теоретично і емпірично обґрунтованих знань про сукупність юридичних норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають в процесі формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів коштів, з метою забезпечення виконання завдань і функцій держави, а також теоретичних основ побудови податкової системи та напрямів проведення податкової політики України, розуміння особливостей і механізмів оподаткування, методів податкової роботи фіскальних служб.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • норми права, які регулюють бюджетні відносини;

  • основні засади податкового законодавства України;

  • види податків та зборів, закріплених в ПКУ;

  • загальні засади встановлення податків і зборів;

  • систему адміністрування податків, зборів (обовʼязкових платежів);

  • мету та роль держави в процесі здійснення нею бюджетного процесу;

уміти:

  • тлумачити положення правових норм бюджетного та податкового права;

  • ставити питання щодо підвищення ефективності податкової та бюджетної системи України та організувати наукові дослідження з пошуку методів та напрямів їх вирішення;

  • орієнтуватися у досить широкому спектрі бюджетних та податкових правовідносин, а також застосовувати отримані теоретичні знання у своїй повсякденній практичній діяльності.