Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
176.13 Кб
Скачать

95. Ревізія як основний метод фінансового контролю,її види. Оформлення результатів ревізії

Основним методом фінансового контролю є ревізія, яка проводиться з метою встановлення законності фінансової дисципліни на конкретному об'єкті. Законодавство закріплює обов'язковий і регулярний характер ревізії.

Ревізії поділяються на кілька видів.

За змістом ревізії поділяються на документальні і фактичні. Документальні ревізії включають в себе перевірку різних фінансових документів. На основі їх аналізу можна визначити законність і доцільність витрачання коштів. В ході фактичної ревізії перевіряється наявність грошей, цінних паперів і матеріальних цінностей.

За часом здійснення ревізії поділяються на планові та позапланові. В основному ревізії проводяться відповідно до плану, який складається у вищестоящих органах,

міністерствах і відомствах. Планові ревізії виробничій сфері проводяться не рідше одного разу на рік, а в невиробничій сфері - не рідше двох разів на рік.

За обстежуваній періоду діяльності ревізії діляться на фронтальні і вибіркові. При фронтальній (повній) ревізії перевіряється вся фінансова діяльність суб'єкта за певний період. Вибіркова (часткова) являє собою перевірку фінансової діяльності тільки за короткий період часу.

За обсягом діяльності ревізії поділяються на комплексні, за яких перевіряється фінансова діяльність даного суб'єкта у різних областях, і тематичні, які зводяться до обстеження якої-небудь сфери фінансової діяльності.

Ревізія вважається завершеною, якщо виявлені порушення усунено, винних притягнено до адміністративної, дисциплінарної чи матеріальної відповідальності і вжито заходів щодо недопущення таких порушень надалі.

За умови виявлення ревізією грубих порушень чинних нормативних актів ревізор має встановити обсяг заподіяної матеріальної шкоди, знайти причини допущених порушень та винних у цьому конкретних осіб.

У разі виявлення зловживань ревізор має одержати від посадових осіб підприємства, установи або організації, що ревізується, копії документів, які свідчать про зловживання, а у разі необхідності - вилучити потрібні йому документи до закінчення ревізії чи перевірки, залишивши у справах акт про вилучення документів та їхні копії

Копії оригіналів документів ревізор отримує лише за умови, якщо сам зміст документа є доказом факту порушень.

За результатами документальної ревізії ревізором складається акт - двосторонній документ, у якому мають бути об'єктивно відображені наслідки ревізії фінансово-господарської діяльності перевіреного підприємства, установи чи організації, наведено перелік фактів виявлених порушень та хиб у їхній роботі. Форма складання акта затверджується відомчими положеннями й інструкціями.

Ревізор повинен ретельно перевірити правильність обґрунтувань, доказів та фактів, що викладені у поясненнях, зауваженнях або запереченнях посадових осіб (за необхідності здійснити додаткову перевірку) і скласти письмовий висновок, текст якого узгоджується з безпосереднім керівником ревізора й затверджується керівником контрольно-ревізійного підрозділу (відділу у районі, місті, управління) або його заступниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]