Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
176.13 Кб
Скачать

69. Правове положення та функції комерційних банків

Комерційні банки належать до другого рівня банківської системи і становлять важливу ланку кредитної системи України. Комерційні банки - багатофункціональні установи, що здійснюють основні кредитні і фінансові операції, пов'язані з обслуговуванням господарської діяльності клієнтів.

У ст. 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" зазначено, що банк - це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати в сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах і на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

Характеризуючи правове становище комерційних банків у Законі України "Про банки і банківську діяльність" закріплено поняття системоутворювального банку, зобов'язання якого становлять не менше ніж 10% загальних зобов'язань банківської системи. Це такі банки, як "Аваль", "Приватбанк", "Промінвестбанк", "Ощадбанк" та ін., які мають найбільшу кількість філій в Україні.

Сучасні комерційні банки, будучи юридичними особами і здійснюючи господарську діяльність, як правило, не наділені повноваженнями владного характеру.

Функції

- посередництво у перерозподілі вільних грошових ресурсів;

- мобілізація грошових ресурсів та вкладів від клієнтів;

- надання клієнтам позичок і створення нових платіжних засобів;

- здійснення розрахунків між клієнтами.

70. Правове регулювання ощадної справи. Ощадний банк України, його повноваження, функції

Населення України може вносити заощаджувальні вклади в будь-який комерційний банк. За чинним законодавством умови приймання коштів від вкладників банки встановлюють самостійно.

Спеціалізованим банком, який здійснює операції по залученню коштів населення та їх розміщенню, є Ощадний банк України.

Він несе відповідальність за ефективну організацію ощадної справи в державі, забезпечує впровадження прогресивних форм розрахунково-кредитного та касового обслуговування населення, розширення безготівкових розрахунків, розповсюдження і погашення цінних паперів, кредитування населення, валютне обслуговування іноземних та українських громадян, надає різноманітні платні послуги.

Вкладниками можуть бути громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства. Вкладники вільні у виборі банку для зберігання своїх коштів, а також можуть мати вклади в одному чи кількох установах Ощадного банку України.

Вкладники можуть розпоряджатися вкладами, одержувати по них доход у вигляді відсотків та в іншій формі, запропонованій банком, здійснювати безготівкові розрахунки. Закон України «Про банки і банківську діяльність» не забороняє населенню робити вклади у будь-якому комерційному банку. Комерційні банки самостійно встановлюють умови, на яких вони здійснюють операції по зберіганню коштів.

Вкладники мають право заповідати свій вклад будь-якій особі, організації або державі відповідно до законодавства. Вклад, по якому не зроблено заповідального розпорядження, у випадку смерті вкладника банки видають спадкоємцям у порядку, встановленому чинним законодавством України.

Окремо регулюються права неповнолітніх по вкладах. Якщо неповнолітній вносить у банк вклад особисто на своє ім'я, то і розпоряджається ним особисто.

Вкладами, внесеними будь-якою особою на ім'я неповнолітнього, розпоряджаються:

а) до досягнення неповнолітнім 15 років — батьки чи інші законні представники неповнолітнього;

б) по досягненню неповнолітнім 15 років — самі неповнолітні, проте за згодою своїх батьків або інших законних представників.

Цивільно-правові норми регламентують відносини банків з населенням з приводу різних видів вкладів: до запитання, строкових, умовних, виграшних, на поточний рахунок; безготівкових розрахунків з вкладів (комунальні послуги тощо); переказів, зберігання облігацій державних позик, реалізації облігацій державних позик тощо.

Держава з метою захисту заощаджень населення від негативного впливу інфляційних процесів намагається збільшувати вкладникам Ощадного банку України по строкових вкладах відсоткову ставку, провадити компенсаційні виплати по заощадженнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]