Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
176.13 Кб
Скачать

71. Поняття і принципи податкового права. Джерела податкового права

Податкове право — це підгалузь фінансового права. Воно містить закони і підзаконні нормативні акти, правові норми, якими закріплюються принципи побудови податкової системи, права, обов'язки та відповідальність учасників податкових правовідносин, види платежів і т. п., а також теоретичні положення (вчених), що пояснюють ті чи інші явища, обставини, терміни тощо. Іншими словами, податкове право — сукупність правових норм, якими регулюються відносини в галузі податків.

ПРИНЦИПИ. Загальноправові принципи закріплено в усіх галузях права:• законність;• відсутність зворотної сили;• відповідність прав і обов'язків тощо.

Для податкового права як підґалузі фінансового права, галузеві принципи закріплено в ст. З Закону України "Про систему оподаткування". До них належать принципи:

• стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності — введення пільг з оподаткування прибутку (доходу), спрямованого на розвиток виробництва;

• обов'язковості;

• рівнозначності і пропорційності;

• рівності, тобто недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації ;

• соціальної справедливості — забезпечення соціальної підтримки малозабезпечених верств населення; а також стабільності — забезпечення незмінності податків та зборів протягом бюджетного року;

• економічної обґрунтованості — збалансованості витрат бюджету з його доходами;

• рівномірності сплати — встановлення строків сплати податків та зборів згідно з необхідністю забезпечення вчасного надходження коштів до бюджету з метою фінансування витрат;

• компетенції — встановлення і скасування податків та зборів, а також пільг їхнім платникам здійснюються відповідно до законодавства;

• єдиного підходу — забезпечення єдиного підходу до розробки податкових законів з обов'язковим визначенням платника податку та збору (обов'язкового платежу), об'єкта оподаткування, джерела сплати податку та збору (обов'язкового платежу), податкового періоду, ставок податку та збору (обов'язкового платежу), строків та порядку сплати податку, підстав для надання податкових пільг;

• доступності — забезпечення дохідності норм податкового законодавства для платників податків та зборів.

Джерелами податкового права України є Конституція України, Податковий кодекс України, закони України та підзаконні акти що стосуються оподаткування, а також міжнародні договори України (наприклад, договори про уникнення подвійного оподаткування).

72. Правовий статус Мін.Фін України

Правовий статус Міністерства фінансів України регламентується Положенням, затвердженим Указом Президента України від 26 серпня 1999 року № 1081/99 (зі змінами) «Про Положення про Міністерство фінансів України».

Міністерство фінансів України (Мінфін України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Мінфін України забезпечує проведення єдиної державної фінансової, бюджетної, податкової політики, спрямованої на реалізацію певних завдань економічного та соціального розвитку України, здійснює координацію діяльності в цій сфері інших центральних органів виконавчої влади.

Мінфін України у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та згаданим Положенням.

Мінфін України узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства та в установленому порядку вносить їх на розгляд Президентові України та Кабінету Міністрів України.

У межах своїх повноважень Мінфін України організовує виконання актів законодавства і здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]