Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
735.23 Кб
Скачать

2. Організаційно-методичні вказівки

Філософія у національній академії внутрішніх справ вивчається на першому курсі. Науковими і методичними основами курсу є системно-діяльнісний підхід, методологічний плюралізм, а також принципи цілісності і взаємодоповнення. Роль і місце філософії в підготовці фахівців для системи МВС України визначається тим, що в складних, суперечливих процесах перебудови основ життя українського суспільства вона допомагає працівникам правоохоронних органів усвідомлено займати тверду життєву і професійну позицію у вирішенні задач по захисту правопорядку. Взаємозв'язок філософії з іншими філософськими, історичними та юридичними дисциплінами визначається двома основними моментами. По-перше, для спеціальних правових дисциплін філософія служить світоглядною і методологічною підставою вирішення їхніх проблем. По-друге, навчальний матеріал юридичних дисциплін дозволяє конкретизувати й уточнювати зміст філософських положень.

Загальною методичною вимогою вивчення філософії є вироблення особистого, духовно-практичного відношення курсантів до її проблем на основі критичного осмислення навчальної і наукової літератури.

Основною вимогою для ефективного одержання і поглиблення знань з філософії може слугувати опрацювання, критичне осмислення рекомендованої літератури, насамперед класичної.

Найбільш результативними прийомами вивчення історії філософії є конспектування праць класиків філософії і написання доповідей та рефератів. При вивченні проблем основних розділів філософського знання варто виробляти навички самостійного формулювання питань до прочитаного матеріалу і можливих опонентів.

Контроль за засвоєнням філософських знань здійснюється декількома способами: застосовуються різні форми опитування і написання контрольних робіт на семінарських заняттях, а також систематичне проведення модульного контролю, складання екзамену.

При виставленні оцінок враховуються, насамперед, знання, розуміння й уміння аналізувати філософські ідеї, а не особисте відношення до них тих, хто відповідає.

Інформаційно-методичним забезпеченням самостійної роботи курсантів служить перелік питань для самостійної підготовки, що передбачені планами семінарських занять, а також список літератури до теми.

3. Програма курсу змістовий модуль 1. Філософія, її гуманістичний сенс та призначення. Історичні типи філософії

Тема 1. Філософія, її світоглядно-гуманістичний сенс та призначення

Філософія та світогляд. Структура світогляду. Світогляд і світовідчуття, світосприйняття і світорозуміння. Світогляд як форма самоусвідомлення людини. Історичні типи світогляду: міфологія, релігія, філософський світогляд. Особливості міфології. Суспільно-історична природа релігії, її соціальні та гносеологічні функції. Зародження філософської думки. Загальне і особливе в історичних типах світогляду.

Специфіка філософського усвідомлення світу. Предмет філософії. Основне питання філософії як філософська проблема. Філософія як дослідження світоглядних проблем засобами раціонального мислення.

Основні функції філософії: світоглядна, пізнавальна, методологічна, соціально-практична та ін.

Філософія та право. Взаємодія категоріальних систем філософії і юриспруденції. Взаємозв’язок філософії та ідеології, філософії та політики, філософії і науки. Філософське обґрунтування гуманізму і загальнолюдських цінностей. Філософія, її людські виміри та сенс у сучасному суспільному житті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]