Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Перелік ключових термінів та понять до теми

«Благо», «свобода», «відповідальність», «рівність», «справедливість», «правова культура», «цінність», «суще», «належне», «ціннісна установка».

Методичні рекомендації

До першого питання. Необхідно звернути увагу на соціальні та науково-практичні передумови виникнення та розвитку філософії права, а також врахувати, що в історії філософсько-правової думки існували різні підходи до визначення філософії права та її предмета. Разом з тим, потрібно пояснити, чим викликано різноманіття підходів до предмета філософії права. Для вирішення цього питання доцільно врахувати, що переважна більшість дослідників вважають філософію права частиною філософії, а саме одного з її розділів – соціальної філософії, а тому необхідно пригадати специфіку філософії та її основних складових частин. Важливим питанням для з’ясування специфіки філософії права як особливої теоретичної дисципліни є з’ясування сутності та особливостей філософського підходу до права. Наступним важливим питанням є виявлення відмінності між філософським осмисленням права та його науковим пізнанням, а також виявити специфіку філософсько-правової рефлексії та дискурсу. Крім того, передусім визначитись, що ж розуміється у філософії права під позитивним і природним правом? Окрім цього слід, зробити порівняльний аналіз предмету філософії права, соціології та теорії права.

До другого питання. Розглядаючи цю проблему, потрібно ґрунтовно ознайомитись із особливостями визначення понять: «свобода», «відповідальність», «рівність», «справедливість», «благо». Потрібно розкрити проблему свободи волі, вибору та відповідальності особистості, її обов’язків та прав.

Проаналізувати підходи до вирішення проблеми блага в історії світової культури. Дати відповідь на питання, чому право є цінністю та елементом загального блага.

До третього питання. Визначальними концептами при розкритті цієї проблеми є «право як цінність» та «правова культура». На основі уточнення змісту цих наукових поняттєвих конструкцій доцільно розкрити сутність та взаємозв’язок ціннісних правових установок, їх вплив на формування активності правових суб’єктів.

Додаткові питання

  1. Проаналізуйте процес формування поняття «філософія права» в різних філософських традиціях.

  2. За яких умов закон є знаряддям реалізації права, а за яких умов він може суперечити праву?

  3. Чому цілісне уявлення про суспільство неможливе без розуміння специфіки права?

  4. Чому будь-яка норма права підлягає філософському тлумаченню?

  5. Обґрунтуйте, чому лише вільні індивіди є сутністю і сенсом права?

  6. Чому філософію права можна визначити як міждисциплінарну галузь наукового знання?

  7. Чому існують різні варіанти розв'язання однієї правової проблеми?

  8. Чи можлива відмова від примусу як умови виконання норм закону?

  9. Чи існують суперечності між правами людини і правами суспільства?

  10. Українські громадяни є суб’єктами чи об’єктами права? Проаналізуйте сучасну ситуацію на конкретних прикладах.

Теми рефератів, доповідей

1. Загальна характеристика сучасних концепцій справедливості.

2. Проблема блага в історії світової культури. Право як елемент загального блага.

3. Суще та належне в моралі і праві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]