Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК ДЕ- спеціаліст 2013.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
870.4 Кб
Скачать

Проаналізувати особливості педагогічної творчості. Відповідь обґрунтувати прикладами

Відповідь. Особливості педагогічної творчої діяльності:

  • етапи розв’язання творчої задачі тісно пов’язані у часовому відношенні;

  • педагогічна творчість здійснюється постійно, щодня, результати її виявляються не одразу;

  • вміння прогнозувати подальші можливості розвитку якостей вихованців по початковим результатам впливу, передбачати сприймання результатів своєї діяльності;

  • творчий процес вчителя завжди співзвучний із творчим процесом кожного вихованця і з творчим процесом всього педагогічного колективу;

  • педагогічна творчість вимагає від вчителя вміння керувати своїм психічним станом, здійснювати безперервний процес педагогічного спілкування.

Охарактеризувати зміст рівнів творчої педагогічної діяльності

Відповідь. Виводимо чотири рівні творчої педагогічної діяльності вчителя:

1-й рівень – репродуктивний;

2-й рівень – раціоналізаторський;

3-й рівень – конструкторський;

4-й рівень – новаторський.

Репродуктивний рівень передбачає, що вчитель, працюючи на основі вироблених до нього методик, рекомендацій, досвіду, відбирає ті, які найбільше відповідають конкретним умовам його праці, індивідуально-психологічним особливостям учнів.

Раціоналізаторський рівень передбачає, що вчитель на основі аналізу свого досвіду, конкретних умов своєї педагогічної діяльності вносить корективи у свою роботу, вдосконалює, модернізує деякі елементи існуючих рекомендацій, методик, досвіду відповідно до нових завдань.

Конструкторський рівень характеризує діяльність учителя, коли на основі свого досвіду, самоаналізу своєї діяльності і знань психолого-педагогічних особливостей учнівського колективу вчитель, використовуючи існуючі методики, рекомендації, передовий досвід, конструює свій варіант вирішення

педагогічної проблеми.

Новаторський рівень передбачає, що вчитель вирішує педагогічні проблеми на принципово нових засадах, які вирізняються оригінальністю, високою результативністю.

Окреслити зовнішні умови розвитку педагогічної творчості. Обґрунтувати свою відповідь

Відповідь. До найбільш суттєвих зовнішніх (об’єктивних) умов, від яких залежить розвиток педагогічної творчості, відносять:

  1. Вимоги, які ставить до освітніх закладів, суспільство. Вони відображають сучасну соціальну ситуацію, перспективи суспільного і науково-технічного прогресу.

  2. Рівень розвитку сучасної науки, особливо науки про людину, передусім педагогіки і психології.

  3. Стан освітньої (шкільної) практики, у тому числі професійна підготовка вчителів і забезпечення освітніх закладів сучасними засобами навчання.

  4. Методичні настанови, вміщені в програмах, посібниках, інструкціях органів освіти; вимоги органів народної освіти до закладу, методистів, вчителів.

  5. Педагогічна позиція певного колективу, його творчий потенціал, психологічна атмосфера, готовність до спільного пошуку оптимальних рішень.

Окреслити внутрішні умови розвитку педагогічної творчості. Обґрунтувати свою відповідь

Відповідь. Зовнішні умови впливають на формування внутрішніх умов розвитку педагогічної творчості. До найбільш важливіших внутрішніх умов належать: високий рівень наукової та педагогічної компетентності вчителя, його розвинуте психолого-педагогічне мислення, потяг до творчого пошуку, володіння педагогічної технікою, певний педагогічний досвід, достатній рівень розвитку вмінь, уяви та інтуїції.

Існує ще одна група умов, внутрішніх для навчального процесу. Це рівень розвитку колективу учнів, його інтелектуальний та емоційний тонус, а також підготовленість до творчого процесу кожного учня.