Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация готельного господарства.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
504.32 Кб
Скачать

10. Методи навчання

Для засвоєння знань, формування умінь, навичок та застосування знань на практиці, перевірки та оцінки знань, умінь і навичок при вивченні дисципліни «Організація готельного господарства» застосовуються різні форми та методи навчальної діяльності студентів. Навчальним планом передбачені такі форми навчання: лекції, семінарські заняття, практичні роботи, лабораторні роботи, індивідуальні науково-дослідні завдання та самостійну роботу.

Результативність досягнення мети вивчення дисципліни залежить від вдалого поєднання змісту й методів навчання. Добір методів вивчення навчальної дисципліни здійснювався відповідно до форми організації роботи студентів та структурування різних тем програми за змістовими модулями.

Лекційна форма роботи із студентами. При плануванні змісту лекцій використовувався аналітичний метод, який передбачає розклад теми від цілого на частини з метою вивчення їх суттєвих ознак. Під час лекції використовуються типові методи роботи: монолог, діалог, взаємні запитання, цитування, ілюстрації, демонстрації, короткочасні індивідуальні та групові завдання, проблемні ситуації тощо .

Семінарське заняття як метод навчання призначений як засіб поглиблення знань із дисципліни по темам, по яким не передбачені практичні та лабораторні роботи. Планується демонстрація аналітичного застосування студентами здобутих із теми знань на занятті, володіння ними вербальними, графічними, наочними способами презентації знань.

Практичне заняття із дисципліни «Організація готельного господарства» планується як спосіб набування вмінь студентами вирішувати конкретні практичні аналітично-розрахункові завдання і використовується індуктивний метод (вивчення технологічних процесів від одиничних операцій до загального технологічного процесу). При проведенні практичних занять добір методів здійснюється адекватно вивченню різних тем (ситуаційні вправи, ігрове проектування, мозкова атака, ділова гра, дискусія та диспут).

Вибір з програми навчальної дисципліни тем, змісту для лабораторних занять забезпечують формування професійних вмінь студентів з технології виробництва та споживання готельних послуг Лабораторні роботи виконуються по підгрупах (10-15 чол.). Враховується особистісно-орієнтований підхід та рівень фахових знань і вмінь учасників при доборі студентів у пари та групи.

При організації самостійної роботи використовується дедуктивний метод, що базується на вивченні навчального матеріалу від загального до окремого. Самостійна робота студентів як засіб; а) доповнення та поглиблення знань, здобутих під час лекції; підготовки до семінарських, практичних, лабораторних занять тощо. Робота з підручником, додатковою літературою, першоджерелами, рекомендованими викладачем та самостійно знайденими. Виконання індивідуальних та групових практичних і творчих завдань. Підготовка до репродуктивного і самобутнього відтворення змісту теми на подальших заняттях та під час практики у закладах готельного господарства.

11. Методи контролю

Контроль під час аудиторних занять, основними формами якого є усне опитування теоретичного матеріалу (допуск до лабораторно-практичних робіт), виконання та захист лабораторно-практичних робіт.

Контроль самостійної (індивідуальної) роботи студентів, основними видами якого є оцінювання підготовки до лабораторно-практичних робіт, опрацювання додаткових джерел інформації, оцінювання презентацій, ситуаційних завдань.

Вивчення навчальної програми дисципліни у кожному семестрі закінчується підсумковим модульним контролем.

Підсумкова атестація з навчальної дисципліни «Організація готельного господарства» проводиться у формі екзамену.