Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ конспект ІАД для студентів.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Київський університет туризму, економіки і права

Факультет міжнародних економічних відносин і менеджменту

Кафедра світового господарства і міжнародних

економічних відносин

«ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ В МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ»

опорний конспект лекцій

Київ – 2009

Міщенко А.Г., Муковський І.Т., Шевченко М.М. Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах: Опорний конспект лекцій. – К.: КУТЕП, 2009. − 230 с.

Опорний конспект лекцій містить схематично систематизовані матеріали залікового кредиту «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» відповідно до Навчального плану підготовки фахівців кваліфікаційного рівня «Бакалавр» зі спеціальності 6.030400 «Міжнародні економічні відносини» в Київському університеті туризму, економіки і права.

Опорний конспект лекцій з курсу «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» для студентів зі спеціальності 6.030400 «Міжнародні економічні відносини» розглянуто та затверджено на засіданні кафедри (протокол № 1 від 27 січня 2009 р.) та рекомендовано до друку на засіданні методичної комісії ФМЕВіМ КУТЕП (протокол №  від січня 2009 р.)

Автори:

А.Г. Міщенко, кандидат економічних наук, доцент,

І.Т. Муковський, доктор історичних наук, професор,

М.М. Шевченко, кандидат філософських наук, доцент

Рецензенти:

Абрамов Володимир Іванович, доктор філософських наук, професор, професор кафедри національної безпеки Національної академії державного управління при Президентові України

ЗМІСТ

1. Загальні положення....................................................

4

2. Тематичний план залікового кредиту..................

6

Тема 1. Вступ до курсу.....................................................

7

Тема 2. Мета, зміст та методологія інформаційно-аналітичної роботи…………………………………....

Тема 3. Припущення і передбачення в інформаційно-аналітичній діяльності………………………………

Тема 4. Системний підхід та теорія операцій в інформаційно-аналітичній діяльності………………

Тема 5. Синергетичні та когнітологічні аспекти інформаційно-аналітичної роботи…………………

Тема 6. Методика формування інформаційної бази……..

Тема 7. Методика розробки аналітичних прогнозів в галузі міжнародних відносин……………………

Тема 8. Методи аналітико-синтетичної обробки інформації…………………………………………

Тема 9. Методика підготовки інформаційно-аналітичних документів………………………….

Тема 10. Інформаційно-аналітична робота в закордонних установах……………………………

3. Глосарій ........................................................................

4. Список рекомендованої літератури до вивчення курсу ..................................................................................

1. Загальні положення

Навчальна дисципліна «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» є складовою підготовки бакалаврів та магістрів за фахом «Міжнародні відносини», в якій викладаються концептуальні і методичні засади використання сучасних технологій для збору, аналізу, прогнозування і вироблення рекомендацій для прийняття управлінського рішення в системі зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності.

Дисципліна «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» надає фундаментальні знання з аналітики, формує інформаційну та прогностичну культуру, що є необхідними фахівцю-міжнароднику.

Метою вивчення навчальної дисципліни є отримання студентами систематизованих знань про інформаційно-аналітичну діяльність в міжнародних відносинах в умовах глобалізації.

Завданнями навчальної дисципліни є:

  • ознайомлення студентів з актуальними проблемами інформаційно-аналітичної діяльності в міжнародних відносинах та окреслення можливих шляхів їхнього вирішення;

  • формування у дослідників міжнародних економічних відносин високої інформаційної та прогностичної культури і системи знань, яка допомогла б орієнтуватись в інформаційно-аналітичній діяльності та процесах глобальної комунікації в міжнародних відносинах;

  • формування теоретичних знань та практичних навичок професійної роботи, що необхідні для створення інформаційної бази аналітичного дослідження міжнародних відносин;

  • ознайомлення студентів із сучасним станом розвитку інформаційної аналітики, з використанням нових технологій прогнозування міжнародних відносин.

На вивчення дисципліни навчальним планом передбачено 54 годин, в тому числі на самостійне опрацювання навчального матеріалу та виконання індивідуального науково-дослідного завдання 9 години. Кількість кредитів ECTS – 1,5, залікових модулів – 1, змістових модулів – 3, аудиторних годин на тиждень – 2, в тому числі лекцій – 1 семінарів – 1.

Курс навчальної дисципліни «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» складається з трьох змістовних модулів.

У змістовних модулях розглядаються такі питання, як предмет, сутність, функції інформаційно-аналітичної діяльності та її категорії, методики формування інформаційних баз, аналітичної діяльності та прогнозування в міжнародних відносинах.

Метою виконання індивідуального науково-дослідного завдання є самостійне вивчення частини програмного матеріалу, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з навчального курсу, розвиток навичок самостійної роботи.

Підсумковий модульний контроль засвоєння залікового кредиту здійснюється у вигляді проведення тестування та виконання творчих завдань.

Загальна оцінка за навчальну дисципліну виставляється з урахуванням суми результатів засвоєння навчального матеріалу з курсу лекцій, семінарських занять, виконання індивідуального науково-дослідного завдання та складання підсумкового модульного контролю.

Під час вивчення навчальної дисципліни застосовуються такі форми аудиторних занять: лекції, семінарські заняття, а також години позаадудиторної самостійної підготовки для опрацювання рекомендованої літератури та виконання індивідуального науково-дослідного завдання.