Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
120.3 Кб
Скачать

Температура і відносна вологість повітря складських приміщень нво

Приміщення

Температура повітря,С

Відносна вологість повітря, %

Холодильні камери для зберігання

м’яса, м’ясопродуктів, птиці

риби, рибопродуктів

молочних продуктів, жирів, гастрономії

фруктів, ягід, зелені

напоїв

м’ясних і рибних напівфабрикатів

овочевих напівфабрикатів

Склад для овочів

0

-2

+2

+4

+4

0

+2

+5

+12

75-85

85-90

80-85

85-90

60-70

85-90

85-90

80-85

60-70

Закупівля кожної продукції відбувається за графіком:

  1. Раз на 1-2 тижні: м'ясні та рибні продукти, овочі, молочна продукція (твердий сир);

  2. Раз на місяць: сипучі продукти і морепродукти (заморожені кальмари, окремі види риби, молюски);

  3. Не рідше одного разу на тиждень замовляється молоко у герметичній тарі, кисломолочні продукти (кефір, ряжанка), соки, інші напої;

  4. Хліб завозиться кожні два дні.

Продукти і товари, які містяться на складі підприємства обліковуються по місцю їх зберігання (по найменуванню, кількості, обліковим цінам) і в бухгалтерії - сумарно по обліковим цінам.

На товари і продукти, що надійшли, виписується приходна накладна, в якій вказується найменування продукту, облікова ціна за одиницю, сума, кількість одиниць.

Найважливішою умовою безперебійної роботи підприємства є постачання продовольчими товарами і сировиною у відповідності із попитом клієнтів, раціональними нормами харчування, планом товарообігу, а також за складеною виробничою програмою.

На комбінаті існують дві форми постачання сировини :

- Транзитна форма: прямий зв'язок постачальник-підприємство, оминаючи бази громадського харчування. Цим способом на комбінат постачають молочні продукти (молоко, кефір, сметану, сир), жири та хлібобулочні вироби, різні готові напої.

- Складська форма: наявність баз громадського харчування. Схема постачальник-база-підприємство. Цим способом постачають: м'ясо, рибу, овочі, фрукти, консерви, сипучі товари, яйця. Роботою служби постачання керує замістник генерального директора.

Порядок прийому товарів

Господарюючий об’єкт самостійно вирішує питання забезпечення сировиною, харчовими продуктами, а також предметами матеріально-технічного призначення (устаткуванням, меблями, посудом, інвентарем і т.д.) згідно вимогам санітарно-гігієнічних норм та правил. На підприємство продукти та товари надходять від підприємств харчової промисловості, оптово-роздрібних підприємств торгівлі шляхом закупівлі, а також в порядку власних закупок на ринках, на базах, в супермаркетах. Постачання продуктів (сировини) та товарів на підприємство від виробників чи торговельних організацій супроводжується відповідними документами: накладними, товарно-транспортними накладними.

Товарно-транспортна накладна - виступає єдиним для усіх учасників транспортного процесу юридичним документом, який призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи. Порядок оформлення товарно-транспортних накладних встановлених правил перевезення вантажів автомобільним транспортом, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363, із змінами та доповненнями. Товарно-транспортна накладка виписується вантажовідправителем в кількості не менше чотирьох екземплярів. Усі екземпляри звіряються підписом, а при необхідності - печаткою вантажовідправителя. Після прийняття вантажу згідно товарно-транспортній накладній, водій (експедитор) підписує всі її екземпляри.

Перший екземпляр залишається у вантажовідправника, другий передається водієм вантажоотримувачу, третій та четвертий екземпляри передаються перевізнику. У випадку якщо в товарно-транспортній накладній немає можливості перелічити всі найменування вантажу, до такої накладної вантажовідправник додає документ вільної форми з вказанням відомостей про вантаж. В такому випадку в накладній вказується, що до неї прикріплюється як товарний розділ документ, без якого накладна рахується не дійсною та не може використовуватись для розрахунків з вантажовідправителем.

Автотранспорт, який перевозить харчові продукти, повинен мати санітарний паспорт, який виданий санепідемстанцією, та спеціальне маркування, а водій - особисту санітарну книжку. Отримання продуктів, товарів та сировини , в залежності від умов постачання, може здійснюватись на складі постачальника чи на складі покупця чи на станції призначення. Отримання продуктів (сировини) та товарів на складі постачальника чи на станції призначення здійснюється матеріально відповідальною особою підприємства.

Дорученість на отримання товарно-матеріальних цінностей видається тільки відповідальній особі, яка працює на підприємстві, підписується керівником підприємства та бухгалтером. Заборонено видавати доручення на отримання цінностей робітникам, які раніше не звітувались за доручення. Доручення підписується керівником та головним бухгалтером підприємства чи їх замісниками, уповноваженим на те керівником підприємства. Доручення на отримання цінностей від постачальників видається довіреній особі під розписку та реєструється в журналі реєстрацій доручень. Строк дії доручень встановлюється в залежності від важливості отримання та вивозу товарно-матеріальних цінностей, однак він не може перевищувати 10 днів. Доручення залишається на підприємстві, яке відпустило товар. Утримувачу матеріальних цінностей видають супроводжувальний товарний документ (товарно-транспортну накладну). У випадку часткового відпуску товарно-матеріальних цінностей на кожний відпуск складається накладна з вказанням на ній номера доручення та дати її видання. В цьому випадку один екземпляр накладної передається отримувачу цінностей, а інший залишається в постачальника доручення та використовується для спостереження та контролю за відпуском цінностей згідно доручення, а також для проведення розрахунків з отримувачем. Особа, якій видано доручення, обов'язково не пізніше наступного дня після кожного випадку постачання на підприємство отриманих по дорученню цінностей, незалежно від того, отримані товарно-матеріальні цінності за дорученням повністю чи частково, зобов’язана пред'явити робітнику підприємства, який виконує виписку та реєстрацію доручень, документ про отримання товарно-матеріальних цінностей та їх здачі на склад чи матеріально-відповідальній особі. Невикористанні доручення повертаються працівнику підприємства, який виконує виписку та реєстрацію доручень, не пізніше наступного дня після закінчення строку дії доручень.

Про використання доручень чи повернення невикористаних доручень в журналі реєстрації довіреностей робиться відмітка про номера документів (накладних) на отримання цінностей чи даті повернення доручень.

Бланки доручень є документами суворої звітності, що вимагає обліку їх отримання, зберігання та використання як бланків суворої звітності. При отриманні продуктів (сировини) та товарів обов'язковим є наявність документів, які підтверджують їх якість. Документи на отримання товарно-матеріальних цінностей здаються в бухгалтерію особою, що отримала товарно-матеріальні цінності, не пізніше наступного дня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]