Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг шпора.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
101 Кб
Скачать

12. Охарактеризуйте переваги та недоліки вторинної інформації.

Під вторинною інформацією розуміють таку, яка існує в опублікованому вигляді і збиралась для цілей відмінних ніж ті, які має на меті підприємство. Переваги вторинної інформації:багато з її видів коштують недорого;інформація частіше всього збирається швидко; часто існує декілька джерел інформації (це дозволяє виявити різні підходи, мати більші об’єми інформації та співвідносити дані); джерела інформації можуть давати такі дані, які фірма не має можливості отримати; інформація, зібрана з незалежних джерел, як правило найбільш достовірна; допомагає в ситуаціях, коли потрібен попередній аналіз. Недоліки вторинної інформації: інформація, яку одержали, може не підходити для досягнення цілей дослідження, що проводиться, з причини своєї неповноти, дуже загального характеру (це пояснюється тим, що вона першочергово збиралася для інших цілей); вторинні дані можуть бути застарілими; можуть публікуватись не всі результати досліджень.

13. Поясніть яких респондентів слід уникати.

Маркетингові дослідження – це наукові дослідження, спрямовані на систематичний збір, обробку, відображення та аналіз фактографічної інформації щодо проблем, пов’язаних з маркетингом товарів та послуг. Інтерв’юер – це той, хто проводить інтерв’ю, або людина, яка вступає в безпосередню взаємодію з респондентом з метою отримання від нього інформацію. Респондент – це особа, яку опитують або особа, яка бере участь у маркетингових дослідженнях як джерело усної або письмової інформації. Респонденти, яких слід уникати під час опитування: 1. Особи, які знайомі з процедурою опитування. 2. Особи, які знайомі з інтерв’юером, та одним з одним у випадку фокус-групи. 3. Особи, які професійно знайомі з предметом обговорення, тобто які його виробляють(продають), здійснюють сервісне обслуговування. 4. Особи професійна діяльність яких пов’язана з маркетинговими дослідженнями, рекламою, професійні соціологи, психологи. 5. Особи в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. 6. Особи в неприйнятому психологічному стані.

14. Розкрийте основні методи опитування.

Опитування – термін, що визначає сукупність методів отримання інформації про об’єкт, що вивчається. При проведенні опитування спочатку визначаються об’єкти дослідження та даються відповіді на запитання: скільки респондентів необхідно опитати, кого саме, як їх знайти. Класифікація методів опитування: 1. Залежно від способу контакту дослідника та респондента: анкетування, інтерв’ювання. Під час інтерв’ювання встановлюється безпосередня соціально-психологічна взаємодія між інтерв’юером та респондентом, а під час анкетування опосередкована(за допомогою пошти, Інтернет). 2. Залежно від кількості респондентів, що беруть участь в опитуванні: індивідуальні, гуртові. Індивідуальне опитування дає можливість вивчити персональну думку, ставлення респондента, та уникнути впливу інших осіб, які можуть змінити результати опитування. Гуртові можуть використовуватися для визначення поведінки індивідуума-споживача під впливом інших осіб оскільки людина не формує свого ставлення до товару в ізоляції від інших. 3. Залежно від ступеня свободи інтерв’юера та респондента, яка виявляється у змісті та формі запитань, а також глибини відповідей на них: стандартизовані - які проводяться згідно з низкою правил, яких інтерв’юер повинен неухильно дотримуватись. , напівстандартизовані – до яких відносяться індивідуальні глибинні інтерв’ю та фокус групи, передбачають використання сценарію. вільні або не стандартизовані – інтерв’юеру надається свобода у формуванні кількості та послідовності питань. 4. Залежно від частоти проведення: одноразові, багаторазові. 5. Залежно від розміру масиву: вибіркові – опитується відібрана частина генеральної сукупності, суцільні – опитують всю генеральну сукупність. 6. Залежно від рівня технології:традиційні з паперовим опитним листом і ручкою(поштове ,телефонне, роздавальне), та новітні, передбачають використання комп’ютерних технологій(КАТІ-телефонне інтерв’ю, КАПІ-особисте інтерв’ю, Інтернет.