Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг шпора.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
101 Кб
Скачать

9. Охарактеризуйте переваги та недоліки первинної інформації.

Первинна інформація – це вперше зібрані данні для розв’язування конкретних проблем в маркетингових дослідженнях. Переваги первинної інформації: методологія збору даних контролюється з відома підприємства; усі результати є доступними для підприємства, яке може забезпечити їх секретність для конкурентів; відсутні суперечливі дані з різних джерел; надійність може бути забезпечена, якщо вторинна інформація не відповідає на всі питання, то збір та аналіз первинних даних є єдиним способом отримання необхідної інформації. Недоліки первинної інформації: збір первинних даних може зайняти багато часу; деякі види інформації не можуть бути отримані; підхід фірми може носити обмежений характер; підприємство може бути неспроможним збирати первинні дані, так як це потребує витрати значних коштів.

10. Поясніть, з яких етапів складається процес маркетингового дослідження.

Маркетингові дослідження – це наукові дослідження, спрямовані на систематичний збір, обробку, відображення та аналіз фактографічної інформації щодо проблем, пов’язаних з маркетингом товарів та послуг. Процес маркетингових досліджень повинен бути ретельно спланований, а також повинен здійснюватись відповідно до визначених етапів. Складається з таких етапів: 1.визначення проблеми, постановка мети, формування задач. Визначення проблеми – це формування об’єкта, предмету та методів маркетингового дослідження. Без цього можна зібрати непотрібну і дорогу інформацію і скоріше всього заплутати, ніж прояснити проблему. 2. Визначення методів збору інформації. Виділяють кабінетні та польові дослідження ринку і відповідно в результаті отримують вторинну або первинну інформацію. При польових дослідженнях це: опитування, спостереження, експеримент, імітація, експертна оцінка. При кабінетних дослідженнях застосовують різні методи економіко-статистичного моделювання. 3. Аналіз вторинної інформації. Це дані, зібрані раніше для цілей, відмінних від тих, що пов’язані з розв’язком досліджувальної проблеми. Незалежно від того, чи достатня вона для розв’язку, її низька ціна і відносна доступність потребують, щоб первинні дані не збирались до завершення достатнього збору вторинної інформації. 4. Збір первинної інформації. 5. Отримання і обробка даних, їх аналіз. Система аналізу маркетингової інформації – набір удосконалених методів аналізу маркетингових даних і проблем маркетингу. 6. Рекомендації щодо використання результатів. Проаналізувавши всі отримані дані, маркетолог повинен представити на розгляд керівництва зведений результат всіх попередніх досліджень, на основі якого буде прийнято рішення.

11. Наведіть джерела первинної та вторинної інформації.

Первинна інформація – це вперше зібрані данні для розв’язування конкретних проблем в маркетингових дослідженнях. Під вторинною інформацією розуміють таку, яка існує в опублікованому вигляді і збиралась для цілей відмінних ніж ті, які має на меті підприємство Джерела первинної: *огляд: конкурентів, споживачів, дилерів, постачальників. *інтерв’ю: з конкурентами, з споживачами, з дилерами, з постачальниками, з експертами. * фокус група. * експеримент. Вторинна: Внутрішня: *база даних про конкурента, *внутрішні звіти: відділ збуту, відділ маркетингу, бухгалтерія, служба сервісу. Зовнішня: • публікації національних та міжнародних офіційних організацій; • публікації державних органів; • публікації торгово-промислових палат; • щорічники статистичної інформації; • звіти та видання галузевих фірм і спільних підприємств; • видання некомерційних дослідних організацій;• публікації торгових і промислових асоціацій;• журнали; прайс-листи, каталоги, проспекти;• спеціалізовані сайти та веб-сторінки конкурентів. * держкомстат. * митний комітет, * агентства з аналізу ринку, * рекламні компанії.